RICS: Αύξηση επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα της Ευρώπης

Η τελευταία Παγκόσμια Επισκόπηση του RICS για τα Εμπορικά Ακίνητα (RICS Global Commercial Property Monitor) παρουσιάζει τις εξαιρετικές προοπτικές επενδύσεων στη Γερμανία και την Ισπανία, όπου οι επενδυτές αναμένουν μεγάλες αποδόσεις τους επόμενους δώδεκα μήνες.

 

Η επενδυτική δραστηριότητα βελτιώνεται σημαντικά σε πολλές πόλεις εντός της ζώνης του ευρώ, ιδίως στη Μαδρίτη, το Άμστερνταμ και το Βερολίνο, όπου η ζήτηση από εγχώριους και ξένους αγοραστές είναι ανοδική, ενώ η προσφορά των εμπορικών ακινήτων είναι σταθερή και δημιουργεί θετικές προοπτικές για τις επιδόσεις στον τομέα κατά το 2016.

Η αισιοδοξία και οι θετικές τάσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη έρχονται σε σαφή αντίθεση με τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες αναδυόμενες αγορές, όπου η εμπιστοσύνη των επενδυτών παρέμεινε αρνητική κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, με εξαίρεση την Ινδία. Η αίσθηση σε σχέση τόσο με τις επενδυτικές αγορές, όσο και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία και Νότια Αφρική συνεχίζει να είναι αρνητική.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι συμμετέχοντες στην έρευνα είναι πεπεισμένοι ότι κατά το 2016 θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη της αξίας του κεφαλαίου στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία, καθώς η ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτές τις οικονομίες είναι η κινητήρια δύναμη της ζήτησης των ενοικιαστών και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταθερή αύξηση των ενοικίων μέσα στους επόμενους μήνες.

Εκτός από τις εξαιρετικές ενδείξεις στη Γερμανία και την Ισπανία, η αίσθηση για τα εμπορικά ακίνητα εξακολουθεί επίσης να παρουσιάζει βελτίωση σε άλλα μέρη της Ευρώπης, σύμφωνα με τις οικονομικές της τάσεις. Η περίπτωση αυτή ισχύει, για παράδειγμα, στην Ιρλανδία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία, όπου οι ερωτηθέντες στην τελευταία επισκόπηση του RICS είναι σίγουροι για τις προοπτικές τόσο για τα ενοίκια όσο και για τις τιμές κεφαλαίων κατά το επόμενο έτος.
 
Σύμφωνα με την Jennifer Πετρίδου Sharpe, MRICS, μέλος του Δ.Σ. του RICS Κύπρου: «Οι τιμές αλλά και τα ενοίκια για τα εμπορικά ακίνητα στην Κύπρο έχουν παρουσιάσει μικρή αύξηση κατά τα τελευταία  τρίμηνα, γεγονός που δείχνει κάποια σημάδια σταθερότητας, ενώ οι επιδράσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του νόμου για τις εκποιήσεις δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Σημαντικό είναι επίσης ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ αυστηρές για το δανεισμό χρημάτων και κατά συνέπεια αυτό περιορίζει τις επενδύσεις. To επενδυτικό ενδιαφέρον για εμπορικά ακίνητα παρουσιάζεται κυρίως από θεσμικούς επενδυτές και από (μη Ευρωπαίους) εύπορους ιδιώτες που στοχεύουν στην απόκτηση κυπριακών διαβατηρίων μέσω επενδύσεων. Το ενδιαφέρον για επενδύσεις αναμένεται να βελτιωθεί το 2016 λόγω των δύο φορολογικών κινήτρων της κυβέρνησης για μείωση των τελών μεταβίβασης κατά 50% και την απαλλαγή από οποιαδήποτε μελλοντικό Φόρο Κεφαλαιουχικών Κερδών για κάθε ακίνητο που αγοράστηκε πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2016».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ