ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ: Τα μεγάλα έργα, ο τζίρος €110 εκατ. και η ανάκαμψη

Επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 αναμένει για τον κατασκευαστικό τομέα ο CEO της ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ, Μάριος Λ. Ποντίκης, την ώρα που αρκετά μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη από τον όμιλο.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, αναφέρθηκε στο βαρύ πλήγμα στις κατασκευές εξαιτίας της πανδημίας, με άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και πτώση των πωλήσεων ακινήτων, που είχε ως αποτέλεσμα αρκετά έργα είτε να ανασταλούν, είτε να αναβληθούν εντελώς.

Διαβάστε ακόμα: Μαρίνα Λεμεσού: H πανδημία μείωσε τα σκάφη, όχι τις πωλήσεις

Διαβάστε ακόμα: Altamira: Σπίτια από €70.000 και διαμερίσματα από €60.000

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κυμαίνεται γύρω στα €110 εκατ. τον χρόνο και παρόλο που το 2020 δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά, λόγω των υπό εξέλιξη έργων που έχει αναλάβει ο όμιλος, εντούτοις το άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Ποντίκη, αναμένεται να είναι δύσκολο.

Επισημαίνοντας ότι ο τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά ο κλάδος των ακινήτων, ο CEO της ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες ώστε να εξευρεθεί ένα νέο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο να προσελκύει νέα κεφάλαια του εξωτερικού.

Ποια έργα συμπεριλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου και ποια είναι τα νέα projects;
Στο χαρτοφυλάκιο της ΑΤΛΑΣ ΠΑ­ΝΤΟΥ συγκαταλέγεται μια μεγάλη ποι­κιλία κατασκευαστικών και τεχνικών έργων.

Κατασκευαστικά
Πολυώροφα κτήρια με πολυτελή διαμερίσματα, συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών και ανεξάρτητες βίλες, ξενοδοχεία και τουριστικά θέρετρα, συγκροτήματα γραφείων, εμπορικά κτήρια και εμπορικά κέντρα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία και κλινικές.

Έργα πολιτικής μηχανικής και υποδομής
Αθλητικές εγκαταστάσεις, οδικά έργα και γέφυρες, παραγωγικοί σταθμοί ενέργειας, αποχετευτικά δίκτυα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και θαλάσσια έργα.

Μερικά από τα πιο σημαντικά συμπληρωμένα έργα της ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ είναι:

  • Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου
  • Olympic Residence, Λεμεσός
  • My Mall, Λεμεσός
  • Columbia Beach Resort, Πισσούρι
  • Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Λεμεσός
  • Dhekelia Power Station, Λάρνακα
  • Πεζόδρομος Παραλιμνίου, Αμμό­χωστος

Από την αρχή της προηγούμενης χρονιάς, η ΑΤΛΑΣ ΠΑΝΤΟΥ έχει υπογράψει αρκετές νέες συμβάσεις με μεγαλύτερη το ARARAT Grand Residences, έναν ακόμα πολυώροφο πύργο 23 ορόφων που εκτελείται για λογαριασμό της Maserdo Ltd στον παραλιακό δρόμο της Παρεκκλησιάς. Άλλα μεγάλα υπό εξέλιξη έργα μας την περίοδο αυτή είναι:

Το Limassol Del Mar, ένα πραγματικό στολίδι για το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού που κατασκευάζεται κοινοπρακτικά για λογαριασμό της Cypeir Properties Ltd μιας συνεργασίας των Ομίλων Ζαβός και Λεπτός.

Το Sky Tower, ένας πύργος 23 ορόφων με πολυτελή διαμερίσματα με ξενοδοχειακές ανέσεις στη Λεμεσό. Η εν λόγω κατασκευή γίνεται για λογαριασμό της Prime Property Group. Κατασκευάζεται σε Κοινοπραξία από την εταιρεία μας και την MAN Enterprise από τον Λίβανο.

Το Acropolis Family Residences, ένα 6όροφο συγκρότημα 8 πολυτελών διαμερισμάτων σε προνομιούχα περιοχή της Ακρόπολης στη Λευκωσία για λογαριασμό της Gyagama Ltd.

To Garden Residences στον Άγιο Τύχωνα, ένα συγκρότημα από 8 πολυτελείς επαύλεις με ιδιωτικές πισίνες της Ondorinea Investments Ltd.

To Συμβόλαιο C12A που αφορά την διερεύνηση, διαχείριση και καθαρισμό χανδάκων από αρχαιότητες, υφιστάμενες υπηρεσίες και οποιαδήποτε άλλα εμπόδια ώστε να καθοριστεί η τελική όδευση που θα εφαρμοστεί μελλοντικά για την κατασκευή συστήματος αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων για λογαριασμό του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας.


Οι κατασκευές επιστρέφουν στην ανάπτυξη το 2022


Ποια τα δεδομένα στον κατασκευαστικό τομέα εν μέσω  πανδημίας και πώς αναμένεται να κινηθεί ο κλάδος το 2021;
Δυστυχώς, ο κατασκευαστικός τομέας έχει πληγεί σημαντικά εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αφενός λόγω των άμεσων επιπτώσεων στην παραγωγικότητα, αφετέρου και ως συνέπεια, της γενικότερης πτώσης των πωλήσεων ακινήτων με αποτέλεσμα αρκετά έργα είτε να ανασταλούν, είτε να αναβληθούν εντελώς.  Ως εκ τούτου, και ενόσω το πρόβλημα του κορωνοϊού διατηρείται έντονο, ο κλάδος δεν αναμένω ότι θα ανακάμψει εντός του 2021.  Ωστόσο, αναμένω επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022.

Χρειάζεται ένα νέο επενδυτικό σχέδιο

Ποιες τάσεις διαπιστώνετε στην αγορά ακινήτων; Πώς επηρέασε τον κατασκευαστικό τομέα ο τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος;
Η αγορά ακινήτων υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους σημαντικότερους τομείς ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου, αφενός λόγω του κόσμου που απασχολεί, αφετέρου λόγω του ξένου συναλλάγματος που διαχρονικά φέρνει στον τόπο. Ο τερματισμός του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, που αναμφίβολα αποτέλεσε τη βάση της πρόσφατης ραγδαίας ανάπτυξης του τομέα, έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά ο κλάδος των ακινήτων. Ως εκ τούτου προσπάθειες θα πρέπει να καταβληθούν από την κυβέρνηση ώστε να εξευρεθεί ένα νέο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο να προσελκύει νέα κεφάλαια του εξωτερικού. Από το 2020 η Ελλάδα, μέσω του σχεδίου “Golden Visa” χορήγησε πέραν των 8.000 αδειών διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών με έσοδα πέραν των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.


Στα €110 εκατ. ο κύκλος εργασιών

Ποιος ήταν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2020 και πώς κινήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά;
Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κυμαίνεται γύρω στα €110 εκατ. τον χρόνο. Είναι γεγονός πως την προηγούμενη χρονιά η κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα ο κατασκευαστικός τομέας δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται βαρύ πλήγμα, τόσο από την πανδημία του Covid-19 όσο και από την παγοποίηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων. Ήδη πολλοί επενδυτές προχώρησαν ή προτίθενται να προχωρήσουν σε ακυρώσεις μεγαλεπήβολων έργων. Μπορεί η χρονιά που μας πέρασε να μην έχει επηρεάσει αισθητά τον κύκλο εργασιών μας, λόγω των υπό εξέλιξη έργων που έχουμε αναλάβει, αλλά σίγουρα το άμεσο μέλλον αναμένεται να είναι δύσκολο.

FACTS

Μόνιμο Προσωπικό: Πέραν των 250 ατόμων

Γραφεία

Κύπρος:

Κεντρικά Γραφεία Λεμεσού           
Γιάγκου Τορναρίτη 8, 3035 Λεμεσός
Τ.Θ. 51269, 3503 Λεμεσός
Τηλ.: 25 828500, Φαξ: 25 828501
Email: headoffice@atlapantou.com

Γραφείο Λευκωσίας
Δεινοκράτους 5, Πολυκατοικία Πάολα, Διαμ. 16, 1070 Λευκωσία
Τ.Θ. 20928, 1665 Λευκωσία
Τηλ.: 22 447474, Φαξ: 22 447475
Email: lefkosia@atlaspantou.com

Εξωτερικό:

Γραφεία σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ και Ρουμανία.

Ετήσιος τζίρος Ομίλου: Πέραν των €100 εκατ.

Ιστοσελίδες: www.atlaspantou.com, www.atlaspantougroup.com

 

www.atlaspantou.com

 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας