Σηκώνει μανίκια για τον γόρδιο δεσμό στην Ελληνική ο Καρούσος

Δράση με στόχο την επίλυση του γόρδιου δεσμού της εργασιακής διαφοράς που προέκυψε στην Ελληνική Τράπεζα αναλαμβάνει ο εκτελών χρέη υπουργού Εργασίας, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος θα έχει σήμερα συναντήσεις, τόσο με την διεύθυνση της τράπεζας όσο και με την ηγεσία της ΕΤΥΚ. 

Οι σημερινές συναντήσεις αποτελούν το πρώτο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για επίλυση των επίμαχων ζητημάτων που έφεραν την εργασιακή ειρήνη στην τράπεζα στα πρόθυρα της πλήρους διασάλευσης, δεδομένου ότι η συντεχνιακή πλευρά αρνείτο μέχρι χθες να παρακαθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και εμφανιζόταν ταμπουρωμένη πίσω από την απόφασή της για απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Διαβάστε ακόμα: 

Πρωταγωνίστρια η Λάρνακα σε σπίτια, διαμερίσματα και εξοχικά 

Ακτοπλοϊκή: Όποιος προλάβει πρόλαβε για Πειραιά το καλοκαίρι

Η επιμονή αυτή της ΕΤΥΚ, η οποία μάλιστα είχε εξαγγείλει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για την ερχόμενη Τρίτη, ήταν που είχε αναγκάσει αρχικά τον Γιάννη Καρούσο να ματαιώσει προγραμματισθείσα συνάντησή του με την συντεχνία και να διαμηνύσει ότι από την στιγμή που υπήρχε απόφαση για απεργία, η συνάντηση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί λόγω της πάγιας αρχής ότι δεν γίνονται μεσολαβήσεις υπό το καθεστώς μέτρων.

Αντιθέτως, κανονικά θα πραγματοποιείτο η συνάντησή του με τη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία-αξίζει να σημειωθεί- επανειλημμένα είχε εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη βούλησή της για διάλογο προς εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Πυροσβέστης... Αβέρωφ 

Το όλο αρνητικό σκηνικό ωστόσο ανατράπηκε χθες ως αποτέλεσμα...πυροσβεστικής παρέμβασης του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία και έγινε αποδεκτή, τόσο από την ΕΤΥΚ όσο και από την Ελληνική. 

Διαβάστε εδώ: Aνακωχή Ελληνικής-ΕΤΥΚ με παρέμβαση Αβέρωφ

Συγκεκριμένα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε την ΕΤΥΚ να αναστείλει τα απεργιακά μέτρα και την διεύθυνση της Ελληνικής την πρόθεσή της για πλεονασμούς προσωπικού, ώστε να προσέλθουν σε εποικοδομητικό διάλογο κάτω από το θεσμοθετημένο πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας. 

Η παρέμβαση του προέδρου του ΔΗΣΥ αποδείχθηκε καταλυτική, με την ΕΤΥΚ να ανακοινώνει λίγο αργότερα ότι αναστέλλει την απεργία της Τρίτης και να δηλώνει έτοιμη για διάλογο. Την ίδια ώρα, η Ελληνική Τράπεζα επαναλάμβανε τη δέσμευσή της για συζήτηση, μέσω των θεσμοθετημένων διαδικασιών του Υπουργείου Εργασίας, όλων των ανοιχτών ζητημάτων σε πνεύμα συνδιαλλαγής, διαφάνειας και συνεργασίας προς όφελος της τράπεζας, των εργαζομένων και όλων των εμπλεκόμενων μερών, αποφεύγοντας την αχρείαστη και επιζήμια αντιπαράθεση.

Υπό το φως αυτής της εξέλιξης, ο εκτελών χρέη υπουργού Εργασίας χαιρέτισε τις αποφάσεις των εμπλεκόμενων μερών και ανακοίνωσε ότι εκτός από την Ελληνική, θα έχει σήμερα συνάντηση και με την ΕΤΥΚ. 

Μηνύματα από ΚΕΒΕ και ΟΕΒ 

Αξίζει να σημειωθεί πως την ανησυχία τους σε σχέση με τεκταινόμενα στην Ελληνική Τράπεζα εξέφραζαν νωρίτερα χθες στο InBusinessNews ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, οι εκπρόσωποι των οποίων τόνιζαν την ανάγκη να αποφευχθούν τα απεργιακά μέτρα και καλούσαν την ΕΤΥΚ να προσέλθει με εποικοδομητική διάθεση στο τραπέζι του διαλόγου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, σημείωσε πως δεδομένου ότι οι τράπεζες οδεύουν προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το κλείσιμο καταστημάτων, αναπόφευκτα θα υπάρξει μείωση προσωπικού.

Ο κ. Τσιακκής τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να εξευρεθεί συναινετική λύση μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας πως μια απεργία θα επιφέρει μεγάλη ταλαιπωρία για όλους, καθώς και επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις.

«Είναι μείζονας σημασίας», είπε, «να αποφευχθεί η απεργία, τόσο στην Ελληνική Τράπεζα όσο και σε άλλες τράπεζες, αφού κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο τραπεζικό μας σύστημα και εν τέλει δεν θα επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ υπέδειξε πως θα πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση, με τρόπο που από την μια να παρέχεται στους εργαζόμενους που θα κληθούν να αποχωρήσουν ικανοποιητική αποζημίωση, αλλά και που την ίδια ώρα θα διαφυλάσσει την ευρωστία της τράπεζας.

Μιλώντας επίσης στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, διαμήνυε με τη σειρά του πως δεν είναι καιρός για απεργίες.

«Η οικονομία έρχεται αντιμέτωπη με ποικίλες προκλήσεις την παρούσα περίοδο και σαφώς απαιτείται εργατική ειρήνη και σε καμία περίπτωση απεργία», υπογράμμισε, σημειώνοντας την εκπεφρασμένη ετοιμότητα της τράπεζας να συζητήσει και να βρεθούν λύσεις επί του συνόλου των εκκρεμοτήτων.

«Λύσεις μπορούν να βρεθούν και όλα μπορούν να ρυθμιστούν με διάλογο», τόνισε, καλώντας την ΕΤΥΚ να δώσει την ευκαιρία στους θεσμούς να λειτουργήσουν.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν εξαρτόμαστε από τη Fed για την μείωση των επιτοκίων
Εισαγωγή δύο νέων σειρών ομολόγων της Astrobank στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ
Κάποια επιδείνωση των ΜΕΔ σε ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένει για το 2024 ο DBRS
Στο κενό έφεση κατά απόφασης Επαρχιακού Δικαστηρίου για υπόθεση αγοράς αξιογράφων και χρεογράφων
Προανήγγειλε μείωση επιτοκίων η Λαγκάρντ-Σε σύντομο χρονικό διάστημα και αν δεν υπάρξει μεγάλο σοκ
Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις
Πώς το ESG παίρνει μορφή μέσα από το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης επιχειρήσεων (video)