Λένε την αλήθεια οι αριθμοί για την εκτόξευση των τιμών στις κατασκευές

Ενδεικτικά της αναστάτωσης που επικρατεί στον κατασκευαστικό τομέα είναι τα τελευταία στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν τις αυξήσεις στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τη μεγάλη αύξηση της τιμής αγοράς βασικών οικοδομικών υλικών στην Κύπρο (οικοδομικός σίδηρος, δομικός χάλυβας, ξυλεία, χαλκός, πλαστικά κλπ), την ίδια ώρα που οι εργολάβοι και οι εμπλεκόμενοι στις κατασκευές εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα έργα €400 εκατ. που εξήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, καθώς και στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών για τον Ιούνιο του 2021 αυξήθηκε κατά 2,95% σε σχέση με τον Μάιο του 2021 και κατά 11,59% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμα:

Έτσι θα καλυφθεί η χασούρα από το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος 

Οι πρώτες φωτογραφίες από το νέο ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας

Στo… «Μυθικό Αρχιπέλαγος» με το Celestyal Olympia

Ράλι από τον Απρίλιο
Οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών αυξήθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2021 κατά 6,15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το ράλι ανόδου στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών καταγράφεται από τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η ραγδαία αύξηση φαίνεται να ξεκίνησε από τον φετινό Απρίλιο.

Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα μεταλλικά προϊόντα (24,76%), στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (10,66%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (9,63%), στα ορυκτά (2,87%) και στα προϊόντα ορυκτών (1,14%).

Τονίζεται ότι στα προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα η αύξηση σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020 ανήλθε στο 40,88%, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 η αύξηση έφτασε το 23,64%.

Στα ηλεκτρολογικά είδη, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών δείχνει αύξηση 23,70% τον Ιούνιο του 2021 έναντι του περσινού Ιουνίου, ενώ για την πρώτη εξαμηνία της χρονιάς η αύξηση φτάνει το 12,70% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στα είδη από πλαστικό η άνοδος στις τιμές άγγιξε το 13% τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, ενώ η αύξηση για το πρώτο εξάμηνο πλησίασε το 7%.

Μέσα σε έναν μήνα, δηλαδή από τον φετινό Μάιο μέχρι τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τα προϊόντα από σίδηρο και χάλυβα (8,16%) και τα χημικά προϊόντα (6,99%).

Στα προϊόντα από ξύλο η αύξηση για τον Ιούνιο του 2021 σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο ξεπέρασε το 10%, ενώ για το πρώτο εξάμηνο ανήλθε στο 4%.

Η μοναδική κατηγορία, στην οποία καταγράφηκε μείωση τον φετινό Ιούνιο (2,87%) ήταν είδη θέρμανσης και ψύξης.

Αλματώδης αύξηση στην τιμή του χάλυβα
Από την αρχή της χρονιάς μέχρι τον Ιούνιο, άλμα 44% κατέγραψαν οι τιμές στον κατασκευαστικό χάλυβα.

Την ίδια ώρα, η αύξηση στην τιμή της ακατέργαστης ξυλείας ξεπερνά το 27%, ενώ στη βιομηχανική ξυλεία (κόντρα πλακέ, MDF, παρκέ, laminated) η άνοδος αγγίζει το 20%, όση ακριβώς και στα θερμομονωτικά υλικά.

Κατά 16% περίπου αυξήθηκαν οι τιμές στους πλαστικούς σωλήνες, ενώ 33% ήταν η αύξηση στον σίδηρο οικοδομής.

Δομικό πλέγμα και σιδερένια κάγκελα κατέγραψαν αυξήσεις 30% και 33% αντίστοιχα, την στιγμή που οι τιμές των χαλκοσωλήνων αυξήθηκαν περίπου κατά 30%.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης