Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου: Κίνητρα για προσέλκυση επενδυτών στην Κύπρο

Την ανάγκη παραχώρησης κινήτρων για προσέλκυση επενδυτών στην Κύπρο, εκφράζει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών και CEO της Cybarco Development Ltd, Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χατζηπαναγιώτου σημειώνει πως έχουν ήδη φανεί οι οικονομικές συνέπειες των κυρώσεων στη Ρωσία, ειδικότερα στον κλάδο ανάπτυξης γης και οικοδομών.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Κύπρος τα τελευταία χρόνια διεύρυνε το πελατολόγιο της σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και αγορές ακινήτων, προσελκύοντας πρόσωπα και εταιρείες από το Ισραήλ, τις αραβικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες χώρες της Ευρώπης.

Παρόλα αυτά, ο κ. Χατζηπαναγιώτου τονίζει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, καθώς όπως υπογραμμίζει, υπάρχουν και άλλες χώρες στον χάρτη που θεωρούνται ως ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί.

Διαβάστε ακόμη:

MUFG: Αλλάζει τον χάρτη των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο

Τα 3+1 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Μύκονο που πούλησε κυπριακή εταιρεία

Αυξήθηκαν τα ναύλα, αναπόφευκτη μετακύλιση κόστους στους καταναλωτές

Στο IN Business Απριλίου: Πώς η Λάρνακα μεταμορφώνεται

Altamira: 10+1 κατοικίες και διαμερίσματα από €70.000

Τα τελευταία χρόνια οι πλείστοι ξένοι αγοραστές ακινήτων, ειδικότερα των πολυτελών, προέρχονταν από Ρωσία. Ένεκα των κυρώσεων, η Κύπρος θα χάσει τους Ρώσους αγοραστές και επενδυτές;

Οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας παραδοσιακά ήταν στενές. Για πολλούς Ρώσους και μάλιστα διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων, η Κύπρος αποτελούσε επιλογή διακοπών, επενδύσεων αλλά και μόνιμης κατοικίας.

Είναι σαφές ότι στην παρούσα φάση και για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και οι συνεπαγόμενες κυρώσεις, αυτή η σχέση θα διαταραχθεί. Ήδη, μάλιστα υπάρχουν σημάδια αυτής της κατάστασης στον κλάδο ανάπτυξης γης και οικοδομών, αφού όσες συναλλαγές βρίσκονταν σε εξέλιξη, έχουν «παγώσει» τον τελευταίο μήνα.

Το ποια θα είναι η διάρκεια και ποιο το εύρος του προβλήματος δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί. Κατά κύριο λόγο αυτά θα καθοριστούν από τη διάρκεια του πολέμου και από πιθανές εξελίξεις που θα μεταβάλλουν τη στάση της Δύσης, ως προς τις κυρώσεις που έχει επιβάλει.

Παράλληλα, όμως, σημαντικές παράμετροι είναι και οι κινήσεις των διεθνών χρηματαγορών, αλλά και η μεταβολή της ισοτιμίας που θα έχει το ρούβλι ως προς το δολάριο και το ευρώ, την επόμενη μέρα.

Οι εναλλακτικές αγορές για την Κύπρο

Από ποιες άλλες αγορές αντλεί η Κύπρος επενδυτές και αγοραστές ακινήτων;

Τα τελευταία έτη, η Κύπρος έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές και ξένους αγοραστές ακινήτων από διαφορετικές χώρες, διευρύνοντας το πελατολόγιό της. Αυτό είναι θετικό, αφού μας προφυλάσσει από αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση κάποιας συγκεκριμένης αγοράς, όπως συμβαίνει τώρα.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως προορισμού Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής.

Η μέχρι τώρα εικόνα είναι καλή για πρόσωπα και εταιρείες προερχόμενα από το Ισραήλ, τις Αραβικές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Η χώρα μας έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ξένοι αγοραστές, όπως το ευνοϊκό κλίμα, η σταθερότητα και η ασφάλεια που συνεπάγεται η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Η ανάγκη νέου επενδυτικού προγράμματος

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να βρεθούν και σε άλλα κράτη, που μάλιστα ορισμένες φορές παρουσιάζουν θετικότερες επιδόσεις σε τομείς, όπως η ευκολία στο doing business, η ψηφιοποίηση και η γραφειοκρατία. Εκτός λοιπόν των άμεσων μεταρρυθμίσεων σε αυτά τα πεδία, το κράτος οφείλει να διαμορφώνει κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτών στη χώρα.

Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για τη μεταφορά ξένων εταιρειών στην Κύπρο (headquartering) βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να υπάρξει και ένα σύγχρονο επενδυτικό πρόγραμμα που θα αφορά, τόσο τις εταιρικές μορφές όσο και τα φυσικά πρόσωπα, αφού στο τέλος της ημέρας είναι τα στελέχη και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών που θα μεταφερθούν στην Κύπρο.

Άνοδος Ουκρανών αγοραστών

Δεδομένου των εξελίξεων, παρατηρήσατε άνοδο αγοραστών ακινήτων από την ουκρανική αγορά; 

Ήδη πριν την έναρξη του πολέμου, υπό τον φόβο μιας εισβολής, υπήρξαν ουκρανικές εταιρείες που βολιδοσκοπούσαν την Κύπρο ως πιθανή χώρα μετεγκατάστασης. Όπως είναι αναμενόμενο ο αριθμός τους αυξήθηκε μετά την έναρξη των βομβαρδισμών.

Ανάλογο ενδιαφέρον υπήρξε και σε επίπεδο ιδιωτών, με αρκετούς μάλιστα να έχουν φτάσει στην Κύπρο, προχωρώντας -για την ώρα- σε ενοικίαση ακινήτων για όσο διάστημα συνεχίζονται οι μάχες.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη και οι εικόνες που φτάνουν από την Ουκρανία τόσο δυσάρεστες, που εκείνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, είναι η λήξη του πολέμου. Αφού συμβεί αυτό, θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε τον αντίκτυπο που εκείνος είχε στην οικονομία της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα