Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Πώς απαντά η αγορά στο καμπανάκι για τις τιμές ακινήτων

Δικαιολογημένες χαρακτηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων τις αυξήσεις στις τιμές ακινήτων και ενοικίων, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει, ειδικά για διαμερίσματα.

Διαβάστε ακόμα: Ερευνητική: Ποιους βάζει στο σκαμνί για Συνεργατισμό πριν το 2013

Την ίδια ώρα, ιδιοκτήτες και εκτιμητές ακινήτων θεωρούν ότι η ανέγερση νέων κατοικιών σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα εντός της επόμενης διετίας θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση και σε κάποιο βαθμό μείωση των τιμών των ενοικίων.

Καλούν επίσης στη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων κτηρίων και στην παραχώρηση κινήτρων σε κατασκευαστές, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην ενοικίαση κατοικίας, ιδιαίτερα για ομάδες πληθυσμού που αδυνατούν να ενοικιάσουν αυτή τη στιγμή.

Παρακολούθηση και επέμβαση
Κληθείς να σχολιάσει το καμπανάκι της Κεντρικής Τράπεζας για την ανάγκη στενής παρακολούθησης και εγρήγορσης ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των τιμών των διαμερισμάτων στη Λεμεσό, ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης ανέφερε ότι σωστά παρακολουθείται η πορεία των τιμών των ακινήτων, καθώς αποτελεί μεγάλο κομμάτι της οικονομίας. «Αν χρειάζεται μέσω της χρηματοπιστωτικής πολιτικής για τα δάνεια των τράπεζων να υπάρξει επέμβαση για να αποφεύγονται φούσκες, τότε να γίνεται», είπε σχετικά.

Διαβάστε ακόμα: Γιαγλής: Πρότυπο ερευνητικό κέντρο για Blockchain το IFF

Δεν υπάρχουν καλά καινούργια διαμερίσματα
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στο 90% της αγοράς που αφορά Κύπριους ή άλλους μόνιμους κατοίκους οι τιμές των ακινήτων δεν έφτασαν ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα τιμών, σημειώνοντας ότι οι τιμές αυξήθηκαν ελάχιστα τα τελευταία χρόνια μετά τη ραγδαία μείωση σε ποσοστό 30% που ακολούθησε τη φούσκα της αγοράς το 2008.


Στην έλλειψη καλών καινούργιων διαμερισμάτων στην αγορά και στη διάθεση προς ενοικίαση παλιών διαμερισμάτων αναφέρθηκε επίσης ο πρόεδρος του ΚΣΙΑ, τονίζοντας ακόμα ότι στην αγορά διατίθενται πολλά γεωργικά χωράφια, χωρίς οποιαδήποτε χρήση, κάποια από τα οποία βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών.

Ξεχωριστό κομμάτι οι πύργοι της Λεμεσού
Σημειώνοντας ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται στα αρχικά στάδια μίας ανάκαμψης, εξήγησε ότι δεν θα πρέπει να δίνονται λανθασμένες εντυπώσεις ότι έχει ξεφύγει η αγορά των ενοικίων λόγω των ψηλών κτηρίων της Λεμεσού.


«Οι πύργοι της Λεμεσού είναι ξεχωριστό κομμάτι της αγοράς των ακινήτων της Κύπρου που καταλαμβάνει ποσοστό περίπου 5-10% των πωλήσεων, το οποίο, όμως, σε αξίες είναι ιδιαίτερα σημαντικό», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μουσκίδης.

Κάλεσε επίσης σε βελτίωση και επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης κτηρίων, οι οποίες διαρκούν περίπου εννέα μήνες με έναν χρόνο, τονίζοντας ότι η ζήτηση αυξομειώνεται με βάση τις ανάγκες του κόσμου, ενώ η προσφορά αυξομειώνεται ανάλογα με τη δυνατότητα του κράτους να αδειοδοτήσει.

Τα νέα ακίνητα θα σταθεροποιήσουν τα ενοίκια
Ερωτηθείς για την άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων στη Λεμεσό, ο πρόεδρος του ΚΣΙΑ τόνισε στο InBusinessNews ότι από τη στιγμή που αυξήθηκαν οι αξίες της γης κοντά στη θάλασσα, τότε το κατασκευαστικό κόστος ενός πύργου καθίσταται επίσης αυξημένο.

Επίδραση στις τιμές των ακινήτων υπάρχει στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα πολυώροφα κτήρια της Λεμεσού, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και το ύψος των ενοικίων, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαμερισμάτων στην αγορά.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθησυχάζουν ότι η αυξημένη κατασκευαστική δραστηριότητα και η ανέγερση νέων οικιστικών κτηρίων σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα θα συμβάλουν στην ένταξη νέων ακινήτων στην αγορά και στην αύξηση της διαθεσιμότητας (προσφοράς).

«Στην επόμενη διετία, με την ένταξη νέων ακινήτων στην αγορά, θα υπάρξει ελάφρυνση της πίεσης πάνω στις τιμές των ενοικίων», ανέφερε ο Γιώργος Μουσκίδης, εκτιμώντας ότι οι τιμές δεν αναμένεται να μειωθούν, αλλά θα διατηρηθούν στα υφιστάμενα επίπεδα.


Σταθεροποίηση και μελλοντικά μείωση των τιμών
Τις αυξητικές τάσεις στην πορεία των τιμών των ακινήτων αναγνωρίζει ο CEO της Δανός Εκτιμητές Ακινήτων και μέλος ΔΣ Εκτιμητών Κύπρου, Πάνος Δανός.

Ωστόσο, μιλώντας στο InBusinessNews, ανέφερε ότι αφενός καινούργιες οικοδομές μπαίνουν στην αγορά και αφετέρου οι τράπεζες θα επιταχύνουν τις πωλήσεις ακινήτων με στόχο την εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. «Αυτές οι προβλεπόμενες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε πίεση τις τιμές ακινήτων, οι οποίες σε πρώτη φάση θα σταθεροποιηθούν, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα έρθουν μειώσεις τόσο στις τιμές αγοράς όσο και στις τιμές και ενοικίασης σε κάποιες περιοχές», επεσήμανε σχετικά ο κ. Δανός.


Κίνητρα σε developers για χαμηλά ενοίκια
Χαρακτήρισε επίσης δικαιολογημένες τις τιμές κατοικιών στη Λεμεσό, εξηγώντας ότι αυτές προκύπτουν λόγω της αυξημένης ζήτησης, προκαλώντας, ωστόσο, πλήγμα στη χαμηλή εισοδηματική τάξη, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση κατάλληλης στέγης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκτιμητές ακινήτων προτείνουν μία σειρά μέτρων, ιδιαίτερα για ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν τη δυνατότητα, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να έχουν πρόσβαση στην ενοικίαση κατοικίας.

Σύμφωνα με τον κ. Δανό, «αυτά τα προτεινόμενα μέτρα σχετίζονται με την παραχώρηση κινήτρων σε κατασκευαστές, όπως μείωση του ΦΠΑ και αύξηση του συντελεστή δόμησης, με στόχο την εξομάλυνση της αγοράς κατοικίας και τη διευκόλυνση αυτών των ομάδων πληθυσμού να προχωρήσουν στην ενοικίαση διαμερισμάτων ή σπιτιών».


Οι νέοι δεν έχουν ανάγκη την επίδειξη πλούτου
Την ίδια ώρα σε διαμερίσματα στρέφονται οι νέοι, καθώς δεν υπάρχει η ψυχολογία ούτε η απαιτούμενη ρευστότητα για ανέγερση ή αγορά κατοικίας.

Όπως επεσήμανε ο CEO της Δανός Εκτιμητές Ακινήτων, έχει παρέλθει η μόδα ή η αντίληψη ότι είναι άλλο το κύρος της διαμονής σε ανεξάρτητη κατοικία, σημειώνοντας ότι παλαιότερα θεωρείτο ακόμα και ντροπή η ενοικίαση διαμερίσματος. «Οι millennials θεωρούν το ακίνητο ως ανάγκη και όχι ως μέσο επίδειξης κύρους ή πλούτου, με αποτέλεσμα να προτιμούν να ενοικιάσουν παρά να αγοράσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δανός. 

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024