Eurofast Taxand: Φορολογική αβεβαιότητα στον τομέα ενέργειας

Η Παγκόσμια Έρευνα για τη φορολόγηση στον τομέα της ενέργειας ετοιμάστηκε από τον διεθνή οργανισμό της Taxand και διερευνά πώς οι τρέχουσες φορολογικές συνθήκες βοηθούν ή εμποδίζουν την εμπορική ανάπτυξη στον ενεργειακό τομέα σε τέσσερις βασικούς τομείς: εμπόριο του άνθρακα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναδυόμενες αγορές και “decommissioning”.

Η Παγκόσμια φορολογική έρευνα υπογραμμίζει τα ακόλουθα σημεία:

-    Ενώ οι περιορισμοί στις εκπομπές άνθρακα και πιστωτικών συναλλαγών έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλές κυβερνήσεις ως μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει εκτεταμένη διακύμανση μεταξύ των διαφόρων προορισμών για την μείωση του ΦΠΑ επί των συναλλαγών των αδειών για τον άνθρακα.
-    Το 81% των χωρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις τους, τους παρείχαν φορολογικά κίνητρα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με χρηματοδότηση και επιχορηγήσεις, τα οποία είναι οι πιο συχνές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για προώθηση των επενδύσεων.
-    Οι αναδυόμενες αγορές είναι πλέον ένας σημαντικός προορισμός για  πολυεθνικές εταιρείες που ασχολούνται με το τομέα της ενέργειας. Παρόλα αυτά, οι αναδυόμενες αγορές έχουν  τα δικά τους φορολογικά θέματα που οδηγούν ενίοτε σε προβλήματα.
-    Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τον παροπλισμό των εγκατεστημένων εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ώριμες οικονομικά Ευρωπαϊκές αγορές επισημάνθηκε ως ένα συγκεκριμένο θέμα που αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές.

Τα σημεία που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής για τις πολυεθνικές εταιρίες που ασχολούνται με την ενέργεια, είναι η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η βιωσιμότητα, ο κίνδυνος ασφάλειας, το  κόστος και η ανάγκη να ενεργούν υπεύθυνα. Η αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής μελέτης των  ενεργειακών σχεδίων είναι το κλειδί για την βελτίωση των επιχειρηματικών επιδόσεων.
 

Δειτε Επισης

Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη