Οικονομική διπλωματία: Με μπροστάρη τον ΣΕΛΚ

Τιμή και αναγνώριση του ότι ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) αποτελεί τον κυριότερο εταίρο στα θέματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι το γεγονός ότι ο σύνδεσμος είναι ο πρώτος οργανισμός που υπέγραψε Μνημόνιο Συναντίληψης με το υπουργείο Εξωτερικών για σκοπούς οικονομικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΛΚ, Μάριο Σκανδάλη.  

Μιλώντας στο InBusinessNews για την εξέλιξη ο ίδιος σημείωσε πως ο τομέας της οικονομικής διπλωματίας, ο οποίος αναπτύσσεται, ήταν ένα όραμα το οποίο μετουσιώθηκε σε πράξη με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Διαβάστε ακόμα: Π. Χριστοφόρου: Πως η Point Nine εξαγοράστηκε από Ιαπωνικό Κολοσσό

Όπως εξήγησε, μέσω του μνημονίου, ο ΣΕΛΚ θα στηρίζει και θα προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα της Κύπρου στο εξωτερικό σε θέματα όπως η αποφυγή διπλής φορολογίας, παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών και διασφάλισης της φήμης και της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας και της Κύπρου.
 
Σχέδιο δράσης
Ήδη, ο ΣΕΛΚ συμμετέχει στην καθοδηγητική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για σκοπούς οικονομικής διπλωματίας. Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν κύριοι εταίροι της Δημοκρατίας, οι οποίοι παρέχοντας εκπαίδευση θα υποστηρίζουν τις αποστολές οικονομικής διπλωματίας και θα συντονίζουν ενέργειες για συγκεκριμένα θέματα που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα το Brexit και η αποστολή της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπρόσθετα, θα διοργανώνονται κοινά συνέδρια και σεμινάρια, στην Κύπρο και το εξωτερικό ενώ ο σύνδεσμος θα συμμετέχει και σε αποστολές που οργανώνει το ΥΠΕΞ, για να παρέχει υποστήριξη σε θέματα οικονομικής διπλωματίας. Οι πιο πάνω ενέργειες θα περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που έχουν δεσμευτεί να καταρτίσουν ΣΕΛΚ και υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμα: Στην Κύπρο από βδομάδας ο Nicolas Cage

Η διασύνδεση της διπλωματίας και της οικονομίας
Κατά τον κ. Σκανδάλη, τα πρόσφατα γεγονότα που αντιμετώπισε η Κύπρος αναφορικά με την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος- κυρίως με τις ΗΠΑ- απέδειξαν ότι εάν δεν πειστεί η διπλωματία για κάποια θέματα που αφορούν την οικονομία, τότε δεν προκύπτει κανένα αποτέλεσμα.

Συνεπώς, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται η χρησιμότητα του καναλιού της διπλωματίας για τη διοχέτευση μηνυμάτων.
 
Τα πραγματικά μηνύματα
Η νέα στρατηγική θα αποτελέσει συνέχεια των προσπαθειών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, με αποστολές του ΣΕΛΚ στο εξωτερικό, οι οποίες αποσκοπούσαν στο να περάσουν τα πραγματικά στοιχεία και στατιστικά της κυπριακής οικονομίας και τα πραγματικά μηνύματα ως προς την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και τη συμμόρφωση που υπάρχει με τα διεθνή πρότυπα. Καταληκτικά ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ ανέφερε ότι τέτοιες συμφωνίες ισχυροποιούν την Κύπρο ενώ έστειλε το μήνυμα ότι όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργάζονται και να διατηρούν ενιαία στρατηγική.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett