Δήμητρα Καραντώκη: Η καθοριστική στιγμή στην καριέρα μου

Δώρα Πάμπουλου  15/08/2022 06:30
Δήμητρα Καραντώκη: Η καθοριστική στιγμή στην καριέρα μου

Δήμητρα Καραντώκη: Η καθοριστική στιγμή στην καριέρα μου

Δώρα Πάμπουλου  15/08/2022 06:30

Ως την πλέον καθοριστική στιγμή στην καριέρα της προσδιορίζει την από μέρους της αποδοχή της ανάληψης της ηγεσίας του ομίλου, η εκτελεστική πρόεδρος του Karantokis Group, Δήμητρα Καραντώκη, ενώ στιγμή περηφάνιας υπήρξε για την ίδια όταν με δική της εισήγηση καθιερώθηκε ο θεσμός «Εργοδότης Ισότητας» στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, μέρος της οποίας δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue», η κ. Καραντώκη αναφέρει πως στόχος μου ήταν και είναι η δημιουργία. «Όσο ζω δημιουργώ, επομένως ναι, υπάρχει περιθώριο δημιουργίας», επισημαίνει.

Διαβάστε ακόμη: 

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε μάθει μέσω της καριέρας;

Ότι με επιμονή και υπομονή μπορεί να πετύχεις τους στόχους σου.

Ποιος ήταν ο δυσκολότερος ρόλος που κληθήκατε να διαδραματίσετε μέχρι στιγμής και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση στην πορεία σας;

Να ηγούμαι μέσω της σύνθεσης. Μια πολύμορφη, πολυσύνθετη ομάδα είναι σε καλύτερη θέση να παράξει καινοτόμες ιδέες και να τις εφαρμόσει.

Ποια στιγμή της πορείας σας θα χαρακτηρίζατε ως καθοριστική και πότε αισθανθήκατε περήφανη;

Καθοριστική στιγμή ήταν όταν αποδέχτηκα να αναλάβω την ηγεσία του oμίλου (ξενοδοχειακός τομέας, κατασκευαστικός και ανάπτυξη ακινήτων). Περήφανη αισθάνθηκα (αν και δεν μου αναγνωρίστηκε επίσημα) το γεγονός ότι με δική μου εισήγηση, μέσω της ΟΕΒ, του ΚΟΓΕΕ και του Υπουργείου Εργασίας, καθιερώθηκε ο θεσμός «Εργοδότης Ισότητας» στην Κύπρο.

Πώς συγκρίνετε τη σημερινή εποχή και τον ρόλο της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα (επιχειρηματία, σύζυγος, μητέρα κτλ.) σε σχέση με πριν από μία δεκαετία;

Θα έλεγα, η σύγκριση πρέπει να γίνει με την προηγούμενη 20ετία. Η γυναίκα έχει γίνει πιο αποδεκτή και έχει κάνει άλματα στον χώρο των επιχειρήσεων και σε κάποιο βαθμό (μικρό βέβαια) στη συμμετοχή στην πολιτική ζωή του τόπου. Στον χώρο της οικογένειας, σε σχέση με την προηγούμενη εικοσαετία, υπάρχει κάποιος επιμερισμός καθηκόντων και συμμετοχής και των δύο συζύγων όσον αφορά τα παιδιά.  Πολύ σημαντικό, καθώς δημιουργούνται πρότυπα για τις νέες γενιές.

Υπάρχει κάποιος ανεκπλήρωτος στόχος σας;

Στόχος μου ήταν και είναι η δημιουργία. Όσο ζω δημιουργώ, επομένως ναι, υπάρχει περιθώριο δημιουργίας.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μία άλλη γυναίκα, η οποία τώρα κτίζει την καριέρα της;

Να είναι σίγουρη ότι αγαπά αυτό που κάνει. Να είναι ήπια και σταθερή, ποτέ συγκρουσιακή.

Μπορεί τελικά μια γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο και πως;

Σίγουρα όχι. Υιοθετώ πλήρως τις θέσεις που εξέφρασαν οι Nelson Mandela, Desmond Tutu και Jimmy Carter επί του θέματος «How to Change the World»: «Οι Εκκλησίες του κόσμου να αναλογιστούν και να διορθώσουν το πρόβλημα που δημιουργούν οι ίδιες οι θρησκείες από μόνες τους με το να επιτρέπουν ερμηνείες που υποβοηθούν πολιτικές και πρακτικές διάκρισης, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις υπονομεύουν τη φυσική και οικονομική επιβίωση της γυναίκας». Τόσο η θρησκεία όσο και η κουλτούρα των λαών, είναι μέρος του προβλήματος και σίγουρα μπορούν να είναι μέρος της λύσης». 

Διακρίσεις και βραβεύσεις

  • Πρόσφατα βραβεύτηκε από το ΚΕΒΕ ως Business Leader στον τομέα των Κατασκευών.
  • Διετέλεσε για 30 χρόνια μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΒ.
  • Είναι μέλος του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος ως εκπρόσωπος της ΟΕΒ.
  • Είναι αντιπρόεδρος του ΣΤΕΚ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου).
  • Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ.
  • Επίσης, είναι μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων Κυριών Ένωσης που πρόσφατα ολοκλήρωσαν και δώρισαν στην κυβέρνηση το «Σπίτι του Παιδιού».
  • Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και έλαβα μέρος στο Πρόγραμμα της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.
  • Η ξενοδοχειακή επιχείρηση του ομίλου είναι Πιστοποιημένος Εργοδότης Ισότητας.

Who is who

  • Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
  • Η πρώτη της δουλεία ήταν διευθύντρια στο Churchill Hotel Nicosia.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας