Έτσι θα καλυφθεί η χασούρα από το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος
06:30 - 21 Ιουλίου 2021
Σε αξιοποίηση των διαθέσιμων αντισταθμιστικών μέτρων, προκειμένου ο κατασκευαστικός τομέας να μπορέσει να απορροφήσει το τσουχτερό κόστος των οικοδομικών υλικών, ευελπιστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς στις κατασκευές.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για ταυτόχρονη εκτέλεση μεγάλων έργων συνολικού κόστους €400 εκατ. μέχρι το 2022, καθώς και ο στόχος για τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση κονδυλίων του αναπτυξιακού προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών ταμείων, φαίνεται να δημιουργούν ελπίδες στις κατασκευές εν μέσω διεθνών αυξήσεων σε βασικά οικοδομικά υλικά.
Η συνάντηση των εμπλεκομένων στον κατασκευαστικό κλάδο μαζί με τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων) με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων αναμένεται τις επόμενες μέρες, ενώ ήδη με πρωτοβουλία του ΕΤΕΚ πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, στις 29 Ιουνίου, με θέμα την μεγάλη αύξηση της τιμής αγοράς βασικών οικοδομικών υλικών στην Κύπρο (οικοδομικός σίδηρος, δομικός χάλυβας, ξυλεία, χαλκός, πλαστικά κλπ) και της αναστάτωσης που επικρατεί στην αγορά.
Διαβάστε ακόμη:
Η πρώτη Pop Life σε μεικτή εμπορική ανάπτυξη
Γνωστή αλυσίδα ανοίγει νέο κατάστημα στη Λευκωσία και ψάχνει προσωπικό
Μεγάλα και μικρά έργα, αλλά και ευρωπαϊκά κονδύλια
Χαιρετίζοντας τις εξαγγελίες Γιάννη Καρούσου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), Στέλιος Γαβριήλ ανέφερε ότι θα πρέπει οι αυξήσεις στο κατασκευαστικό κόστος να ληφθούν υπόψη στους νέους αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς και να μην προσφοροδοτηθούν τα έργα σε χαμηλότερες τιμές.
«Το κράτος καλείται να αναλάβει ρόλο φάρου και να καλύψει τις πιθανές επιπτώσεις σε κατασκευαστικά έργα, προκηρύσσοντας μεγάλα και μικρά έργα, τα οποία θα συμβάλουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο», επεσήμανε σχετικά.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Γαβριήλ, μέχρι το 2022 θα πρέπει να καταστεί εφικτή η όσο το δυνατό μεγαλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, προκειμένου να αντέξει στις πιέσεις ο κατασκευαστικός τομέας και να μην υπάρξει στασιμότητα στα έργα.
Διαβάστε ακόμη:
Το τσουχτερό κόστος στις κατασκευές και το sos για άτακτες χρεώσεις
Οι λόγοι των υψηλών τιμών των οικοδομικών υλικών-Τα μέτρα που λήφθηκαν
Αύξηση 15%-20% από Σεπτέμβριο
Στην αύξηση των τιμών των βασικών υλικών εισαγωγής, ήρθε να προστεθεί η ανοδική πορεία των τιμών των καυσίμων και του τσιμέντου, σε συνδυασμό με την αύξηση του εργατικού κόστους.
Για πιθανή αύξηση του κόστους κατασκευής κατά 15%-20% προειδοποιούν οι εργολάβοι.
Τα πρώτα σημάδια στασιμότητας παρατηρήθηκαν σε μεγάλα και μικρά κατασκευαστικά έργα, τα οποία εξακολουθούν να βιώνουν τους τριγμούς της πανδημίας.
«Υπολογίζεται ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα, τότε από τον Σεπτέμβριο αναμένεται το κόστος των νέων κατασκευαστικών έργων να αυξηθεί κατά 15%-20%, αποτρέποντας πιθανώς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και αγοραστές», τόνισε στο InBusinessNews ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ.
Επαναπροώθηση ακινήτων των τραπεζών
Στο πλαίσιο αυτό, οι εργολάβοι εισηγούνται την εκ νέου προώθηση οικιστικών ακινήτων, τα οποία βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών, με ανταγωνιστικές τιμές, με στόχο την προσέλκυση αγοραστών ή επενδυτών που αναζητούν την ιδανική ευκαιρία για αγορά ή επένδυση.
«Μια καλή επένδυση θεωρούνται τα ακίνητα και η επαναπροώθηση υφιστάμενων ακινήτων σε ακόμη χαμηλότερες τιμές θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά, προσελκύοντας υποψήφιους αγοραστές και επενδυτές», ανέφερε σχετικά ο κ. Γαβριήλ.
Η αύξηση του κόστους αγοράς και η κερδοσκοπία
Ενώπιον ενός διεθνούς προβλήματος βρίσκεται αντιμέτωπος και ο κατασκευαστικός τομέας της Κύπρου, με την πανδημία να προκαλεί αυξήσεις και αβεβαιότητα.
Όπως εξήγησε σε πρόσφατή του ανακοίνωση το ΕΤΕΚ, η μεγάλη αύξηση του κόστους αγοράς οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα κατέστη πλέον εισαγωγέας πρώτων υλών, ενώ η αυξημένη ζήτηση, η μειωμένη προσφορά και η άνοδος των μεταφορικών ναύλων φαίνεται να συνέβαλαν στην αύξηση της τιμής οικοδομικών υλικών (οικοδομικός σίδηρος, δομικός σίδηρος, ξυλεία, χαλκός, πλαστικά).
Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και άλλοι παράγοντες, όπως το κόστος ενέργειας, το κόστος περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, οι δασμοί της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, καθώς και η κερδοσκοπία σε διεθνές επίπεδο.
Ενδεικτική είναι η πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία έξι στους δέκα χρηματιστηριακούς αναλυτές, traders και φορείς των διεθνών αγορών θεωρούν ότι ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός αποτελεί έναν από τους τρεις σημαντικότερους κινδύνους για τη σταθερότητα της αγοράς για φέτος.
Από την άλλη, οι κινεζικές αρχές εντοπίζουν χειραγώγηση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών και κερδοσκοπία, χτυπώντας καμπανάκι στις μεγάλες βιομηχανίες ότι θα παρακολουθούν τις τάσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και θα ενισχύσουν την εποπτεία των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των εμπορευμάτων.