Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Γ. Μισιρλής: Υψηλές τιμές διαμερισμάτων λόγω χαμηλής προσφοράς

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές πώλησης και ενοικίασης των διαμερισμάτων καταγράφουν σταδιακή αύξηση, εντούτοις δεν έχει δοθεί έμφαση στην υιοθέτηση μέτρων προς αντιμετώπιση του προβλήματος, διαμηνύει ο Διευθυντής της Imperio, Γιάννης Μισιρλής.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Μισιρλής τονίζει πως ναι μεν οι τιμές θα ρυθμιστούν μακροπρόθεσμα από την αγορά, ωστόσο, μέχρι τότε θα πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα από την πολιτεία, έτσι ώστε να αντιστραφεί η υφιστάμενη μειωμένη προσφορά. Με αυτόν τον τρόπο, υπογραμμίζει, θα καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση και συνεπώς θα μειωθούν οι τιμές.  

Διαβάστε ακόμα: 

Αυτά είναι τα νέα ξενοδοχεία θα δούμε φέτος (photos)

Ο «κακός λύκος» κοντοζυγώνει και ψάχνει προσωπικό

Δρ. Δ. Κωνσταντινίδης: Ο χαλκός ηγείται της πράσινης επανάστασης

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων μηνών καταγράφουν αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων. Ποιοι είναι οι παράγοντες που συντελούν στις αυξήσεις των τιμών των διαμερισμάτων έναντι των μονοκατοικιών;
Είναι ξεκάθαρο ότι η άνοδος των τιμών των διαμερισμάτων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, ειδικά για τα νεαρά ζευγάρια που αδυνατούν, υπό τα γενικότερα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν, να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Για να εξευρεθούν λύσεις, θα πρέπει να εξετάσουμε το πρόβλημα σε βάθος και να αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους οι τιμές των συγκεκριμένων ακινήτων αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, όπως δείχνει ο σχετικός δείκτης της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ).

Η πρόσφατη έκθεση της ΚΤ για τον δείκτη τιμών κατοικιών, καθώς επίσης και τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο αναλύουν μερικώς το πρόβλημα, αναγνωρίζοντας μόνο κάποιους από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην άμβλυνσή του, όπως ότι θα πρέπει να προσέξουμε τον ρυθμό αύξησης των τιμών των κατασκευαστικών υλικών κτλ. Δυστυχώς, όμως, δεν αναγνωρίζεται ο μεγαλύτερος και ίσως σημαντικότερος παράγοντας αύξησης τιμών: η μειωμένη προσφορά κατάλληλων ακινήτων.

Κανείς δεν έχει ασχοληθεί με το γεγονός ότι για χρόνια τώρα η προσφορά διαμερισμάτων είναι μικρότερη από τη ζήτηση. Και το αναφέρω αυτό, θέλοντας να υπογραμμίσω ότι με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, η προσφορά αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, καθώς πολλά από τα έργα τα οποία ήταν προγραμματισμένα για υλοποίηση, αναβάλλονται πλέον για αργότερα.
 

Η εξυγίανση της αγοράς 


Πώς θα εξυγιανθεί η αγορά;
Είμαι θιασώτης της ελεύθερης αγοράς και πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου η αγορά διορθώνεται από μόνη της. Αν, όμως, οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, ίσως παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει αυτή τη διόρθωση. Και εδώ είναι που απαιτείται περιορισμένος κρατικός παρεμβατισμός προκειμένου να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Λεμεσό. Αν κάποιος μελετήσει προσεκτικά την αγορά της Λεμεσού, τότε θα προσέξει ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Και αφού η ΚΤ συγκρίνει τους ρυθμούς αύξησης των τιμών με τον μέσο ρυθμό αύξησης της κυπριακής οικονομίας, τότε επιτρέψτε μου να πω ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από τον μέσο ρυθμό αύξησης της κυπριακής οικονομίας την τελευταία πενταετία.

Η αγορά θα διορθώσει αυτή τη στρέβλωση μακροπρόθεσμα. Όμως, αν λάβουμε υπόψη το μικρό μέγεθος της τοπικής αγοράς, ίσως χρειαστούν άλλα τέσσερα με πέντε χρόνια για να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα τιμών. Μέχρι τότε, όμως, οι ενοικιαστές θα συνεχίσουν να θυματοποιούνται, καταβάλλοντας υψηλά ενοίκια. Γι’ αυτό και απαιτείται η παρέμβαση του κράτους, έως ότου τα ενοίκια να ρυθμιστούν από την αγορά.


Τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το κράτος
 

Ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει το κράτος προς αυτή την κατεύθυνση;
Θα πρέπει να δοθούν τέτοια κίνητρα που να ενθαρρύνουν και να επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να παράξει περισσότερα ακίνητα για τα οποία υπάρχει έντονη ζήτηση, όπως τα διαμερίσματα. Με την αύξηση της προσφοράς θα επιλυθεί και το πρόβλημα των υψηλών ενοικίων. Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας θα πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ούτως ώστε να εξυγιανθεί η αγορά ακινήτων και να υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ακίνητα σε προσιτές τιμές, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες χρηματοδότησης, ούτως ώστε η ιδιοκατοίκηση να μην είναι προνόμιο των λίγων. 

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την αγορά ενοικίων, θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες που να ευνοούν την ύπαρξη θεσμικών επενδυτών ακινήτων, κάτι το οποίο απουσιάζει από την κυπριακή αγορά ενοικίων, σε σύγκριση με ανάλογες αγορές του εξωτερικού. Δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε θεσμικοί επενδυτές να επενδύσουν σε μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων με την υποχρέωση να τα διαθέσουν στη συνέχεια στην αγορά ενοικίων, λύνεται το πρόβλημα των ψηλών ενοικίων, καθώς η μεγαλύτερη προσφορά θα συγκρατήσει την ανοδική πορεία των τιμών, ή/και ίσως να τις ρίξει προς τα κάτω.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023