Χ. Τσίγκης: Αιολικά πάρκα €350 εκατ. στην Κύπρο

Έξι αιολικά πάρκα με συνεισφορά στο 4,7%  στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω ΑΠΕ, λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Πρόκειται για επενδύσεις μελών του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ), οι οποίες αγγίζουν τα €350 εκατ.

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΣΑΕΚ, Χρίστος Τσίγκης, αναφέρεται στο έβδομο αιολικό πάρκο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης, στα μελλοντικά πλάνα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος στην προσπάθεια για περαιτέρω προώθηση της αιολικής ενέργειας στην Κύπρο. «από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι το τέλος του 2018 τα αιολικά πάρκα Μέλη του ΣΑΕΚ, έχουν παράξει περίπου 2 εκατομμύρια MWh και έχουν καταβάλει ως αντισταθμιστικά οφέλη στις γειτνιάζουσες κοινότητες και τέλη προς την ΡΑΕΚ και τον ΔΣΜΚ, συνολικά περάν των €6 εκατομμυρίων», τονίζει ο κ. Τσίγκης σε σημείο της συνέντευξης του.

Διαβάστε ακόμα: Tocayo: Η νέα άφιξη στη Λευκωσία

Τι απόδοση και συνεισφορά έχουν τα αιολικά πάρκα στους στόχους της ΚΔ για τις ΑΠΕ;

Η απόδοση όλων σχεδόν των συστημάτων των ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών κυμαίνονται στο 18%. Σήμερα στην Κύπρο έχουμε περίπου 307 μεγαβάτ συστημάτων από ΑΠΕ (157,5MW αιολικά, 137MW φωτοβολταϊκά – (πάνω από 1MW, οικιακά και συστήματα αυτοπαραγωγής) και 12,8MW βιομάζα) με συνεισφορά για τις ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή περίπου 9% ενώ πρέπει μέχρι το τέλος του 2020 να φτάσουμε το 16%.  Άρα τα αιολικά έχουν συνεισφορά μέχρι σήμερα το 4,7% στις ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή. Βασικά διασώσαμε το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2010 όταν έγιναν τα πρώτα έργα των ΑΠΕ στην Κύπρο που αυτά ήταν τα αιολικά!

Πόσα αιολικά πάρκα λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, πότε έγιναν και ποια είναι αυτά;

Στην Κύπρο βρίσκονται υπό λειτουργία έξι αιολικά πάρκα, ενώ το έβδομο – από το πρώτο γκρουπ των αιολικών βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης. Το πρώτο ιδιωτικό αιολικό πάρκο μπήκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο του 2010. Το Αιολικό Πάρκο Ορείτες 82MW στην Πάφο τέθηκε σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο του 2010 από την εταιρεία D.K. WINDSUPPLY LTD του Προέδρου του ΣΑΕΚ κ. Άκη Έλληνα και θεωρείται ακόμη και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2011, η εταιρεία ROKAS AEOLIKI (CYPRUS) LTD, λειτούργησε το Αιολικό Πάρκο Αγία Άννα 20MW στη Λάρνακα, ενώ τον Νοέμβριο 2011 η εταιρεία KETONIS DEVELOPMENTS LTD, έθεσε σε πλήρη λειτουργία το Αιολικό Πάρκο Αλέξιγρος 31,5MW και πάλι στη Λάρνακα. Τον Μάρτιο του 2012 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το Αιολικό Πάρκο Καμπί 2,4MW, στον Φαρμακά στην επαρχία Λευκωσίας, από την εταιρεία AEROTRICITY LTD, ένα μήνα μετά λειτούργησε από την εταιρεία MOGLIA TRADING LTD το Αιολικό Πάρκο Κόσιη 10,8MW στη Λάρνακα και τον Μάιο του 2015 τέθηκε σε λειτουργία το Αιολικό Πάρκο Αγία Άννα 10,8MW στη Λάρνακα από την εταιρεία AEOLIAN DYNAMICS LTD. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Αιολικό Πάρκο Σανίδα/Κελλάκι 10MW στη Λεμεσό, το οποίο ανήκει στην εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΚΤΗ ΛΤΔ, βρίσκεται στο στάδιο τελικής αδειοδότησης. Το αιολικό πάρκο Σανίδα/Κελλάκι, θα μπορούσε να ήταν σε πλήρη λειτουργία εντός του 2016 αν δεν εγκλωβιζόταν και «καταδικαζόταν» από την Επιτροπή Διαχείρισης Ταμείου ΑΠΕ το Σεπτέμβριο 2015. Πλέον εδώ και μήνες ανάλαβε τη διαδικασία επαναφοράς του ο ίδιος ο ΣΑΕΚ.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο ακριβή είναι η Κύπρος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Υπάρχει περιθώριο/ενδιαφέρον για ανάπτυξη και άλλων αιολικών πάρκων στο νησί;

Ναι υπάρχει και είμαστε σοβαροί και έτοιμοι. Με την εκπλήρωση των αρχικών στόχων του Συνδέσμου, ήτοι την εισδοχή της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη των ΑΠΕ σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο περίπου το 2012, ο Σύνδεσμος συνεχίζει να εργάζεται για την προώθηση της περαιτέρω ανάπτυξης της αιολικής ενεργείας για έργα της τάξης των 60MW, αφού ως χώρα θα έχουμε πολλαπλά οφέλη με τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον. Έγιναν τρεις αιτήσεις στα τελευταία σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας. Στο πρώτο σχέδιο που έκλεισε τον Απρίλιο 2018 έγινε μόνο μια αίτηση για 12MW και στο δεύτερο σχέδιο που έκλεισε στις 18/06/19 έγιναν δύο αιτήσεις για δύο ξεχωριστά έργα 18MW και 4,5MW. Πολύ χρήσιμο είναι να ληφθεί υπόψη η μέχρι σήμερα συνεισφορά της αιολικής τεχνολογίας στο ευρύτερο ενεργειακό ισοζύγιο της Κύπρου και τις παραμέτρους που διέπουν την τεχνολογία αυτή. Με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου ημερ. 30/12/2008 υπάρχει παραχώρηση του 2% του κύκλου εργασιών από κάθε αιολικό πάρκο ως αντισταθμιστικά μέτρα/οφέλη (μόνο στα αιολικά και στη βιομάζα με συμβόλαια επιδοτήσεων παραχωρείται το 2%) στις γειτνιάζουσες Κοινότητες, καθώς και η πραγματική συνεισφορά και στήριξη ως μέτρα για την κοινωνική πολιτική των εταιρειών αιολικής ενεργείας στις γειτνιάζουσες Κοινότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι το τέλος του 2018 τα αιολικά πάρκα Μέλη του ΣΑΕΚ, έχουν παράξει περίπου 2 εκατομμύρια MWh και έχουν καταβάλει ως αντισταθμιστικά οφέλη στις γειτνιάζουσες κοινότητες και τέλη προς την ΡΑΕΚ και τον ΔΣΜΚ, συνολικά περάν των €6 εκατομμυρίων.
 
 Τι ποσά επενδύθηκαν μέχρι σήμερα για δημιουργία αιολικών πάρκων στην Κύπρο;

Ο Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ) είναι υπεύθυνο οργανωμένο σύνολο/επιχειρηματικός φορέας που επένδυσε στον τόπο μας σχεδόν €350 εκατομμύρια μέχρι σήμερα μέσω των Εταιρειών – Μελών του, που εκπροσωπούν ταυτόχρονα και το δεύτερο μεγαλύτερο οργανισμό παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα μας με έξι ξεχωριστά εγκατεστημένα και συνδεδεμένα συστήματα/σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 157,5 MW.

Πως προχωρεί το Project για δημιουργία πλωτού αιολικού πάρκου στην Κύπρο; Ποια τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει ένα πλωτό αιολικό πάρκο έναντι ενός χερσαίου;

Θωρούμε ότι το μέλλον της αιολικής τεχνολογίας όχι στην Κύπρο σε ολόκληρο το σύγχρονο κόσμο είναι τα πλωτά αιολικά. Κινηθήκαμε επίσημα εμείς πριν περίπου ένα χρόνο. Είναι γεγονός ότι χρειάζεται πολλή προετοιμασία για ένα τέτοιο έργο και σοβαρή υποδομή σε μελέτες κτλ. Δεν πετάμε στα σύννεφα, προσγειωμένα και μελετώντας συνεχώς προχώρα αργά και σταθερά. Θέλουμε το Κράτος συμμέτοχο και σύμμαχο μας σε αυτό το εγχείρημα.
 
Αξίζει εδώ να πούμε, στις 12/04/19 συμμετείχαμε ως ΣΑΕΚ στην ημερίδα με θέμα «νέες ευκαιρίες, προκλήσεις και προοπτικές των offshore αιολικών» που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και η Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα.
 
Σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται πιο πίσω από εμάς αφού δεν έχουν έτοιμο καν το νομοθετικό πλαίσιο χωροθέτησης αιολικών στη θάλασσα, ενώ εμείς υποβάλαμε και σχόλια στη δημόσια διαβούλευση για τα νέα νομοθετήματα περί Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (dateline 31/01/19). Σήμερα τα δικά μας νομοσχέδια από ότι γνωρίζουμε βρίσκονται στο στάδιο όπου θα σταλούν πολύ σύντομα για νομικοτεχνικό έλεγχο στη Γενική Εισαγγελία, μετά στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και τελευταίο στάδιο θα σταλούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επεξεργασία και ψήφιση σε νόμους με χρονικό ορίζοντα περίπου μέχρι το τέλος του 2019. Επιπλέον η Ελλάδα ως χώρα δεν έχει επίσημα οριοθετημένη την ΑΟΖ της, οπόταν έχει πολλά άλλα ζητήματα πολιτικής και νομικής φύσης να λύσει, αν και υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές και ξεκάθαρη πολιτική βούληση, αφού αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον της αιολικής ενέργειας σε όλο τον σύγχρονο κόσμο είναι πλέον στη θάλασσα.
 
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε κατ’ ιδίαν με τον κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο, Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=429.  «Του αναφέραμε ότι θέσαμε για μελέτη, τη συμπερίληψη μέσα στο σχεδιασμό των στόχων της ΚΔ στις ΑΠΕ για το 2030, που αφορούν τον προγραμματισμό και τις προτάσεις που θα καταθέσει το αρμόδιο Υπουργείο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (TYNDP) για τις επιδοτήσεις/επιχορηγήσεις έργων (έργα κοινού ενδιαφέροντος – ΕΚΕ/PCI), ως η πρόταση του ΣΑΕΚ προς το ΥΕΕΒΤ ημερ. 19/07/18 που αφορά «τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πλωτού αιολικού της τάξης των 50-60MW ή/και μεγαλύτερο, με τη συμμετοχή ως εταίρους την Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα το ΥΕΕΒΤ ή/και άλλη κρατική Αρχή, ενός Ακαδημαϊκού Ιδρύματος» – έχουμε έρθει σε συμφωνία στις 2/08/18 με το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας της Αριστείας «ΚΟΙΟΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Παράλληλα βλέπουμε και τα πολιτικά οφέλη αφού μπορεί το συγκεκριμένο έργο να χωροθετηθεί στα όρια της ΑΟΖ μας προστατεύοντας την περισσότερο».
 
«Του είπαμε επίσης ότι είμαστε πρόθυμοι σε συνεννόηση με τον αντίστοιχο Ελληνικό Σύνδεσμο (ΕΛΕΤΑΕΝ/HWEA) να συμβληθούμε μαζί οι δύο Φορείς και με τις αρμόδιες Αρχές των Κρατών μας και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο για ένα μεγαλύτερο ΕΚΕ – Κύπρου και Ελλάδας (Κρήτης), πράγμα που το είδαν με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο ο κ. Βερροιόπουλος όσο και ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ (κκ. Λαδακάκος και Παπασταματίου http://eletaen.gr/dioikisi/).
 

Διαβάστε ακόμα: Θ. Παρπέρης: Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός

Έχουμε στα πλάνα μας ως ΣΑΕΚ να τους καλέσουμε επίσημα στην Κύπρο το επόμενο διάστημα όταν θα διοργανώσουμε συγκεκριμένη ημερίδα με τη συμμετοχή του Υπουργείου Ενέργειας, της ΡΑΕΚ, άλλων αρμοδίων και σημαντικών stakeholders της Κύπρου.
 
Στις 30/05/19 είχαμε μια τεχνοκρατική συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας κ. Στέλιο Χειμώνα μαζί με τους συνεργάτες του κα. Στέλλα Χατζηγιαννακού και κ. Γιώργο Παρτασίδη και μεταξύ των άλλων αναλύσαμε και αυτό το θέμα και προτείναμε τη σύσταση μια ειδικής ομάδας (με υπηρεσιακούς από τα αρμόδια Υπουργεία και εκπροσώπους από τον ΣΑΕΚ) για να δούμε όλα τα αρχικά σταδία. Ενημερώσαμε για τις εξελίξεις τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναμένουμε τις ενέργειες του κ. Χειμώνα για το πώς προχωράμε διότι πιστεύουμε χωρίς τη ενεργή συμμετοχή της αρμόδιου Υπουργείου από το Κράτος θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς ως οντότητα. Κάτι παρόμοιο που έγινε αρχές του 2018 με το ποσό των €101 εκ. που άντλησε η ΔΕΦΑ για τις υποδομές στο Βασιλικό (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, προβλήτα κτλ), όπου η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικώντας σοβαρά εγκρίθηκε από Ευρωπαϊκή χορηγία – ως έργο κοινού ενδιαφέροντος για την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.
 
Πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για την Κύπρο – και το υποστηρίζουμε ως ΣΑΕΚ εξαρχής από το 2013 – είναι ο αρχικός σχεδιασμός και η τήρηση της συμφωνίας για υλοποίηση του υποθαλάσσιου καλωδίου EuroAsia Interconnector (Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη - Αττική). Πιστεύουμε θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος πολιτικά μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, το ίδιο καλώδιο να συνεχίσει μέχρι την Αττική ανεξάρτητα με την απόφαση και την προτεραιοποίηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διασύνδεση «Αριάδνη» Κρήτης – Αττικής επικαλούμενοι ότι είναι εθνικό έργο που ανήκει μόνο στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ). Ας μην ξεχνούμε ότι σε πρόσφατα δημοσιεύματα είδαμε να αναφέρεται κατηγορηματικά ότι «ο Φορέας Υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής βάσει Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013, εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού έργου ΕΚΕ 3.10 EuroAsia Interconnector εντός των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του σκέλους της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής ΕΚΕ 3.10.3, εντός του 2022», πράγμα που ευελπιστούμε να τηρηθεί.

Με ποιο τρόπο μπορείτε να συνεισφέρετε ως Σύνδεσμος στο θέμα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας;

Εξαιρετική ερώτηση και θα είναι σύντομα ένα μεγάλο πρόβλημα για την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου που αφορά τις ΑΠΕ. Το αναφέρουμε από το 2012 και το θέσαμε στον κ. Αναστασιάδη ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 30/01/13, στη συνάντηση που έγινε τότε με το μόνο οργανωμένο φορέα από τις ΑΠΕ – τον Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας Κύπρου. Εξού και συμβάλαμε να συμπεριληφθεί στο προεκλογικό του πρόγραμμα του 2013, μαζί με τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας – νυν Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής που δημιουργήθηκε το 9/2014.
 
Η αναγκαστική συμπερίληψη για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας πέραν των 8MW συμβάλει περαιτέρω στην ασφάλεια και σταθερότητα του δικτύου, αφού τα αιολικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα για παραγωγή ενέργειας κατά τις βραδινές ώρες με αποτέλεσμα τη συνεχή παροχή ΑΠΕ στο δίκτυο.
 
Προσπαθώντας να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε την πολιτεία, προτείναμε ως θέση, πρόσφατα (στις 30/05/19) στον ΓΔ του ΥΕΕΒ κ. Στέλιο Χειμώνα να συζητήσουμε σε μια κοινή συνεδρία όλων των παικτών – από κοινού οι κύριοι Σύνδεσμοι των ΑΠΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο και τον ΔΣΜΚ για να προβούμε σε ένα ικανοποιητικό σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ως έργο δημόσιας ωφελείας με μικρή επιδότηση για ορισμένο χρονικό διάστημα για να αποφεύγονται κάθε φορά οι ίδιες ανασφάλειες και απειλές, «οπώς μα 1100 μεγαβάτ είναι οι ανάγκες μας ως Κράτος, είμαστε ένα απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα, θα υπάρξουν αποκοπές στα υφιστάμενα έργα των ΑΠΕ κτλ».

Ποιοι είναι οι περαιτέρω στρατηγικοί στόχοι σας ως Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας Κύπρου;

Οι στόχοι μας είναι να συνεχίσουμε να έχουμε σοβαρό και καταλυτικό ρόλο σε οτιδήποτε συμβαίνει και αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στον τόπο μας. Αναβαθμίσαμε και προσθέσαμε σχεδόν όλο το υλικό μας από την ίδρυση μας στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου www.cwea.org.cy. Επιπλέον στρατηγικά θέλουμε να προσθέσουμε στο Σύνδεσμο και ένα κομμάτι με εμπορική δραστηριότητα, όπως το έργο της εταιρείας Αιολικής Ακτής Λτδ ισχύος 10MW ως συνεταιριστική δραστηριότητα των μελών μας, το πλωτό αιολικό ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) – Κύπρου – Ελλαδας (Κρήτη) συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και χορηγία καθώς και συμμετοχή μας στο NER400, από κοινού με τους άλλους Συνδέσμους αν το επιθυμούν ως πρώτη μας επιλογή ή/και από μόνοι μας για την κατασκευή σύγχρονου συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας όπως το αναλύουμε πιο πάνω και τέλος ένα πολύ σημαντικό θέμα που θέλουμε να επενδύσουμε χειροπιαστά στη νέα γενιά περισσότερο. Αφορά τη δημιουργία ενός οργανωμένου Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης ΑΠΕ (KEE ΑΠΕ) υπό τον ΣΑΕΚ, αφού εδώ και χρόνια έχουμε πολλά Σχολεία και Πανεπιστήμια που επισκέπτονται συχνά παγκύπρια κυρίως τα αιολικά πάρκα (αλλά και τα φωτοβολταϊκά και τους σταθμούς βιομάζας) και είναι καιρός πέραν της τυπικής επίσκεψης και της βασικής ξενάγησης να διδάσκονται κάτι πιο ολοκληρωμένο, χρήσιμο περιβαλλοντικά και ενεργειακά, κυρίως για ορθή καλλιεργήσει της συνείδησης και της νοοτροπίας της νεολαίας γενικότερα.
Επίσης έχουμε και δυο σημαντικές «ενεργειακές» ευχάριστες εκπλήξεις για τις οποίες δεν μπορούμε να πούμε τίποτα ακόμη δημόσια, όμως σύντομα θα ανακοινωθούν σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ποια η άποψη σας για το άνοιγμα της Aνταγωνιστικής Aγοράς Hλεκτρισμού (AAH);

Το πραγματικό άνοιγμα της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΑΑΗ) αργεί πολύ. Η σημερινή κατάσταση που διανύουμε έχει πολλά κενά, λάθη και στρεβλώσεις. Επίσης μέχρι σήμερα υπήρξαν δυο σχέδια περαιτέρω προώθησης των ΑΠΕ με τελική κατάληξη την ΑΑΗ, με αιττητές δύο ταχυτήτων και πρόνοιες των σχεδίων μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα με εντελώς διαφορετικά δεδομένα, ενώ κακά τα ψέματα τα σχέδια είναι αλληλένδετα. Είχαμε παρέμβει καταλυτικά με αναλυτικό σημείωμα μας προς τον ΠτΔ και όλους τους αρμόδιους στις 9/10/18, εξού και αντί το δεύτερο σχέδιο να ανοίξει τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο του 2018 άνοιξε στις 11/04/19!

Σήμερα έχουμε τη λεγόμενη μεταβατική ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού ή οποία θα έπρεπε να τελείωνε ως η αρχική απόφαση στις 30/06/19! Την 1/07/19 θα ξεκινούσε η ΑΑΗ! Τελικά η μεταβατική ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού θα κρατήσει στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το τέλος του 2021, αν θα προκύψουν προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών (ΑΑΠ) από εταιρείες λογισμικών που δεν θα επιλεγούν για τα συστήματα των Διαχειριστών αξίας €8+ εκατομμυρίων, πιθανόν να κρατήσει μέχρι το 2023 ή/και περισσότερο! Εμείς λέμε θα κρατήσει περισσότερο.

Γι’ αυτό τονίζουμε, γιατί να συνεχίσουμε σε ένα τέτοιο καθεστώς όπου στην ουσία αφορά ελεγχόμενα μεγαβάτ μέσα από σχέδια του Υπουργείου ώσπου να υλοποιηθούν τα μεγαβάτ των παικτών ιδιαίτερα του Α σχεδίου (που αφορά τη λήψη του εγγυημένου ποσού του εκάστοτε κόστους αποφυγής της ΑΗΚ μέχρι τη λειτουργία της ΑΑΗ και στη συνέχεια του Β σχεδίου – όπου απαιτείται ο Παραγωγός να συμβληθεί υποχρεωτικά με Προμηθευτή και δεν θα λαμβάνει «την έμμεση επιδότηση δηλαδή το εγγυημένο ποσό του εκάστοτε κόστους αποφυγής της ΑΗΚ όπου για το μήνα Ιούνιο 2019 ανέρχεται στα 11,32 σεντ ανά κιλοβατώρα» μέχρι τη πλήρη λειτουργία της ΑΑΗ.

Από που και ως που σε μια αγορά ηλεκτρισμού η οποία οδηγείται υποτίθεται στην απόλυτη φιλελευθεροποίηση της και στον πραγματικό ανταγωνισμό, το Υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕΚ πρέπει να έχουν λόγο και να ρυθμίζουν τα μεγαβάτ των συστημάτων από ΑΠΕ ιδιαίτερα όταν οι Παραγωγοί θα συμβάλλονται με Προμηθευτή. Αν ήταν έτσι θα έπρεπε ο σχεδιασμός του Κράτους από τα 20ετή συμβόλαια επιδότησης, να πήγαινε σταδιακά σε συμβόλαια ορισμένου χρόνου με floor price όπως έγινε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ως ενδιάμεσο στάδιο και όχι σε έμμεσες επιδοτήσεις ιδιαίτερα για αυτούς του Α σχεδίου που έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο 2018.

Εμείς ως ΣΑΕΚ σχεδιάζουμε, σχολιάζουμε δημόσια και παρεμβαίνουμε στους αρμόδιους με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας και αφορούν τους εκάστοτε στρατηγικούς σχεδιασμούς της πολιτείας. Ο στόχος όλων μας (ΥΕΕΒ, αρμοδίων Αρχών, Συνδέσμων ΑΠΕ, ιδιωτών επιχειρηματιών κτλ) είναι να δουλέψει επιτέλους όσο πιο σωστά και δίκαια γίνεται η μεταβατική ρύθμιση (που άλλα έλεγαν όλοι οι αρμόδιοι (κυρίως σε Υπουργείο και ΡΑΕΚ) στις αρχές – το Σεπτέμβριο 2017 ότι δηλαδή θα τηρηθεί το χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30/06/19 ενώ πάμε για το 2022 και) και στο τέλος να δουλέψει πραγματικά η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού αφενός για να μειωθεί αισθητά το κόστος ηλεκτρισμού για όλους μας και αφετέρου να δημιουργηθεί πραγματικός ανταγωνισμός στον ηλεκτρισμό (παραγωγή και προμήθεια). 

Δειτε Επισης

Επανάρχισε τις εργασίες στο τερματικό η CPP-Θα συζητηθεί η ετοιμότητα του πλοίου της πλωτής μονάδας
Αυτοψία Χριστοδουλίδη στο Βασιλικό-«Βασικός στόχος της Κυβέρνησης η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού»
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP
Γιώργος Παπαναστασίου: Λέω έντιμα ότι υπάρχει εθνική στρατηγική για την ενέργεια
Εκφράζει δυσαρέσκεια o Παπαναστασίου και αναζητά συναίνεση για το Βασιλικό
Πάνω από τα €85 η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ
Βγαίνει στην αντεπίθεση για το τερματικό η CPP-Απορρίπτει τις επικρίσεις και πυροβολεί ΕΤΥΦΑ
Ξεκαθαρίζει τι μέλλει γενέσθαι με το τερματικό-«Προτεραιότητα να λειτουργήσει το συντομότερο»
Έρχεται υψηλόβαθμο στέλεχος της CPP για το τερματικό-Τα επόμενα βήματα για Great Sea Interconnector
Για το ρόλο του υδρογόνου στις αειφόρες πόλεις μίλησε ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ