Έτσι θα λειτουργεί το Επενδυτικό Ταμείο Ακινήτων της BOC

Σάρκα και οστά φαίνεται να παίρνουν οι πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου ότι έπεται σειρά από «μεταμορφωτικές συναλλαγές» τις οποίες η τράπεζα προτίθεται να χρησιμοποιήσει με σκοπό την ταχύτερη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να εμπίπτει και η ανακοίνωση περί εξασφάλισης έγκρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για εγγραφή Επενδυτικού Ταμείου Ακινήτων, CYREIT Variable Capital Investment Company PLC. 

Διαβάστε ακόμα: Sym, Honda, Kymco και Piaggio οι κυρίαρχες μάρκες μοτοσικλετών

Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το εννιάμηνο, το Επενδυτικό Ταμείο θα συσταθεί ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) με αναμενόμενο μέγεθος €190 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, το Ταμείο Εναλλακτικών Επενδύσεων αφού λάβει σχετική έγκριση θα εγγραφεί στο ΧΑΚ και θα απευθύνεται σε θεσμικούς εγχώριους και ξένους επενδυτές. Στο εν λόγω Ταμείο θα περιλαμβάνονται γύρω στα 20 ακίνητα τα οποία πέρασαν στην κατοχή του Συγκροτήματος μέσω της πρακτικής ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτου. Πρόκειται για εμπορικά ακίνητα τα οποία είναι ενοικιασμένα σε μεγάλες επιχειρήσεις και από τα οποία εξασφαλίζεται ροή εσόδων. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφού δημιουργεί το Ταμείο θα γίνει δημόσια πρόταση προς σε ενδιαφερόμενους επενδυτές για να συμμετέχουν στο Ταμείο, ενώ με την ένταξη του στο ΧΑΚ εξασφαλίζεται πρόσθετη και σημαντική διαφάνεια στην λειτουργία του, γεγονός που θα ενισχύσει και την αξία του. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ταμείο δεν θα τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο ΧΑΚ, ενώ δεν υπάρχει καθορισμένο ποσοστό με το οποίο θα συμμετάσχει το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου στο Ταμείο, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα και η πώληση όλου του Ταμείου σε θεσμικούς επενδυτές.

Ευκαιρία επένδυσης
Πάντως, η διαμόρφωση του Ταμείου ουσιαστικά θα προσφέρει ευκαιρία σε επενδυτές οι οποίοι αναζητούν σταθερή απόδοση, αφού βασίζεται σε υφιστάμενα συμβόλαια ενοικίασης με εξασφαλισμένα σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα, καθώς το 80% των εσόδων από ενοίκια θα μεταφέρεται στους επενδυτές, ως μέρισμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα έσοδα θα κυμαίνονται γύρω στα €10 εκατ.

Ποια είναι τα ακίνητα του Ταμείου
Τα 20 ακίνητα που περιλαμβάνονται στο πακέτο του νέου Ταμείου, καλύπτουν ολόκληρη την Κύπρο και είναι σήμερα ενοικιασμένα σε μεγάλες επιχειρήσεις Το συνολικό εμβαδό των ακινήτων ξεπερνά τα 90.000 τετραγωνικά μέτρα. Τα ακίνητα εστιάζονται σε σημαντικό βαθμό στην Λευκωσία, όπου προκύπτει το 45% της αξίας των ενοικίων, με ένα άλλο 21% να προέρχεται από τη Λεμεσό, και 14% από την Πάφο, ενώ το ένα τρίτο των ακινήτων αφορά σε εμπορικές αναπτύξεις λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, στο πακέτο περιλαμβάνονται και γραφειακοί χώροι, ξενοδοχεία, ακόμα και πανεπιστήμια.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενοικιαστές των ακινήτων δεν επηρεάζονται αφού υφίστανται τα σημερινά τους ενοίκια, με τα τρέχοντα συμβόλαια να παραμένουν σε ισχύ. Μοναδική διαφοροποίηση, από τη στιγμή που τα ακίνητα είναι πλέον στην κατοχή του Ταμείου, είναι πως οι σημερινοί ενοικιαστές θα πρέπει να διαπραγματευτούν την ανανέωση των συμβολαίων με το ίδιο το Ταμείο, και όχι με την Τράπεζα. Κατά μέσο όρο, τα συμβόλαια λήγουν σε λίγο περισσότερο από 7 χρόνια.

Γιατί λήφθηκε η απόφαση
Η αξιοποίηση ακινήτων τα οποία περιήλθαν στον έλεγχο της Τράπεζας, αποτελούσε ένα από τα μεγάλα ερωτήματα τους τελευταίους μήνες. Με τη δημιουργία του Ταμείου ανοίγονται νέες επιλογές στον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα μπορεί να διαχειριστεί εμπορικά ακίνητα.

Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο η Τράπεζα ευελπιστεί πως θα προστατέψει και τα δικά της συμφέροντα, αφού διασφαλίζει πως η ανοδική πορεία στις τιμές των ακινήτων θα συνεχιστεί, ενώ η επενδυτική φύση του Ταμείου δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ζήτηση για παρόμοιας φύσης εκμεταλλεύσεις.

Υπογραμμίζεται πως με την μεταφορά των ακινήτων στο Ταμείου, διαγράφεται η αξία των εν λόγω ακινήτων από τους ισολογισμούς της Τράπεζας Κύπρου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σε περίπτωση που όλα πάνε καλά να υπάρξει δημιουργία κι άλλων Ταμείων παρόμοιας φύσης.

Διαβάστε ακόμα: Κ. Πετρίδης: Αλλαγή διακυβέρνησης ισοδυναμεί με ακύρωση των μεταρρυθμίσεων

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου