Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Deloitte: Νέα εποχή Going Global

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΙΝ ΒUSINESS   

Ένας διεθνής οργανισμός αναδιοργανώνεται και συγκεντρώνει δυνάμεις. Οι 50 ανεξάρτητοι οίκοι που διατηρούσε ανά το παγκόσμιο έγιναν σταδιακά 13 και μετατράπηκαν σε περιφερειακούς, με στόχο να γίνουν τρεις και ισχυρότεροι.

Η Deloitte της Κύπρου, ενισχυμένη από τις σχετικές αλλαγές, θα ενσωματωθεί λειτουργικά στην Deloitte N&S Europe (NSE) τον Ιούνιο του 2019. Μάλιστα, ο εκάστοτε CEO από τη χώρα μας θα συμμετέχει στη διευθυντική ομάδα του δικτύου της εν λόγω περιοχής, μιας και στο νησί μας έχει οριστεί μία από τις επτά θέσεις της εκτελεστικής επιτροπής της περιφερειακής διοίκησης. Για τα νέα πλάνα, τις αλλαγές και τα οφέλη που προκύπτουν για τις εργασίες του διεθνούς κολοσσού μας μιλά ο CEO της Deloitte Cyprus, Χρίστης Χριστοφόρου.

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα τόσο των πολυεθνικών όσο και των διεθνών δημοσίων οργάνων που τον εποπτεύουν, ο παγκόσμιος οργανισμός της Deloitte έχει αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια μία διαδικασία αναδιοργάνωσης, με κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση της ποιότητας και την τυποποίηση των υπηρεσιών προς τους πελάτες του, σε όποια χώρα κι αν αυτές προσφέρονται. Έτσι, ενώ το 2015 απαρτιζόταν από 50 και πλέον ανεξάρτητους οίκους - μέλη, που λειτουργούσαν σε ισάριθμες χώρες, σήμερα διατηρεί μόλις 13, πάντοτε ανεξάρτητους, αλλά περιφερειακούς. Στόχος είναι, μέχρι το 2020, να παραμείνουν έξι περιφερειακοί και στο εγγύς μέλλον τρεις - ένας στην αμερικανική ήπειρο, ένας σε Ασία - Ωκεανία - Ινδία κι άλλος ένας σε Ευρώπη - Αφρική και Μέση Ανατολή - κάτι που θα καταστήσει την Deloitte έναν απόλυτα συμπαγή παγκόσμιο οργανισμό. Την ίδια ώρα διατηρεί τα γραφεία της όπου δραστηριοποιείτο πριν από τις αλλαγές, όπως και στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα: Interyachting: Με το ιστιοφόρο Βavaria C45 στο Limassol Boat Show

Διαβάστε ακόμα: Χρίστος Καλογέρης: Προοπτικές ενίσχυσης του fund industry της Κύπρου

Connected+ Autonomy

Πώς εντάσσεται, κ. Χριστοφόρου, η Deloitte Κύπρου στο νέο σκηνικό;

Η Deloitte Κύπρου θα ενταχθεί από την 1η Ιουνίου 2020, μαζί με 15 χώρες της Μέσης Ανατολής με τις οποίες θα ενσωματωθεί λειτουργικά από την 1η Ιουνίου 2019, στην Deloitte N&S Europe (NSE), στην οποία ήδη συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Ισλανδία, η Βέλγιο, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, σύντομα η Ρωσία, η Ουκρανία καθώς και οι υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο εκάστοτε CEO της Κύπρου θα συμμετέχει στη διευθυντική περιφερειακή ομάδα της Μέσης Ανατολής, μιας και στην Κύπρο έχει οριστεί μία από τις επτά θέσεις της εκτελεστικής επιτροπής της περιφερειακής διοίκησης.  

Ποια τα πλεονεκτήματα της μεγάλης αυτής αλλαγής για το γραφείο της Κύπρου και πόσο θα επηρεαστεί η αυτονομία του; 
Η Deloitte αναγνωρίζει τη σημασία της τοπικής διοίκησης και αυτονομίας. Γι’ αυτό, σε αντίθεση με άλλους οργανισμούς που διατηρούν όλες τις εξουσίες στο κέντρο, το μοντέλο που ακολουθεί είναι αυτό που στο λεξιλόγιο της Deloitte ονομάζουμε Connected+ Autonomy. Αυτό θα πει διαμόρφωση στρατηγικής από το κέντρο, υλοποίηση και καθημερινές αποφάσεις από τις διοικήσεις των χωρών με έλεγχο από το κέντρο, επιτυγχάνοντας αφενός αυτονομία και ευελιξία εκεί και όπου χρειάζεται και διαφυλάσσοντας αφετέρου την ποιότητα στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η λειτουργία του οργανισμού θα γίνει πιο εύκολη τόσο για μας όσο και για τους πελάτες μας. Η διαφορά θα είναι πιο εμφανής για τις πολυεθνικές εταιρείες - πελάτες μας, καθώς και για την τοπική αγορά, ιδιαίτερα σε σχέση με συμβουλευτικές υπηρεσίες. Στο παρελθόν, για παράδειγμα, ίσως να παρουσιάζαμε αδυναμία στο να  ανταποκριθούμε όσο γρήγορα θα θέλαμε σε προσκλήσεις σε διαγωνισμούς, όταν χρειαζόμασταν συγκεκριμένες εμπειρίες από το εξωτερικό. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία χιλιάδων συναδέλφων ανά το παγκόσμιο γίνεται τώρα πιο προσιτή.  

Η νέα ατζέντα του CEO

Πώς διαμορφώνεται η ατζέντα σας, ως διευθύνοντος συμβούλου, στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών του οργανισμού παγκοσμίως;

Η Deloitte, με $43.2 δισ., έχει καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος οργανισμός στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών στον κόσμο. Οι συνέταιροί μου μού έκαναν την τιμή να με επανεκλέξουν στη θέση του CEO για ακόμη τέσσερα χρόνια, μέχρι τις 31 Μαΐου 2023. Τα θέματα και οι προκλήσεις πολλές. Μεταξύ άλλων, στην ατζέντα μου περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες προτεραιότητες:
• Η συνέχιση και η περαιτέρω ενδυνάμωση όλων των υπηρεσιών που προσφέρουμε, με έμφαση στην ποιότητα και την κερδοφορία.
• Η περίληψή μας στους εργοδότες προτίμησης για τα καλύτερα ταλέντα.
• Η παραμονή μας ως η πρώτη επιλογή για τις καλύτερες εταιρείες.
• Η συνέχιση και η βελτίωση του φιλανθρωπικού μας έργου προς την κοινωνία στην οποία εργαζόμαστε.
• Η επιτυχής ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και η εκμετάλλευση όλων των συνεργειών (demand side and supply side) που προκύπτουν με τη νέα δομή.

Ο κύκλος εργασιών σας, την περίοδο των 12 μηνών που έληξε τον Μάιο του 2018, ήταν €36.4 εκατ. Τα συνολικά σας εισοδήματα χωρίζονται, περίπου, σε 50% audit fees και 50% non audit fees. Σε ποιους τομείς θα δώσετε έμφαση τώρα και ποια lines of service θεωρείτε ότι έχουν προοπτικές ανάπτυξης; 
Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τα αποτελέσματά μας. Από το 2013 μέχρι το 2018, μέσα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η αύξηση στον κύκλο εργασιών μας ανήλθε σε €5.3 εκατομμύρια και ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη που είχαν οι κύριοι ανταγωνιστές μας. Πρόσθετα, από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, διαφαίνεται πως το τρέχον οικονομικό έτος, που θα λήξει στις 31 Μαΐου 2019, θα έχουμε επιτύχει, παρόλες τις προκλήσεις, σταθερή και ικανοποιητική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιούμαστε.

Ως ένας πολυεπιχειρησιακός οργανισμός θα πρέπει να επιχειρούμε σεβόμενοι πάντα τους κανόνες ανεξαρτησίας, ηθικής και δεοντολογίας που μας διέπουν. Μέσα στο επιτρεπτό, λοιπόν, πλαίσιο, έμφαση δίδεται σε όλες τις υπηρεσίες, ελεγκτικές και μη. Ιδιαίτερη ανάπτυξη αναμένεται στις φορολογικές και νομικές υπηρεσίες, καθώς και στις συμβουλευτικές.  

Επιχειρήσεις: Πώς γίνεται ομαλά η μετάβαση     

Στην Κύπρο οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες και οικογενειακές. Πολλές από αυτές βρίσκονται σήμερα σε διαδικασία διαδοχής. Ποιες υπηρεσίες παρέχει η Deloitte για να τις βοηθήσει στον τομέα αυτό; 

Η Deloitte παρέχει ευρύ φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών, με στόχο την εξασφάλιση ομαλής διαδοχής από γενιά σε γενιά. Η κάθε περίπτωση μπορεί να έχει τις ιδιαιτερότητές της, όμως σε γενικές γραμμές τα προβλήματα της μετάβασης είναι, περίπου, τα ίδια.
               
Εμείς, ως σύμβουλοι, καθοδηγούμε σωστά τις επιχειρήσεις, ώστε να υπάρχει ομαλή συνέχεια τόσο στην απόδοση όσο και στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Το κλειδί σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, που οφείλουν να ακολουθούν τις συμβουλές μας. Υπάρχουν περιπτώσεις που εισακούονται πλήρως οι συμβουλές μας και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Όταν, όμως, δεν εφαρμόζονται οι εισηγήσεις μας, παρουσιάζονται προβλήματα.                                                            

Σε κάθε περίπτωση η Deloitte, με τις ολοκληρωμένες συμβουλευτικές και φορολογικές υπηρεσίες της, είναι συνεχώς δίπλα στις επιχειρήσεις και τους προσφέρει με επαγγελματικό τρόπο κάθε βοήθεια και στήριξη, ώστε να έχουν επιτυχή συνέχεια και ανάπτυξη.

Υπηρεσίες: Ο τομέας αλλάζει δραματικά

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών προς ξένους high net worth individuals και εταιρείες, αλλάζει ραγδαία λόγω των διεθνών εξελίξεων. Πώς βλέπετε το μέλλον τους στην Κύπρο και ποιο θα πρέπει να είναι το μοντέλο μας; 
Είναι γεγονός ότι ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών αλλάζει δραματικά. Το ζητούμενο για την Κύπρο είναι να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις. Κατά τη γνώμη μας, το μεγάλο μυστικό είναι ο επαγγελματισμός. Μόνο με αυτό το εφόδιο μπορούμε να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα, συνεχίζοντας με εξωστρέφεια και προβολή των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.                             

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μαζί επιβάλλεται να προβάλουν το οικονομικό προφίλ μας στο εξωτερικό και να αναδείξουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει ο τόπος μας. Απ’ εκεί κι ύστερα είναι θέμα αξιοποίησης των εξελίξεων, όπως έγινε πριν από δύο 10ετίες με τη Ρωσία και τώρα ίσως με τη Βρετανία που εξέρχεται της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οφείλουμε να μελετούμε το διεθνές περιβάλλον, να κινούμαστε έξυπνα και προληπτικά και ταυτόχρονα να ενισχύουμε το επενδυτικό μας πλαίσιο για προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων.

Κατά τη γνώμη μας, η Κύπρος δεν θα πάψει να ελκύει ξένες επενδύσεις λόγω των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει. Όμως, οι υπηρεσίες που προσφέρουμε θα πρέπει πάντα να προσαρμόζονται στα «ζητώ» της εποχής και της αγοράς. Προσωπικά, παρά τις όποιες δυσκολίες, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών της Κύπρου.


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο περιοδικό IN Business που κυκλοφορεί την Κυριακή 5 Μαΐου

Δειτε Επισης

Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου
Η Freedom24 Super Grand Χορηγός για τον πρώτο Ολυμπιονίκη της Κύπρου Παύλο Κοντίδη