Σε μεγάλες μονοκατοικίες τα νοικοκυριά της Κύπρου

Τη διαμονή σε κατοικία, ημιεφαπτόμενη και ανεξάρτητη, παρά σε διαμέρισμα εξακολουθούν να επιθυμεί το 75% των νοικοκυριών της Κύπρου.

Εξάλλου, με βάση την έκδοση Housing in Europe της Eurostat για το 2020, η Κύπρος έχει την τέταρτη ψηλότερη θέση και πολύ ψηλότερο μέγεθος από τον μέσο όρο σε ό, τι αφορά το μέγεθος του μέσου νοικοκυριού, δηλαδή του αριθμού των ατόμων που διαμένουν σε μία κατοικία.

Διαβάστε ακόμα: 

Παίρνει σάρκα και οστά το νέο «The Landmark» στη Λευκωσία (pics)

Ξένες εταιρείες στον τομέα του στοιχήματος που πόνταραν στην Κύπρο

Αυτά προκύπτουν από στοιχεία που κατέθεσε το ΕΤΕΚ ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στο πλαίσιο συζήτησης για την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία.

Σημειώνεται πως σε αντιπαραβολή με τα δεδομένα της Eurostat για το 2012, το 2019 παρατηρείται μια μικρή αύξηση στο ποσοστό νοικοκυριών που ζουν σε διαμερίσματα αντί μονοκατοικίες.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο κοστίζει μια ετοιμοπαράδοτη κατοικία σε κάθε πόλη

Πυρά κατά ΒΟΥΛΗση από Κ. Πετρίδη για ΦΠΑ 5% για πρώτη κατοικία

 

Μεγάλες ηλικίες, μεγάλα σπίτια
Όπως αναφέρεται, αυτό συνάδει και από την γενικότερη αντίληψη ότι λόγω ηθών, κουλτούρας και κοινωνικών – οικονομικών λόγων, τα παιδιά αποχωρούν από το πατρικό τους σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ουσιαστικά, οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν αυξημένες ανάγκες στο μέγεθος μιας κατοικίας, ενώ γενικότερα η δομή της κυπριακής κοινωνίας στηρίζεται πάνω σε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, κάτι που μεταφράζεται στη χρήση της κατοικίας ως χώρου κοινωνικής συνεύρεσης, όχι αποκλειστικά ως χώρου διημέρευσης.

 

 

Με δικό τους σπίτι επτά στα δέκα νοικοκυριά
Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά τη γενικότερη αντίληψη που υπάρχει επί του προκειμένου, υπολογίζεται ότι επτά στα δέκα νοικοκυριά έχουν ιδιόκτητη στέγη.

Το ποσοστό αυτό (70%) φτάνει μόλις στον μέσο όρο της ΕΕ και υπολείπεται της πλειοψηφίας αριθμού ευρωπαϊκών χωρών.

Τονίζεται ότι, βάσει των στοιχείων της Eurostat για το 2012, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ήταν στο 75% και ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
 

Το ΕΤΕΚ σημειώνει το γεγονός ότι η πανδημία, όπως επίσης και η ξεκάθαρη τάση που δημιουργήθηκε για εισαγωγή της τηλεργασίας, οδηγεί στην αναζήτηση πιο άνετων και ευρύχωρων/μεγαλύτερων σε μέγεθος κατοικιών, οι οποίες να εξυπηρετήσουν και αυτή την ανάγκη.

Πώς κατέληξαν στα 140 τ.μ.
Το μέγεθος κατοικίας 140 τ.μ., σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, προέκυψε από στατιστικά της EUROSTAT του 2012, τα οποία αφορούν την Κυπριακή Απογραφή Πληθυσμού και νοικοκυριών του 2011.

Αφενός σημειώνεται ότι το μέγεθος της μέσης κατοικία (2011) εφόσον έχει εξαρτώμενα είναι 171τ.μ.

Αφετέρου, μέχρι το 2010, ένας μεγάλος αριθμός κατοικιών αφορούσε κατοικίες που ανεγέρθηκαν την δεκαετία του 1970 και 1980 (δεκαετία με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών που ολοκληρωθήκαν εντός αυτής), καθώς και τις αρχές 1990 για να στεγάσουν τους εκτοπισμένους.

Συναφώς. η εικοσαετία αυτή αφορούσε τη στέγαση μιας γενιάς με διαφορετική νοοτροπία, κουλτούρα και ανάγκες από ότι τα σημερινά ζευγάρια.

 

 

Το Επιμελητήριο στέκεται στο γεγονός ότι κατά την τρέχουσα περίοδο υλοποιείται νεότερη απογραφή πληθυσμού (2021), η οποία περιλαμβάνει και στοιχεία για τις κατοικίες των νοικοκυριών. Η απογραφή αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς τα αποτελέσματα της θα δημοσιευθούν το προσεχές φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, το ΕΤΕΚ θεωρεί ως ορθότερο το μέγεθος της μέσης κατοικίας που θα επιλεγεί να είναι αντιπροσωπευτικό του τι αδειοδοτείται/ανεγείρεται τα τελευταία χρόνια και όχι αντιπροσωπευτικό του συνολικού κτηριακού αποθέματος.

Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν στατιστικά στοιχεία που αφορούν άδειες οικοδομής (μέγεθος και αξία) για τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα στοιχεία αυτά λήφθηκαν από την Στατιστική Υπηρεσία στις 10 Φεβρουαρίου 2022 (άδειες οικοδομής για ανέγερση νέων κατοικιών, κατά εμβαδόν, αξία και αριθμό οικιστικών μονάδων).

Με βάση και την πληροφόρηση που δόθηκε από την Στατιστική Υπηρεσία, γίνεται παραδοχή ότι όταν γίνεται αναφορά στα στοιχεία αυτά σε μέγεθος τ.μ. υπονοείται συνολικό εμβαδό, δηλαδή το εμβαδόν οικιστικού χώρου που περικλείεται από τους εξωτερικούς τοίχους μιας οικοδομής

Με αυτή την παραδοχή/ επισήμανση σημειώνεται πως για μία μέση τυπική κατοικία με ισόγειο και όροφο (χωρίς υπόγειο), το συνολικό εμβαδό που παρουσιάζεται στα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας δεν διαφέρει από το δομήσιμο εμβαδόν.

Σε ό, τι αφορά το μέσο τυπικό διαμέρισμα σημειώνεται πως θα πρέπει να γίνει μια προσαρμογή από το συνολικό εμβαδόν στο δομήσιμο με μία προσαύξηση από το συνολικό στο δομήσιμο εμβαδόν της τάξης του 15% (κλιμακοστάσια και κοινόχρηστοι χώροι).

Πιο κάτω παρατίθενται στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας από την ενότητα (άδειες οικοδομής για ανέγερση νέων κατοικιών, κατά εμβαδόν, αξία και αριθμό οικιστικών μονάδων) για τα μεγέθη των κατοικιών (μέσος όρος) με βάση τις άδειες οικοδομής.

Το συνολικό εμβαδόν μίας μονοκατοικίας για το 2021 ανέρχεται στα 254 τ.μ., ενώ ενός διαμερίσματος στα 144 τ.μ.

 

2017

(συνολικό εμβαδό τ.μ)

2018

2019

2020

2021

Μονοκατοικία

259

261

255

252

254

Διαμέρισμα

169

156

162

149

144      

Δειτε Επισης

Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Ζητούν και τα ρέστα οι απεργοί στο σκυρόδεμα-«Δεν έχω μαγικό κουμπί» διαμηνύει ο Γιάννης Παναγιώτου
Ενισχύει την παρουσία της στην Κύπρο η ΕΤΕπ-Εγκαινιάστηκε το νέο γραφείο της τράπεζας στη Λευκωσία
H εντυπωσιακή γκάμα προϊόντων του Mamas & Papas που ήρθε στο M&S Ακρόπολης (pic)
Κ. Κωνσταντή: Τι εισηγείται το ΕΤΕΚ για εκτόνωση της κρίσης στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Νέες προσθήκες στο Trilogy Plaza-To πολυαναμενόμενο εστιατόριο που ανοίγει τις πόρτες του την άνοιξη
Σοβαρές επιπτώσεις από την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-Έντονη ανησυχία πολιτικών μηχανικών
Σε τρεις με έξι μήνες νέες προσφορές για τον δρόμο Πόλης-Πάφου… Στα 90 εκ. ευρώ εκτοξεύεται το κόστος
Γιάννης Παναγιώτου: Για 37 σεντ την ώρα ο καυγάς στο έτοιμο σκυρόδεμα-Υπαναχώρησαν οι συντεχνίες
Έξω από το Υπουργείο Εργασίας οι απεργοί στον κλάδο σκυροδέματος-Θα επιδώσουν ψήφισμα στον Παναγιώτου