Ιδιοκατοίκηση: Άνετα σπίτια απ' τη μία, στέγες στάζουν απ' την άλλη

Μικρή αύξηση κατέγραψε η ιδιοκατοίκηση στην Κύπρο το 2021, με τους Κύπριους να εξακολουθούν να ζουν κατά πλειοψηφία σε ιδιόκτητα σπίτια και διαμερίσματα.

Σύμφωνα με την έκθεση Housing in Europe της Eurostat, στην Κύπρο το 69,8% των πολιτών ζούσαν σε δικό τους σπίτι το 2021 από 68,6% το 2020, ενώ το 30,2% ενοικίαζαν την κατοικία τους από 31,4% το 2020.

Τα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι παρόμοια, καθώς το 2021 οι επτά στους δέκα ήταν ιδιοκτήτες των ακινήτων, στα οποία ζούσαν, ενώ οι τρεις στους δέκα ενοικίαζαν την κατοικία τους.

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Βασιλάκος: Ενισχύεται η Κωτσόβολος, προσεχώς κατάστημα στην Πάφο

Τα πέντε μεγάλα έργα που αλλάζουν τους δρόμους της Κύπρου

 

Προτιμούν σπίτια αντί διαμερίσματα
Τη σαφή τους προτίμηση σε σπίτια παρά διαμερίσματα συνεχίζουν να δείχνουν οι Κύπριοι, παρά την οριακή μείωση που καταγράφηκε.

Υπολογίζεται ότι το 72,5% ζούσαν σε σπίτι το 2021 από 73% το 2020, ενώ το 26,4% σε διαμέρισμα (από 25,6% το 2021). Ένα μικρό ποσοστό (1,1%) είχε ως τόπο διαβίωσης πλωτές κατοικίες και χώρους κάμπινγκ.

Το μέγεθος της κατοικίας μπορεί να μετρηθεί ως ο μέσος αριθμός δωματίων ανά άτομο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, υπήρχαν κατά μέσο όρο 1,6 δωμάτια ανά άτομο στην Ε.Ε. το 2021, ενώ στην Κύπρο υπήρχαν κατά μέσο όρο 2 δωμάτια ανά άτομο και 2,6 άτομα ανά νοικοκυριό (2,3 άτομα ανά νοικοκυριό στην Ε.Ε.).

Στην Κύπρο ο χαμηλότερος υπερπληθυσμός
Η ποιότητα της στέγασης μπορεί να μετρηθεί με πολλούς τρόπους. Το ένα είναι αν οι άνθρωποι ζουν σε ένα γεμάτο από κόσμο σπίτι. Στην Ε.Ε. το 2021, το 17,1 % του πληθυσμού ζούσε σε ένα τέτοιο σπίτι, ποσοστό που μειώθηκε από 19,1 % το 2010.

Το 2021, τα υψηλότερα ποσοστά υπερπληθυσμού παρατηρήθηκαν στη Λετονία (41,3 %), τη Ρουμανία (41,0%) και τη Βουλγαρία, ενώ η Κύπρος διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό υπερπληθυσμού, με μόλις 2,3%.

Το αντίθετο από ένα υπερπληθυσμένο σπίτι είναι ένα υποκατειλημμένο σπίτι, που σημαίνει ότι θεωρείται πολύ μεγάλο για τις ανάγκες του νοικοκυριού που ζει σε αυτό. Η κλασική αιτία της υποκατοίκησης είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή ζευγάρια που παραμένουν στο σπίτι τους αφού τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει και φύγει. Στην Ε.Ε. το 2021, το ένα τρίτο του πληθυσμού (33,6 %) ζούσε σε υποκατειλημμένο σπίτι, ποσοστό το οποίο ήταν αρκετά σταθερό από το 2010.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2021, τα υψηλότερα ποσοστά υποκατοίκησης καταγράφηκαν στη Μάλτα (71,8 %) και την Κύπρο (70,9 %).

Πρόβλημα με τη θέρμανση
Από την άλλη πλευρά, στην Ε.Ε. το 2021, το 6,9 % του πληθυσμού δεν είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει το σπίτι επαρκώς ζεστό.

Η Κύπρος κατέγραψε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτή την κατηγορία με 19,4%, καταδεικνύοντας ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά δεν είχε την δυνατότητα να θερμάνει επαρκώς το σπίτι του.

Στέγες με διαρροή για το 40% στην Κύπρο
Όσον αφορά τις στέγες με διαρροή, το 14,8 % του πληθυσμού της Ε.Ε. αντιμετώπιζε τέτοιο πρόβλημα το 2020.

Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (39,1 %), την Πορτογαλία (25,2 %) και τη Σλοβενία (20,8 %).

Δειτε Επισης

Ζυγίζουν την πρόταση των εργοδοτών και παίρνουν τις αποφάσεις τους οι συντεχνίες στο έτοιμο σκυρόδεμα
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία