Συνέδριο Ανακύκλωσης & εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων

Η διαχείριση των Δημοτικών Στερεών Απορριμμάτων (ΔΣΑ) είναι μια σοβαρή υπόθεση που βασανίζει όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε αυτό τον τομέα αφού δυστυχώς κατατάσσεται στους μεγάλους παραγωγούς αποβλήτων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, με 750kg περίπου ανά κάτοικο το χρόνο, ενώ βασίζεται κυρίως ακόμη στην ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων της σε χωματερές. Ακόμη και μετά την ένταξη στην Ε.Ε. το 2004 και τη δημιουργία μερικών εκ των αναγκαίων υποδομών, πέραν του 70% των απορριμμάτων καταλήγει σε χωματερές. Στις χώρες μέλη της ΕΕ, πέραν από τη βασική νομοθεσία που περιλαμβάνεται στις Οδηγίες, έχει δημιουργηθεί σε πρακτικό επίπεδο ένα πλαίσιο με θεσμικές παρεμβάσεις και οικονομικά εργαλεία που οδηγούν στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ΔΣΑ. Στην Κύπρο δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί τέτοιου είδους μέτρα παρά το γεγονός ότι σειρά μελετών της Ε.Ε. καταγράφει την ανάγκη να γίνουν τέτοιες παρεμβάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη την σημασία των πιο πάνω, η Green Dot Κύπρου διοργανώνει Συνέδριο για την ‘Ανακύκλωση και εναλλακτική Διαχείριση των Απορριμμάτων’ την Πέμπτη 16 Μάιου στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία.

Το συνέδριο στοχεύει να αναδείξει, με πρακτικό τρόπο, τα θεσμικά μέτρα και άλλα εργαλεία που αξιοποίησαν συγκεκριμένες χώρες, για να προωθήσουν την ανακύκλωση και την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλητές από Κύπρο, Ελλάδα, Βέλγιο και Αγγλία. Μέσα από τις παρουσιάσεις οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα συστήματα Πληρώνω όσο Πετώ (Pay as you Throw), για την ανάπτυξη κανονισμών, μέτρων και προγραμμάτων που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες - μέλη της Ε.Ε. για να εκσυγχρονίσουν τη διαχείριση των ΔΣΑ τους. Συγκεκριμένα η θεματολογία συμπεριλαμβάνει τα πιο κάτω:
• Διαχείριση αποβλήτων στην Κύπρο, το θεσμικό πλαίσιο.
• Ανακύκλωση στην Κύπρο: χτες, σήμερα, αύριο.
• Πώς θα αυξήσουμε την ανακύκλωση.
• Waste management in Flanders Belgium; policy instruments and results.
• Household packaging waste management in Belgium: How a public/private partnership led to outstanding results.
• A comparative analysis of different PAYT-systems within the zone of action of EcoWerf.
• Experiences with a PAYT program in a touristic area in Belgium.
• Meeting waste and recycling targets and achieving resource efficiencies, UK.
• Britain’s recycling revolution: the role of the waste management industry.
• Πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ» στο Δήμο Αγλαντζιάς!

To συνέδριο απευθύνεται στους αρμόδιους των Υπουργείων Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων, τις Τοπικές Αρχές (Δημάρχους, Κοινοτάρχες, Δημοτικούς και Κοινοτικούς Γραμματείς, Επικεφαλείς Υπηρεσιών και άλλους Τεχνοκράτες των Τοπικών Αρχών) και άλλους φορείς του Δημοσίου Τομέα που έχουν σχετικές αρμοδιότητες, Έπαρχους και Επαρχιακές Διοικήσεις και άλλους επαγγελματίες του κλάδου.

Είσοδος Ελεύθερη για περιορισμένο αριθμό εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Υπηρεσίας (απαραίτητη δήλωση συμμετοχής).


Οργάνωση: Green Dot Cyprus. Συντονιστής: ΙΜΗ. Χορηγοί επικοινωνίας: Περιοδικό IN Business και το inbusinessnews.com. Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.imhbusiness.com.cy ή επικοινωνήστε στο τηλ. 22505555, φαξ. 22 679820, e-mail: events@imh.com.cy

Δειτε Επισης

Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands
10 χρόνια προσφοράς Andrey & Julia Dashin’s Foundation
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη