Γιαγλής: Πρότυπο ερευνητικό κέντρο για Blockchain το IFF

Με στόχο να καταστεί πρότυπο ερευνητικό κέντρο γύρω από τεχνολογικές, επιχειρηματικές, οικονομικές, κοινωνικές, αλλά και ηθικές διαστάσεις του blockchain, των ψηφιακών νομισμάτων, της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των άλλων εκθετικών τεχνολογιών που οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, το Institute for the Future (IFF) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συστάθηκε για να συγκεντρώσει κάτω από μια στέγη όλες τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες γύρω από τις λεγόμενες εκθετικές τεχνολογίες.

Διαβάστε ακόμα: Ερευνητική: Ποιους βάζει στο σκαμνί για Συνεργατισμό πριν το 2013

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews o καθηγητής Γιώργος Γιαγλής, Γενικός Διευθυντής του IFF μιλά για τους στόχους του Ινστιτούτου, τις συνεργασίες με μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις του εξωτερικού. Σημειώνεται πως το IFF μέχρι στιγμής κατάφερε να αποκομίσει παγκόσμιες βραβεύσεις και διακρίσεις, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες σε επιμέρους ερευνητικά έργα με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
 
Τι είναι το IFF και πότε ιδρύθηκε και με ποιο στόχο;
Το Ινστιτούτο για το Μέλλον (Institute For the Future) είναι ένα νέο ερευνητικό ινστιτούτο που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για να συγκεντρώσει κάτω από μια στέγη όλες τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου γύρω από τις λεγόμενες εκθετικές τεχνολογίες (exponential technologies),  οι οποίες αναμένεται να έχουν σημαντική επίδραση στη ζωή μας στο άμεσο μέλλον.
 
Οι κύριες τεχνολογίες που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μας μέχρι στιγμής είναι το blockchain (η τεχνολογία πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum) και η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence, AI). Διερευνούμε όμως και εφαρμογές που συνδυάζουν αυτές τις τεχνολογίες με άλλες που βρίσκονται στη βάση της αποκαλούμενης τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things, IoT) και οι τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (virtual and augmented reality, VR/AR).
 
Στο IFF εργαζόμαστε προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις αλλαγές που επιφέρουν οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες, τόσο σε επίπεδο εφαρμογών, όσο και στο επίπεδο των επιδράσεών τους στην οικονομία και την κοινωνία. Σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια, αλλά και εταιρείες, από όλο τον κόσμο, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο γύρω από τις τεχνολογικές, επιχειρηματικές, οικονομικές, κοινωνικές, αλλά και ηθικές διαστάσεις του blockchain, των ψηφιακών νομισμάτων, της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των άλλων εκθετικών τεχνολογιών που οδηγούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόσμου μας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς απαντά η αγορά στο καμπανάκι για τις τιμές ακινήτων

Απαρτίζεται μόνο από ακαδημαϊκούς ή υπάρχουν και συνεργάτες (οργανισμοί ή επιχειρήσεις) είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό;
Το IFF είναι ένα διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο που φέρνει κοντά τόσο ακαδημαϊκούς ερευνητές όσο και επιχειρήσεις και οργανισμούς που ενδιαφέρονται για τα παραπάνω αντικείμενα. Έχουμε ήδη αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες σε επιμέρους ερευνητικά έργα με πανεπιστήμια όπως το University of Cambridge, το UCL και το ΜΙΤ, καθώς και με επιχειρήσεις και οργανισμούς, όπως η Uber, η Amazon και η Ripple.
 
Στην Κύπρο συνεργαζόμαστε με πολλούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς τόσο στην ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για το blockchain (για παράδειγμα, στο πλαίσιο σχετικών πρωτοβουλιών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) όσο και στο πλαίσιο ερευνητικών έργων.

Ποια είναι τα projects (σχεδιασμοί) του IFF;
Από τις περιοχές έρευνας που εντάσσονται στο πεδίο ενδιαφέροντος του IFF, οι πρώτες μας προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στο blockchain και την τεχνητή νοημοσύνη.
 
Σε ότι αφορά το blockchain, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπήρξε το πρώτο πανεπιστήμιο παγκοσμίως που εισήγαγε ένα πρωτοποριακό πλήρες online μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά νομίσματα (MSc in Digital Currency), ήδη από το 2014. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους τους απόφοιτους προπτυχιακών πανεπιστημιακών σπουδών, ανεξαρτήτως της κατεύθυνσης του πρώτου πτυχίου τους. Το μόνο που απαιτείται είναι θέληση να γνωρίσουν την τεχνολογία blockchain και τα ψηφιακά νομίσματα. Όλοι οι φοιτητές παρακολουθούν πρώτα ένα δωρεάν online μάθημα (MOOC) και, στη συνέχεια, μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να εγγραφούν στο πλήρες μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Περισσότερες λεπτομέρειες και ηλεκτρονική εγγραφή στο δωρεάν MOOC μπορούν να γίνουν στο https://digitalcurrency.unic.ac.cy.
 
Εκτός του μεταπτυχιακού, το IFF διοργανώνει το μεγαλύτερο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο στο χώρο του blockchain και των ψηφιακών νομισμάτων. Το συνέδριο Decentralized διοργανώνεται φέτος για 3η συνεχόμενη χρονιά και απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο: στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, φοιτητές, ακαδημαϊκοί, κ.ά. Το περυσινό συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 1.200 σύνεδροι, ενώ φέτος αναμένονται πολλοί περισσότεροι. Το φετινό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 30 Οκτωβρίου ως 1 Νοεμβρίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές στο https://www.decentralized.com.
 
Πέρα από τις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες και το συνέδριο, συμμετέχουμε σε πληθώρα ερευνητικών έργων αιχμής, χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως και από επιχειρήσεις και οργανισμούς. Τέλος, διοργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα μικρής διάρκειας, με στόχευση στις ανάγκες επιχειρήσεων και οργανισμών που θέλουν να εντρυφήσουν στις τεχνολογικές, επιχειρηματικές ή νομικές/κανονιστικές διαστάσεις των ψηφιακών νομισμάτων και του blockchain.
 
Στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, η στόχευσή μας είναι στο πεδίο των αλγόριθμων πρόβλεψης (forecasting), όπου, μεταξύ άλλων, οργανώνουμε τον ετήσιο παγκόσμιο διαγωνισμό M-competition, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Καθηγητή κ. Σπύρου Μακριδάκη. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο, τόσο από πανεπιστήμια όσο και από επιχειρήσεις, ανταγωνιζόμενες ώστε να δημιουργήσουν τον καλύτερο αλγόριθμο πρόβλεψης, χρησιμοποιώντας τεχνικές στατιστικής μοντελοποίησης ή/και μηχανικής μάθησης (machine learning).

Υπάρχουν οποιαδήποτε επιτεύγματα ή βραβεύσεις για το IFF;
Στο πολύ σύντομο διάστημα από τη δημιουργία μας, έχουμε ήδη λάβει το βραβείο Biggest Contributor to the Rise of Blockchain in 2018 στο διεθνές συνέδριο The Blocks (Άμστερνταμ, Ιούνιος 2018) και μια σειρά από τιμητικές αναφορές στο διεθνή τύπο στο χώρο των ψηφιακών νομισμάτων και του blockchain. Έχουμε ήδη επιτύχει τη συμμετοχή μας σε τέσσερα ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε προσκληθεί ως μέλη του Austrian Blockchain Center που έχει ιδρύσει η κυβέρνηση της Αυστρίας. Επίσης, είμαστε ιδρυτικά μέλη του University Blockchain Research Initiative της Ripple, μαζί με συνεργαζόμενους φορείς όπως το ΜΙΤ, το University of California, Berkeley και το Stanford (ΗΠΑ), το Delft University of Technology (Ολλανδία), το Korea University και άλλα.

Ποια τα μελλοντικά σχέδια του IFF; Υπάρχουν σχεδιασμοί για άντληση κεφαλαίων ή χρηματοδότησης για ερευνητικά προγράμματα;
Το IFF αριθμεί ήδη ένα προσωπικό 25 ατόμων με έδρα τη Λευκωσία και άνω των 50 συνεργαζόμενων ερευνητών από όλο τον κόσμο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία τοπικών κέντρων και κοινοτήτων, με τα πρώτα (εκτός της Λευκωσίας) να έχουν ήδη ιδρυθεί στη Νέα Υόρκη, τη Βαρκελώνη και την Πόλη του Μεξικό. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ανάπτυξη τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε συνεργασίες, καθώς έχουμε ήδη σχεδιάσει ένα πλαίσιο για τα επισήμως συνεργαζόμενα μέλη του IFF (IFF Members), που μπορεί να είναι οργανισμοί, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, τόσο από την Κύπρο όσο και από όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό +357 22841943 (κ. Ελένη Αλέξη) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση iff@unic.ac.cy.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)