powered by

Ιδιοκατοίκηση: Άνετα σπίτια απ' τη μία, στέγες στάζουν απ' την άλλη

Μικρή αύξηση κατέγραψε η ιδιοκατοίκηση στην Κύπρο το 2021, με τους Κύπριους να εξακολουθούν να ζουν κατά πλειοψηφία σε ιδιόκτητα σπίτια και διαμερίσματα.

Σύμφωνα με την έκθεση Housing in Europe της Eurostat, στην Κύπρο το 69,8% των πολιτών ζούσαν σε δικό τους σπίτι το 2021 από 68,6% το 2020, ενώ το 30,2% ενοικίαζαν την κατοικία τους από 31,4% το 2020.

Τα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι παρόμοια, καθώς το 2021 οι επτά στους δέκα ήταν ιδιοκτήτες των ακινήτων, στα οποία ζούσαν, ενώ οι τρεις στους δέκα ενοικίαζαν την κατοικία τους.

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Βασιλάκος: Ενισχύεται η Κωτσόβολος, προσεχώς κατάστημα στην Πάφο

Τα πέντε μεγάλα έργα που αλλάζουν τους δρόμους της Κύπρου

 

Προτιμούν σπίτια αντί διαμερίσματα
Τη σαφή τους προτίμηση σε σπίτια παρά διαμερίσματα συνεχίζουν να δείχνουν οι Κύπριοι, παρά την οριακή μείωση που καταγράφηκε.

Υπολογίζεται ότι το 72,5% ζούσαν σε σπίτι το 2021 από 73% το 2020, ενώ το 26,4% σε διαμέρισμα (από 25,6% το 2021). Ένα μικρό ποσοστό (1,1%) είχε ως τόπο διαβίωσης πλωτές κατοικίες και χώρους κάμπινγκ.

Το μέγεθος της κατοικίας μπορεί να μετρηθεί ως ο μέσος αριθμός δωματίων ανά άτομο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, υπήρχαν κατά μέσο όρο 1,6 δωμάτια ανά άτομο στην Ε.Ε. το 2021, ενώ στην Κύπρο υπήρχαν κατά μέσο όρο 2 δωμάτια ανά άτομο και 2,6 άτομα ανά νοικοκυριό (2,3 άτομα ανά νοικοκυριό στην Ε.Ε.).

Στην Κύπρο ο χαμηλότερος υπερπληθυσμός
Η ποιότητα της στέγασης μπορεί να μετρηθεί με πολλούς τρόπους. Το ένα είναι αν οι άνθρωποι ζουν σε ένα γεμάτο από κόσμο σπίτι. Στην Ε.Ε. το 2021, το 17,1 % του πληθυσμού ζούσε σε ένα τέτοιο σπίτι, ποσοστό που μειώθηκε από 19,1 % το 2010.

Το 2021, τα υψηλότερα ποσοστά υπερπληθυσμού παρατηρήθηκαν στη Λετονία (41,3 %), τη Ρουμανία (41,0%) και τη Βουλγαρία, ενώ η Κύπρος διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό υπερπληθυσμού, με μόλις 2,3%.

Το αντίθετο από ένα υπερπληθυσμένο σπίτι είναι ένα υποκατειλημμένο σπίτι, που σημαίνει ότι θεωρείται πολύ μεγάλο για τις ανάγκες του νοικοκυριού που ζει σε αυτό. Η κλασική αιτία της υποκατοίκησης είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή ζευγάρια που παραμένουν στο σπίτι τους αφού τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει και φύγει. Στην Ε.Ε. το 2021, το ένα τρίτο του πληθυσμού (33,6 %) ζούσε σε υποκατειλημμένο σπίτι, ποσοστό το οποίο ήταν αρκετά σταθερό από το 2010.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2021, τα υψηλότερα ποσοστά υποκατοίκησης καταγράφηκαν στη Μάλτα (71,8 %) και την Κύπρο (70,9 %).

Πρόβλημα με τη θέρμανση
Από την άλλη πλευρά, στην Ε.Ε. το 2021, το 6,9 % του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει το σπίτι επαρκώς ζεστό.

Η Κύπρος κατέγραψε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτή την κατηγορία με 19,4%, καταδεικνύοντας ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά δεν είχε την δυνατότητα να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του.

Στέγες με διαρροή για το 40% στην Κύπρο
Όσον αφορά τις στέγες με διαρροή, το 14,8 % του πληθυσμού της Ε.Ε. αντιμετώπιζε τέτοιο πρόβλημα το 2020.

Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (39,1 %), την Πορτογαλία (25,2 %) και τη Σλοβενία (20,8 %).

Δειτε Επισης

Στεγαστική πολιτική: Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το σχέδιο στέγασης μέτρια αμειβόμενων του ΚΟΑΓ
Ανοδικά οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών το πρώτο τρίμηνο...Σε ποια οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Πρόσβαση για περισσότερους πολίτες στα στεγαστικά σχέδια του ΚΟΑΓ-Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ανακαλύψτε μοναδικές ευκαιρίες οικοπέδων από την Gordian σε Λεμεσό και Λάρνακα
Γ. Μισιρλής: Η αποδεδειγμένη συνεισφορά του τομέα των ακινήτων στην οικονομία και η άδικη στοχοποίηση
Προώθηση διαφόρων έργων στην Αγία Μαρινούδα Πάφου-Μελέτη για διαπλάτυνση του κύριου δρόμου από Γεροσκήπου
Προ των πυλών μεγάλη οικιστική ανάπτυξη από το My Mall Λεμεσού-Προς ολοκλήρωση το Leptos Limassol Park
Οικιστικά οικόπεδα με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης στην Πάφο από την Altamira Real Estate
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Ask Wire: Ανοίγει το μετοχικό της κεφάλαιο στο κοινό-Κυπριακή PropTech εταιρεία λανσάρει καμπάνια crowdfunding