Εστίαση: Η εικόνα για Δεκαπενταύγουστο και τι λένε για ηχορύπανση

Βαθιά ανάμεσα για την βιομηχανία της εστίασης και κατά κύριο λόγο για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα ορεινά θέρετρα του νησιού, αναμένεται να αποτελέσει το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, με τις ενδείξεις να προδιαθέτουν για αυξημένη επισκεψιμότητα. Την ίδια ώρα, ο κλάδος στο σύνολό του φαίνεται να απέχει ακόμη αρκετά από τη στιγμή που θα μπορεί να λεχθεί πως επέστρεψε στις παλιές καλές του επιδόσεις.

Μιλώντας στο InBusinessNews, o γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης, εξέφρασε την εκτίμηση πως η περίοδος του Δεκαπενταύγουστου θα κινηθεί σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, με την επισκεψιμότητα ωστόσο να αρχίσει, όπως κάθε χρόνο, να μειώνεται από τις 21 Αυγούστου και μετά.

Διαβάστε ακόμα: 

Τα επιχορηγούμενα ποσά για κατοικία στο κέντρο της Λευκωσίας

Αν. Παπαδοπούλου: Το πιο σημαντικό για να πετύχεις στην καριέρα σου

Οικόπεδα, ιδανικά για ανέγερση μεγάλης κατοικίας σε Δάλι και Νήσου

Παρά, ωστόσο, την ένεση που όπως όλα δείχνουν θα δώσει το επερχόμενο τριήμερο στον κλάδο της εστίασης-κυρίως στις τουριστικές περιοχές-, ο τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλα προβλήματα και σημαντικές προκλήσεις. Όπως συναφώς υποδεικνύει ο κ. Λεβέντης, ακρίβεια και έλλειψη προσωπικού συνιστούν τις σημαντικότερες.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν τα προβλήματα και πολλοί χώροι εστίασης να μην μπορούν να λειτουργήσουν και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες. Αρκετά εστιατόρια έχουν επιλέξει να κάνουν ‘’παρατεταμένες διακοπές’’ σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα κόστη τους», υποδεικνύει, για να εστιάσει στις επώδυνες αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές των πρώτων υλών.

Σύμφωνα με τον Φάνο Λεβέντη, το μέγεθος των προβλημάτων στην πραγματική τους διάσταση θα διαφανούν μετά τον Αύγουστο και με την έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου. «Τον Σεπτέμβριο είναι παραδοσιακά μειωμένη η κίνηση, ενώ ο Οκτώβριος είναι συνήθως πιο ενδεικτικός ως προς το πώς θα κινηθεί ο κλάδος τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο. Ευελπιστούμε ότι τα πράγματα θα κινηθούν προς το καλύτερο», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ.

Ο κ. Λεβέντης προέβη εξάλλου σε ειδική αναφορά στο ζήτημα της ηχορύπανσης για το οποίο γίνεται το τελευταίο διάστημα μεγάλη συζήτηση.

«Οι έντονες αναφορές από κάποιους κύκλους για το ζήτημα της ηχορύπανσης είναι ένα πρόβλημα», υποστήριξε. «Θεωρούμε», συνέχισε, «υπερβολική και απαράδεκτη αυτή τη στάση, να αναδειχθεί εν μέσω καλοκαιριού αυτό το πρόβλημα. Ούτε εμείς εθελοτυφλούμε. Αυτοί που καταγγέλλουν, κάνουν ουσιαστικά ζημιά στον τουρισμό.  Η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη, θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι-δήμοι, υπουργεία, επιχειρηματίες-, ώστε να λειτουργήσει ο νόμος κατά τη φιλοσοφία του νομοθέτη», διαμήνυσε.

«Επιφυλακτικός ο κόσμος»

Περισσότερο συγκρατημένος όσον αφορά το πώς κινείται ή θα κινηθεί ο κλάδος κατά τις μέρες του Δεκαπενταύγουστου εμφανίστηκε από την πλευρά του, μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), Νεόφυτος Θρασυβούλου.

Όπως ανέφερε, η κίνηση σε ό,τι αφορά τους ντόπιους είναι μειωμένη αυτή την περίοδο, γεγονός το οποίο απέδωσε είτε στην ακρίβεια είτε στο ότι επέλεξαν να βγουν εκτός Κύπρου για τις διακοπές τους.

«Οι μεγάλες οικογένειες είναι  συγκρατημένες και δεν ξοδεύουν», σημείωσε, για προσθέσει πως «φαίνεται ότι το κατά κεφαλή χρήμα που ξοδεύεται έχει μειωθεί από τους τουρίστες, ενώ επιφυλακτικοί είναι και οι ντόπιοι επισκέπτες».

Συνεχίζοντας, ο κ. Θρασυβούλου επισήμανε ότι οι απανωτές αυξήσεις σε προϊόντα, τα σταθερά έξοδα των επιχειρήσεων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού, είναι παράγοντες που αν συνεχιστούν, σίγουρα μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στις επιχειρήσεις.

«Ανησυχούμε. Οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Ας μην ξεχνάμε ότι καθημερινά οι επιχειρήσεις πρέπει να αναβαθμίζονται για να έχει την αξία που πρέπει η χρέωση», τόνισε.

Τοποθετούμενος με τη σειρά του στο ζήτημα της ηχορύπανσης, ο πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις. «Είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που συζητιέται εδώ και 15 χρόνια και το οποίο πρέπει να κλείσει.  Πρέπει άμεσα ο Υφυπουργός Τουρισμού να πάρει στη Βουλή το νομοσχέδιο που έχουμε ως εμπλεκόμενοι φορείς συνδιαμορφώσει, και ταυτόχρονα το Υπουργείο Εσωτερικών να αποφασίσει άμεσα για όσα υποστατικά χρειάζονται για τις σχετικές άδειες», υπογράμμισε.

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο business lounge της Aegean στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Ηλίας Κόκκινος: Επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις το Smoothie Factory, σύντομα στη Λάρνακα
Bean Bar: Your All Day Destination σε Λευκωσία και Λεμεσό
Οι προκλήσεις για τον τουρισμό και ο στόχος που θέτει το Υφυπουργείο Τουρισμού για το 2024
Roe and Bone: Το νέο concept που άνοιξε τις πόρτες του στο παλιό λιμάνι Λεμεσού (pics)
Η Orthodoxou Aviation Ltd διορίστηκε γενικός αντιπρόσωπος πωλήσεων της Air India στην Κύπρο
Δυναμική παρουσία στο Βερολίνο για Αγία Νάπα και Πρωταρά
Αποκλειστική συνεργασία του προγράμματος επιβράβευσης Skywards της Emirates με τη Visa