Μ. Ζαβός: Τεράστιο ενδιαφέρον από Ουκρανούς γι’ ακίνητα στην Κύπρο

Αυξημένο είναι το ουκρανικό ενδιαφέρον που με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα καταγράφεται, τόσο για εμπορικά όσο και οικιστικά ακίνητα στην Κύπρο και δη στη Λεμεσό. Πρόκειται για γεγονός που κάλλιστα θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ισχυρή ένδειξη της πρόθεσης εταιρειών από την Ουκρανία να μεταφέρουν τα γραφεία τους στην Κύπρο, μεταστεγάζοντας ταυτόχρονα στο νησί μας το προσωπικό τους.

Την αυξημένη ζήτηση ακινήτων από Ουκρανούς επιβεβαίωσε μιλώντας στο InBusinessNews ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου εταιρειών Δ. Ζαβός, Μιχάλης Δ. Ζαβός.

«Η Κύπρος παραμένει ένας ασφαλής προορισμός, ιδανικός για επένδυση και για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ακόμη και να σταματήσει ο πόλεμος αύριο, εταιρείες και πολίτες, θα συνεχίσουν να αναζητούν στέγη στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Ζαβός.

Διαβάστε ακόμα: 

Δεν…πειράζουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο οι Ρώσοι

Μια νέα γκαλερί φαγητού έρχεται στη Στασικράτους

Προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες του Sunset Gardens(pics)

Σύμφωνα με ίδιο, η ζήτηση αυξήθηκε σε όλα τα είδη, αλλά κυρίως στα ακίνητα πολυτελείας. «Οι πλείστοι που έρχονται στην Κύπρο είναι υψηλά αμειβόμενοι και ενοικιάζουν ακίνητα 5000-6000 ευρώ τον μήνα», σημείωσε.

Για ενοίκιο η περισσότερη ζήτηση

Η αυξημένη ζήτηση που πλέον είναι περισσότερη από την προσφορά, αφορά κυρίως την ενοικίαση, κάτι που σε συνδυασμό με την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, έσπρωξαν τις τιμές τα πάνω. Για παράδειγμα, όπως υπέδειξε ο κ. Ζαβός, ένα ακίνητο του οποίου το κόστος ενοικίασης πριν από δύο χρόνια ήταν 1000 ευρώ, σήμερα είναι 1700 ευρώ.

Μάλιστα ο κ. Ζαβός εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τιμές εμπορικών και οικιστικών ακινήτων για αγορά, αλλά κυρίως για ενοικίαση, στη Λεμεσό, θα αυξηθούν περαιτέρω.

Τόνισε ωστόσο πως συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και άλλους ποιοτικούς προορισμούς, τα ενοίκια βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Δεν χάνουμε τους Ρώσους

Σύμφωνα με τον κ. Ζαβό, η ζήτηση από Ρώσους μειώθηκε σημαντικά λόγω των οικονομικών περιορισμών τους οποίους υφίστανται και όχι επειδή δεν επιλέγουν την Κύπρο. Για να προσθέσει ότι μέχρι να λυθούν τα θέματα του πολέμου, θα υπάρχει πρόβλημα στη μετακίνηση των Ρώσων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έρχονταν τακτικά για σκοπούς επένδυσης.

«Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκαν προβλήματα με αυτούς που αγόρασαν στο παρελθόν και πλήρωναν σταδιακά, αφού πλέον δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους λόγω των κυρώσεων», επισήμανε.

Πάντως, ο κ. Ζαβός εξέφρασε την πεποίθηση ότι όταν τελειώσουν τα σημερινά γεγονότα οι Ρώσοι θα επιστέψουν, αφού ο λόγος που σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους δεν είναι η έλλειψη χρημάτων, αλλά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των κυρώσεων που δέχονται από την Δύση.

«Η Κύπρος πάντα θα αποτελεί plan B για τους Ρώσους, αλλά και τους Ουκρανούς. Τώρα χάνουμε ένα μεγάλο αριθμό Ρώσων, αλλά θα επανέλθουν», είπε.

Μια νέα αγορά δημιουργείται…

Ο κ. Ζαβός, τόνισε ότι παρά τα όσα κακά επιφέρει ένας πόλεμος, πάντα δημιουργούνται νέες ευκαιρίες, χαρακτηρίζοντας την Λεμεσό ως το νέο μικρό Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων σημειώνονται επειδή ανεβαίνει η αξία τους, κάτι που από την μέρα της εισβολής παρατηρείται πιο έντονα.

«Το γεγονός ότι ανεβαίνουν τα ακίνητα, δημιουργεί μια καλή προοπτική για τους ξένους αλλά και τους Κύπριους για να επενδύσουν, ειδικά τώρα που οι τράπεζες έβαλαν αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις. Η Λεμεσός έχει υψηλό ποσοστό απόδοσης στην επένδυση όσον αφορά τα ακίνητα, ύψους 5-6% για αγορά και για ενοικίαση 6-7%, ποσοστά πολύ πιο υψηλά από άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια δανεισμού στις κυπριακές τράπεζες είναι εξαιρετικά χαμηλά, κάτι που ενισχύει τις επενδυτικές ευκαιρίες στα ακίνητα», υπέδειξε.

Άλλες αγορές

Ερωτηθείς σχετικά με τη ζήτηση από άλλες αγορές, ο κ. Ζαβός ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες αυξήθηκε και η ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως λόγω του Brexit.

Επιπλέον, μεγάλη ζήτηση παρατηρείται και από το Ισραήλ, τόσο για οικιστικά όσο και για εμπορικά ακίνητα και κυρίως για επένδυση, αφού η απόδοση στην Κύπρο είναι πολύ πιο υψηλή από το Ισραήλ (2-3% στο Ισραήλ).

Τέλος, σημείωσε ότι ζήτηση υπάρχει και από ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως από Γαλλία και Ιταλία αλλά και από άλλες.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας