Πρωταγωνίστρια η Λάρνακα σε σπίτια, διαμερίσματα και εξοχικά

Σε συνεχή ανοδική πορεία παρέμεινε το πρώτο τρίμηνο του 2022 η αγορά ακινήτων, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία.

Παρόλο που η κτηματαγορά κατέγραψε θετικό πρόσημο (ετήσια αύξηση 31% στις καταγεγραμμένες συναλλαγές και 52% στα συμβόλαια), εντούτοις βασικό ρόλο στη μείωση των πωλητήριων εγγράφων σε αλλοδαπούς (-14% σε ετήσια βάση) διαδραμάτισε η κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση του «Δείκτη Τιμών Ακινήτων RICS Κύπρου, με την KPMG στην Κύπρο», η αύξηση του πληθωρισμού και το αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος είναι ζητήματα που αναμένεται να επηρεάσουν τις τιμές και ενδεχομένως τον όγκο των συναλλαγών τα επόμενα τρίμηνα.

Διαβάστε ακόμα: 

Σηκώνει μανίκια για τον γόρδιο δεσμό στην Ελληνική ο Καρούσος

Ακτοπλοϊκή: Όποιος προλάβει πρόλαβε για Πειραιά το καλοκαίρι

Κυριαρχεί η Λάρνακα
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Λάρνακα βρέθηκε στο επίκεντρο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο της συνολικής αγοράς τόσο σε εξοχικές κατοικίες, όσο και στις κατηγορίες των διαμερισμάτων, των κατοικιών και των γραφείων.

Οι μέσες τιμές για σπίτια και εξοχικές κατοικίες στη Λάρνακα αυξήθηκαν πέραν του 5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ όσον αφορά διαμερίσματα η αύξηση άγγιξε το 5%.

 

Οι πάνω και οι κάτω
Περίπου κατά 3% αυξήθηκαν οι τιμές για σπίτια και διαμερίσματα στη Λεμεσό, ενώ μικρότερα ήταν τα ποσοστά αύξησης σε εμπορικά κτήρια, γραφεία και εξοχικές κατοικίες.

Από την άλλη, μικρές μειώσεις παρατηρήθηκαν σε διάφορες κατηγορίες ακινήτων σε όλη την Κύπρο.

Στη Λευκωσία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν πέραν του 1%, ενώ των σπιτιών μειώθηκαν σχεδόν 1%.


Ανεβαίνουν οι τιμές παγκύπρια
Σε ετήσια βάση (α’ τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με α’ τρίμηνο 2021), οι μέσες τιμές των διαμερισμάτων παγκύπρια αυξήθηκαν κατά 2,75%, των σπιτιών κατά 1,86%, των εμπορικών ακινήτων κατά 0,96%, των αποθηκών κατά 1,81%, των γραφειακών χώρων κατά 0,89%, ενώ για εξοχικά διαμερίσματα και κατοικίες η αύξηση φτάνει το 0,43% και 1,95% αντίστοιχα.

 

Σε παγκύπρια βάση, οι τιμές των εξοχικών κατοικιών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 6%. Αντίθετα, οι τιμές των εξοχικών διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 1,18%.

Ψηλά τα ενοίκια
Αυξήσεις κατέγραψαν οι τιμές των ενοικίων το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, τόσο για διαμερίσματα (3,66%), όσο και για σπίτια (2,91%), διαμερίσματα, εξοχικά διαμερίσματα (3,65%) και εξοχικές κατοικίες (2,06%).

Οι χαμηλότερες αυξήσεις ενοικίων καταγράφηκαν σε αποθήκες (0,51%), εμπορικά ακίνητα (0,78%) και γραφεία (0,51%).

  

Οι αποδόσεις
Οι μέσες μεικτές αποδόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρουσίασαν οριακές αυξήσεις σε ετήσια βάση, με το λιανικό εμπόριο (5,71%) να εξακολουθεί να δίνει την υψηλότερη απόδοση και τα σπίτια (2,62%) τη χαμηλότερη.

 

Το 5% αγγίζει η απόδοση των διαμερισμάτων και των αποθηκών, ενώ πέραν του 5% φαίνεται να είναι η απόδοση γραφείων και εξοχικών διαμερισμάτων.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης