Μ. Κυναιγείρου: Ράλι αυξήσεων και πλήγμα στα ακίνητα λόγω Ρωσίας

Προσωρινό μούδιασμα και καθυστέρηση στην αγορά ακινήτων αναμένουν οι κτηματομεσίτες ένεκα του ράλι αυξήσεων των υλικών οικοδομής που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και για το επόμενο διάστημα, την ώρα που τριγμούς προκαλούν στον τομέα τόσο η εισβολή στην Ουκρανία όσο και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμα: 

Ευπρόσδεκτοι, αλλά δεν αρκούν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι  

Τα εστιατόρια που θα δούμε στο Amanti, a MadeForTwo Hotel

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου εξηγεί ότι ακόμα και να σταματήσει ο πόλεμος, θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης, τονίζοντας ότι περισσότερο αναμένεται να επηρεαστεί η αγορά των πολυτελών ακινήτων, αλλά και υπό ανάπτυξη έργα, τα οποία χρηματοδοτούνταν από ρωσικά κεφάλαια. 

Αναλύοντας τις τάσεις στην κτηματαγορά, ο κ. Κυναιγείρου αναφέρεται σε είδη ακινήτων για τα οποία η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς, όπως για διαμερίσματα στα κέντρα των πόλεων, σημειώνοντας ότι σταδιακά αρχίζει να παρατηρείται επίσης έλλειψη μεγάλων, ποιοτικών γραφείων.

Διαβάστε εδώ:

Ευνοϊκές οι συνθήκες για επενδύσεις στα ακίνητα

Κτηματομεσίτες: Η πρόσβαση στις συγκριτικές πωλήσεις αυξάνει τη διαφάνεια

 

Πώς κινείται η αγορά ακινήτων δύο χρόνια μετά από την έναρξη της πανδημίας;
Σίγουρα η πανδημία επηρέασε τις εργασίες των Κτηματομεσιτών, όπως και ολόκληρο τον τομέα των ακινήτων και της ανάπτυξης γης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην επηρεαστεί, από την στιγμή που επηρεάστηκε η οικονομία τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Οι συνθήκες αβεβαιότητας πάντα επηρεάζουν τις αποφάσεις που αφορούν μεγάλες επενδύσεις. Πόσο μάλλον όταν η αβεβαιότητα συνδέεται με υγειονομικούς λόγους. Αυτό ακριβώς συνέβη και την περίοδο 2019-2020. Το 2021 η κατάσταση στον τομέα βελτιώθηκε και είδαμε ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης, αφού η αγορά σημείωσε άνοδο τόσο σε πωλήσεις ακινήτων όσο και σε ενοικιάσεις κατοικιών. Αρκετά θετικά κινήθηκαν και οι πρώτοι δύο μήνες του 2022 με τα πωλητήρια έγγραφα σε παγκύπρια βάση να καταγράφουν αύξηση της τάξης του 65%. 

Το κατασκευαστικό κόστος και η Ρωσία

Ποιες επιπτώσεις διαπιστώνετε από την κατακόρυφη αύξηση του κατασκευαστικού κόστους και πώς αναμένεται να επηρεάσει την κατάσταση η ρωσοουκρανική κρίση;
Πράγματι η ραγδαία αύξηση του κατασκευαστικού κόστους είναι κάτι που μας προβληματίζει, αφού οι επιπτώσεις στον κατασκευαστικό κλάδο είναι αλληλένδετες και με τις δικές μας υπηρεσίες. Το ράλι αυξήσεων των υλικών οικοδομής λόγω του πληθωρισμού, όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και για το επόμενο διάστημα και αναμένεται να υπάρξει σημαντικά αυξημένο κόστος. Αυτό σίγουρα θα έχει ως επίπτωση ένα προσωρινό μούδιασμα και καθυστέρηση στην αγορά, έως ότου όλοι αντιληφθούν τις εξελίξεις και γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές στους προϋπολογισμούς τόσο των εταιρειών του τομέα όσο και των αγοραστών.

Από την άλλη, η εισβολή στην Ουκρανία είναι μια ακόμα μεγάλη πρόκληση για τον τομέα μας. Οι κυρώσεις που δέχτηκε η Ρωσία, μια αγορά σημαντική για τον κλάδο στην Κύπρο, δεν αφήνει κανένα ανεπηρέαστο. Ακόμα και να σταματήσει ο πόλεμος, θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να ξαναγίνει ομαλή η κατάσταση, αφού η ισοτιμία στο ρούβλι, ο πληθωρισμός και οι κυρώσεις, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις και μακροχρόνια. Περισσότερο αναμένεται να επηρεαστεί η αγορά των πολυτελών ακινήτων, αλλά και οι περιπτώσεις υπό ανάπτυξη έργων, τα οποία χρηματοδοτούνταν από ρωσικά κεφάλαια. 

Τα δημοφιλή ακίνητα

Ποιες τάσεις διαπιστώνετε στην κυπριακή κτηματαγορά; Τι ζητούν οι αγοραστές; Ποιες πόλεις και ποια ακίνητα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού;
Στον τομέα των ακινήτων υπάρχουν ευκαιρίες τόσο για σκοπούς ιδιοκατοίκησης ή απόκτησης δεύτερης κατοικίας όσο και για επενδυτικούς σκοπούς, αφού υπάρχει μεγάλη προσφορά για συγκεκριμένους τύπους ακινήτων. Υπάρχουν βέβαια και συγκεκριμένα είδη ακινήτων για τα οποία η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς, όπως για διαμερίσματα στα κέντρα των πόλεων, ενώ σταδιακά αρχίζει να παρατηρείται και έλλειψη μεγάλων, ποιοτικών γραφειακών χώρων. Επίσης, αυξημένη ζήτηση αναμένεται το επόμενο διάστημα και για αποθηκευτικούς χώρους, καθώς η άνοδος όλων των μορφών ηλεκτρονικού εμπορίου δεν ήταν ένα φαινόμενο της πανδημίας αλλά ήρθε για να μείνει. Σε επίπεδο επαρχιών, δεν υπήρξε κάποια δραματική διαφοροποίηση της ζήτησης. Σε κάθε επαρχία υπάρχει ζήτηση για συγκεκριμένα είδη ακινήτων, τόσο προς αγορά όσο και προς ενοικίασης.

Η νέα γενική εκτίμηση ακινήτων

Ποια σημασία έχει για τους αγοραστές η νέα γενική εκτίμηση των ακινήτων στην κυπριακή αγορά; Πώς επηρεάζει τον τομέα σας η πρόσβαση στα δεδομένα για τις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων;
Όπως έχει γίνει γνωστό, τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται να δημοσιευτεί η νέα γενική εκτίμηση των ακινήτων στην Κύπρο, σε τιμές 1ης Ιανουαρίου του 2021. Η γενική εκτίμηση περίπου δύο εκατομμυρίων ακινήτων διενεργείται κυρίως για σκοπούς φορολογίας μέσω μαζικών εκτιμήσεων κάθε τρία χρόνια, με βάση την σχετική νομοθεσία. Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων κι άλλοι ενδιαφερόμενοι, ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση γίνεται καθαρά για σκοπούς φορολογίας και δεν πρέπει να αποτελεί τη βάση για υλοποίηση πράξεων, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιούνται κατόπιν εξειδικευμένης εκτίμησης βασισμένης στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.  

Όσον αφορά την πρόσβαση στα δεδομένα του Τμήματος Κτηματολογίου για τις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων για τους αδειοδοτημένους Κτηματομεσίτες, αποτελεί μια σημαντική κίνηση εκ μέρους του Τμήματος, αφού θα συμβάλει σε μία καλύτερη αποτύπωση της εικόνας που επικρατεί στη Κτηματαγορά. Επιπλέον, φρονούμε πως αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό τη διαφάνεια και την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν οι Κτηματομεσίτες στους πελάτες του.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας