Ιδιοκατοίκηση: Άνετα σπίτια απ' τη μία, στέγες στάζουν απ' την άλλη

Μικρή αύξηση κατέγραψε η ιδιοκατοίκηση στην Κύπρο το 2021, με τους Κύπριους να εξακολουθούν να ζουν κατά πλειοψηφία σε ιδιόκτητα σπίτια και διαμερίσματα.

Σύμφωνα με την έκθεση Housing in Europe της Eurostat, στην Κύπρο το 69,8% των πολιτών ζούσαν σε δικό τους σπίτι το 2021 από 68,6% το 2020, ενώ το 30,2% ενοικίαζαν την κατοικία τους από 31,4% το 2020.

Τα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι παρόμοια, καθώς το 2021 οι επτά στους δέκα ήταν ιδιοκτήτες των ακινήτων, στα οποία ζούσαν, ενώ οι τρεις στους δέκα ενοικίαζαν την κατοικία τους.

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Βασιλάκος: Ενισχύεται η Κωτσόβολος, προσεχώς κατάστημα στην Πάφο

Τα πέντε μεγάλα έργα που αλλάζουν τους δρόμους της Κύπρου

 

Προτιμούν σπίτια αντί διαμερίσματα
Τη σαφή τους προτίμηση σε σπίτια παρά διαμερίσματα συνεχίζουν να δείχνουν οι Κύπριοι, παρά την οριακή μείωση που καταγράφηκε.

Υπολογίζεται ότι το 72,5% ζούσαν σε σπίτι το 2021 από 73% το 2020, ενώ το 26,4% σε διαμέρισμα (από 25,6% το 2021). Ένα μικρό ποσοστό (1,1%) είχε ως τόπο διαβίωσης πλωτές κατοικίες και χώρους κάμπινγκ.

Το μέγεθος της κατοικίας μπορεί να μετρηθεί ως ο μέσος αριθμός δωματίων ανά άτομο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, υπήρχαν κατά μέσο όρο 1,6 δωμάτια ανά άτομο στην Ε.Ε. το 2021, ενώ στην Κύπρο υπήρχαν κατά μέσο όρο 2 δωμάτια ανά άτομο και 2,6 άτομα ανά νοικοκυριό (2,3 άτομα ανά νοικοκυριό στην Ε.Ε.).

Στην Κύπρο ο χαμηλότερος υπερπληθυσμός
Η ποιότητα της στέγασης μπορεί να μετρηθεί με πολλούς τρόπους. Το ένα είναι αν οι άνθρωποι ζουν σε ένα γεμάτο από κόσμο σπίτι. Στην Ε.Ε. το 2021, το 17,1 % του πληθυσμού ζούσε σε ένα τέτοιο σπίτι, ποσοστό που μειώθηκε από 19,1 % το 2010.

Το 2021, τα υψηλότερα ποσοστά υπερπληθυσμού παρατηρήθηκαν στη Λετονία (41,3 %), τη Ρουμανία (41,0%) και τη Βουλγαρία, ενώ η Κύπρος διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό υπερπληθυσμού, με μόλις 2,3%.

Το αντίθετο από ένα υπερπληθυσμένο σπίτι είναι ένα υποκατειλημμένο σπίτι, που σημαίνει ότι θεωρείται πολύ μεγάλο για τις ανάγκες του νοικοκυριού που ζει σε αυτό. Η κλασική αιτία της υποκατοίκησης είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή ζευγάρια που παραμένουν στο σπίτι τους αφού τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει και φύγει. Στην Ε.Ε. το 2021, το ένα τρίτο του πληθυσμού (33,6 %) ζούσε σε υποκατειλημμένο σπίτι, ποσοστό το οποίο ήταν αρκετά σταθερό από το 2010.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2021, τα υψηλότερα ποσοστά υποκατοίκησης καταγράφηκαν στη Μάλτα (71,8 %) και την Κύπρο (70,9 %).

Πρόβλημα με τη θέρμανση
Από την άλλη πλευρά, στην Ε.Ε. το 2021, το 6,9 % του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει το σπίτι επαρκώς ζεστό.

Η Κύπρος κατέγραψε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτή την κατηγορία με 19,4%, καταδεικνύοντας ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά δεν είχε την δυνατότητα να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του.

Στέγες με διαρροή για το 40% στην Κύπρο
Όσον αφορά τις στέγες με διαρροή, το 14,8 % του πληθυσμού της Ε.Ε. αντιμετώπιζε τέτοιο πρόβλημα το 2020.

Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (39,1 %), την Πορτογαλία (25,2 %) και τη Σλοβενία (20,8 %).

Δειτε Επισης

Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
AstroBank: €39,4 εκατ. κέρδη για το 2023-Στο 23,7% ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Tree Hotel: Τι θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο στις Πλάτρες-Οι περιβαλλοντικοί όροι
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου