Κ. Πετρίδης: Αλλαγή διακυβέρνησης ισοδυναμεί με ακύρωση των μεταρρυθμίσεων

Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ως προς το κατά πόσον θα υπάρξει συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας σε περίπτωση εκλογής νέας διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο κ. Πετρίδης σε συνέντευξη του στο περιοδικό GOLD σημειώνει πως «κρίνοντας από τις δηλώσεις, τις προτάσεις, τη στάση και τις υποσχέσεις των υποψηφίων της αντιπολίτευσης, φοβάμαι ότι σε περίπτωση εκλογής τους, η μόνη μεταρρυθμιστική τους προσπάθεια θα είναι να ανατρέψουν τις προσπάθειες μεταρρύθμισης της παρούσας κυβέρνησης. Πρόκειται για υποψηφίους «παλιάς σχολής» που υποστηρίζονται από συντηρητικά κόμματα, τα οποία, εξ ορισμού, αψηφούν την πραγματική μεταρρύθμιση και αλλαγή. Νομίζω ότι, από όλους τους υποψηφίους, μόνο μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη μπορεί να συνεχίσει και να δώσει νέο ρυθμό στην προσπάθεια μεταρρύθμισης».

Διαβάστε ακόμα: Sym, Honda, Kymco και Piaggio οι κυρίαρχες μάρκες μοτοσικλετών

Συνεχής προσπάθεια η μεταρρύθμιση
Σημαντικό για κάθε χώρα χαρακτηρίζει ο κ. Πετρίδης την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, επισημαίνοντας πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μεταρρύθμιση είναι μια συνεχής προσπάθεια. «Δεν πρέπει να αφήσουμε το σύστημα να καταρρεύσει και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να το μεταρρυθμίσουμε αφού έχει αποτύχει. Και αυτό συνέβη στην Κύπρο όταν δεν είχαμε κάνει τίποτα για μισό αιώνα. Καταρρεύσαμε και στη συνέχεια προσπαθήσαμε να αλλάξουμε ένα αναχρονιστικό σύστημα 60 ετών, σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Φυσικά, δεν μπορείς να επιτύχεις εντελώς. Η αλλαγή είναι μια δυναμική έννοια και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και την κοινωνία ως τέτοια».

Οι μεταρρυθμίσεις επιβάλλουν αλλαγή νοοτροπίας
Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν πάντοτε αλλαγές νοοτροπίας σε όλα τα μέρη του κόσμου, υπογραμμίζει ο Υπουργός Εσωτερικών για να προσθέσει ότι οι αλλαγές στη νοοτροπία απαιτούν πάντα χρόνο. «Αλλά δεν πρέπει πάντα να κατηγορούμε τη νοοτροπία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται εκεί για να αλλάξουν το σύστημα και η αλλαγή στη νοοτροπία θα επέλθει αργά ή γρήγορα. Το πιο εύκολο για έναν πολιτικό είναι να μην κάνει τίποτα και απλά να κατηγορεί τη νοοτροπία, αλλά αυτή είναι μια φθηνή δικαιολογία. Δεν είμαι αυτού του είδους πολιτικός. Η μετάβαση είναι πάντα δύσκολη και αυτή είναι η ανθρώπινη φύση, δεν είμαστε ρομπότ που μπορούν να προγραμματιστούν αυτόματα, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε, ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι σε ορισμένους τομείς θα αποτύχουμε και θα πάρουμε την ευθύνη γι 'αυτό».

Οι μεταρρυθμίσεις 
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν ο Υπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζει ως σημαντικές την δημιουργία Υφυπουργείων για την κάλυψη των σημαντικών κενών διακυβέρνησης και "διάλυση" των δυσκαμψιών των δομών του 1960 του κράτους, την πρώτη ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του τουριστικού τομέα, το πρώτο ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο "σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη", το οποίο εγκρίθηκε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρώτη μεταρρύθμιση της Κυπριακής Πολιτικής Καινοτομίας και Έρευνας. 

Παράλληλα, σημειώνει την προσπάθεια μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τον νέο επενδυτικό νόμο και τη δημιουργία του πραγματικού "One-Stop-Shop". «Αυτό είναι μόνο το χαρτοφυλάκιό μου. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια ήταν τεράστια, ακόμη και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Σε πολλούς τομείς σημειώσαμε σημαντικές προόδους, ενώ σε άλλες αντιμετωπίσαμε απροσδόκητα προβλήματα και καθυστερήσεις. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί».

Δύσκολο ή εύκολο;
«Υπάρχει πάντα αντίθεση, αλλά αυτό που διαπίστωσα από την ίδια την δημόσια υπηρεσία ήταν η επιθυμία αλλαγής. Οι περισσότεροι υπάλληλοι και τμήματα είναι θύματα των ανεπαρκειών του ίδιου του συστήματος και θέλουν να το αλλάξουν. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις και "βασίλεια" που θέλουν να προστατεύσουν τη δύναμή τους, έτσι αντιμετώπισα αντιπολίτευση από ορισμένους ανθρώπους και ορισμένες περιπτώσεις, όπως το τμήμα ενοποίησης της γης. Η απόφαση ήταν να καταργηθεί το Τμήμα. Ωστόσο, ένας υπουργός πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί οποιαδήποτε εσωτερική αντίθεση από τις δικές του υπηρεσίες. Είναι πιο δύσκολο να διαχειριστεί κανείς την αντιπολίτευση που προέρχεται από το πολιτικό κατεστημένο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκεί είναι όπου οι περισσότερες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αποτυγχάνουν».
 
Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα λειτουργεί το Επενδυτικό Ταμείο Ακινήτων της BOC

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands