Ειδικό Αφιέρωμα-Aon: Η Κύπρος μπορεί να καταστεί πύλη διαχείρισης διασυνοριακών ταμείων

To περιοδικό ΙΝ Βusiness παρουσιάζει σε συνεργασία με το InBusinessNews το ειδικό αφιέρωμα Σχέδια Συνταξιοδότησης. Πρωταγωνιστές του κλάδου μιλούν για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην κάμερα του InBusinessNews, αναλύουν την αγορά και εκτιμούν το μέλλον των pension funds. Ένα αποκλειστικό αφιέρωμα του περιοδικού IN Business σε digital μορφή.


Την Aon Hewitt Cyprus εκπροσώπησε ο Φίλιππος Μαννάρης, Partner, Retirement & Investment της Aon Hewitt Cyprus


Η Aon Hewitt Cyprus είναι μια δημόσια εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με παρουσία σε 120 χώρες και  με 50.000 εργατικό προσωπικό.  Το γραφείο της Κύπρου ενεργεί ως κόμβος για την παροχή υπηρεσιών στην Κύπρο αλλά και στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε ακόμα: Τάκης Φειδία: Νέες προοπτικές για τη CNP μετά την εξαγορά

Διαβάστε ακόμα: Νέο πολυτελές έργο για τη Λεμεσό από την Imperio με πανοραμική θέα

Διαβάστε ακόμα: Τεράστιο άλμα 72% στα ακίνητα

Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες σε τρείς κύριους άξονες:

  • Παροχή αναλογιστικών υπηρεσιών και επενδυτικών συμβουλών σε συνταξιοδοτικά ταμεία  
  • Παροχή υπηρεσιών administration σε συνταξιοδοτικά ταμεία
  • Ο Όμιλος επέλεξε την Κύπρο για να στεγάζει το πολυεπιχειρισιακό του ταμείο προνοίας για τις αγορές της Κύπρου, Ελλάδας και Ανατολικής Μεσογείου.

Η ομάδα της Κύπρου παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές στην Κύπρο με περιουσιακά στοιχεία που αγγίζουν τα €2δις. Όπως επίσης και σε κάποια από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Μέσης Ανατολής με περιουσιακά στοιχεία που αγγίζουν τα $50δις. Το τμήμα του administration διαχειρίζεται λογαριασμούς μελών για 5.000 εργαζομένους, ενώ στο United Pension Cyprus, το πολυεπιχειρισακο ταμείο προνοίας (MAP Fund) της εταιρείας έχουν ενταχθεί μέχρι πρότινος 117 εργοδότες από Κύπρο και Ελλάδα, με 1.700 εργαζομένους, με τις ετήσιες εισφορές τους για το 2018 να αγγίζουν τα €8εκατ.


Ο Φίλιππος Μαννάρης ανέφερε πως το 2018 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για όλα τα ταμεία τόσο στην Κύπρο όσο και Διεθνώς. Ωστόσο το MAP Fund έχει καταφέρει να μειώσει αρκετά τον επενδυτικό κίνδυνο ως αποτέλεσμα οι σωρευτικές αποδόσεις μέχρι πρότινος από 1/1/2018 να παρουσιάζουν σημαντικές θετικές αποδόσεις για όλα τα μέλη.


Όσο αφορά δεδομένα της αγοράς ο Φίλιππος Μαννάρης αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό  ταμείων προνοίας που υπάρχουν στην Κύπρο.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έξοδα συμμόρφωσης και διακυβέρνησης να πλήττουν τα ωφελήματα των μελών και για ένα πολύ μικρό ταμείο να είναι πολύ δύσκολο να διαμορφώσει καλές επενδυτικές πρακτικές. Αυτό αναγκάζει τα μικρά ταμεία να παίρνουν συγκριτικά αυξημένους κινδύνους και να μην μπορούν να πετύχουν αρκετά καλά αποτελέσματα για τα μέλη τους.


Σημαντικό γεγονός αποτελεί και η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία  για όλα τα ταμεία προνοίας στην ΕΕ,  η οποία θα ενσωματωθεί στο κυπριακό δίκαιο εντός του 2019. Αυτή η οδηγία εστιάζει στην διαχείριση κινδύνων, στην διακυβέρνηση και στην επικοινωνία με τα μέλη. Από την εξέλιξη αυτή φάινεται πως θα επηρεαστούν όλα τα ταμεία προνοίας, αρά η λειτουργία ενός ταμείο προνοίας στην Κύπρο θα καταστεί δύσκολη, πολύπλοκη και δαπανηρή. Επομένως τα ταμεία προνοίας και οι εργοδότες θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα.
 
Ο Φίλιππός Μαννάρης μιλώντας για το μέλλον του τομέα αναφέρθηκε στην ορθολογιστική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που θα πρέπει να γίνει με τους εξής άξονες:

  • Αύξηση κάλυψη του εργατικού δυναμικού και του ρυθμού αποταμίευσης.
  • Βελτίωση των αποτελεσμάτων. Να διασφαλιστεί δηλαδή ότι οι συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις όντως κατευθύνονται για την σύνταξη.
  • Βελτίωση της διαφάνειας για να αποφευχθούν περιστατικά κακής διαχείρισης και κακής διακυβέρνησης που θα είναι καταστροφικές για τα μέλη.

Επίσης τα διασυνοριακά ταμεία αποτελούν σημαντική ευκαιρία για το μέλλον του τομέα στην Κύπρο. Όπως ανέφερε ο Φίλιππος Μαννάρης, η Aon Hewitt Cyprus επέλεξε την Κύπρο για να στεγάσει το διασυνοριακό ταμείο για τους πελάτες της σε Κύπρο, Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως η Κύπρος σαν ένα ανεπτυγμένο χρηματοοικονομικό κέντρο, με μια καλή ποιότητα υπηρεσιών μπορεί να καταστεί πύλη για την διαχείριση διασυνοριακών ταμείων και να αναπτυχθεί έτσι ένας ακόμη σημαντικός πυλώνας οικονομικής δραστηριότητας.

Ο τομέας των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων έχει σημαντικότατη οικονομική και κοινωνική βαρύτητα και σύμφωνα με τον Φίλιππο Μάνναρη θα υπάρξουν οι κατάλληλες εκείνες πολιτικές που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

Δειτε Επισης

16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
ΤΕΠΑΚ: Τον Στρατηγικό Προγραμματισμό Ανάπτυξης παρουσίασε ο Πρύτανης-Οι έξι πυλώνες
Η Ελληνική Τράπεζα μαζί με το Priceless Planet Coalition της Mastercard® γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου