Δεν…πειράζουν τις καταθέσεις τους στην Κύπρο οι Ρώσοι
06:30 - 17 Μαρτίου 2022
Μηνύματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας λαμβάνουν οι κυπριακές τράπεζες από τους Ρώσους καταθέτες, στη σκιά των κυρώσεων πως ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επιβάλλονται στην Μόσχα. Την ίδια ώρα, διαρκή πρόκληση και ζωτικής σημασίας παράμετρο στην οποία κατά την παρούσα φάση οι κυπριακές τράπεζες αφιερώνουν χρόνο και κόπο, αποτελεί η λήψη διευκρινήσεων και πληροφόρησης προς ορθή εφαρμογή των επιβαλλόμενων προς την Ρωσία κυρώσεων.
Διαβάστε ακόμα:
Μ. Ζαβός: Τεράστιο ενδιαφέρον από Ουκρανούς γι’ ακίνητα στην Κύπρο
Μια νέα γκαλερί φαγητού έρχεται στη Στασικράτους
Προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες του Sunset Gardens(pics)
Όπως τραπεζικές πηγές υπέδειξαν στο InBusinessNews, τα μηνύματα που φθάνουν στις τράπεζες από τους Ρώσους καταθέτες είναι πως αισθάνονται ασφαλείς και ότι εμπιστεύονται πλήρως το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, με ενδεικτικό τούτου να είναι το γεγονός, όπως τόνισαν, ότι δεν παρατηρείται οποιαδήποτε τάση απόσυρσης των καταθέσεων τους από τις κυπριακές τράπεζες.
Οι ίδιες πηγές, ερωτηθείσες αναφορικά με το πώς και πόσο μια ενδεχόμενη απόσυρση ρωσικών καταθέσεων θα επηρεάσει δυσμενώς τις τράπεζες, υπογράμμισαν πως οι ρωσικές καταθέσεις στη χώρα μας μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσαν ότι κυμαίνονται σήμερα γύρω στο 5% του συνόλου των καταθέσεων, με την καταθετική βάση του κυπριακού τραπεζικού τομέα τον Ιανουάριο του 2022 να ανέρχεται στα €51,3 δις.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ, οι καταθέσεις που σχετίζονται με Ρώσους και Ουκρανούς πελάτες αποτελούν περίπου το 8% του συνόλου των καταθέσεων πελατών της τράπεζας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου για το 2021, οι καταθέσεις πελατών της με ρωσικό διαβατήριο αποτελούν μόλις το 4% του συνόλου των καταθέσεων της τράπεζας.
«Με την πλεονάζουσα ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών, το ποσοστό των ρωσικών καταθέσεων-ακόμη και στην περίπτωση που έφευγαν στην ολότητά τους από την Κύπρο-, δεν θα αποτελούσε ιδιαίτερο πρόβλημα για τον τραπεζικό τομέα της χώρας», ανέφεραν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας συγκαταλέγεται σήμερα στους πιο εύρωστους στον ευρωπαϊκό χώρο όσον αφορά τα επίπεδα ρευστότητας, με τον Δείκτη Κάλυψης να ανέρχεται τον Ιανουάριο του 2022 στο 345%. Επίπεδο, που είναι σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (174%) και υπερτριπλάσιο της ελάχιστης εποπτικής απαίτησης, που ανέρχεται στο 100%.
Όσον αφορά γενικότερα την εικόνα του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου διεθνώς-που κρίνεται ως εμφανώς προς το καλύτερο διαμορφωμένη συγκριτικά με το παρελθόν-οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν, μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες που κατά την τετραετία 2016-2019 οι κυπριακές τράπεζες κατέβαλαν σε ό,τι αφορά την λήψη μέτρων συμμόρφωσης σε θέματα πάταξης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ειδική μνεία περί τούτου, έκαναν στις τελευταίες εκθέσεις της Moneyval, όπου καταγράφεται ξεκάθαρα η πρόοδος η οποία έχει συντελεστεί επί του θέματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε έντονο κύμα απόσυρσης ρωσικών κεφαλαίων από την Κύπρο(σ.σ. εξ ου και το χαμηλό σημερινό ποσοστό τους), το οποίο δεν ήταν άσχετο με την γενικότερη προσπάθεια για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος εντός της Ε.Ε.