Μείωση 10% στα φοιτητικά ενοίκια

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές των φοιτητικών διαμερισμάτων να παρουσίαζαν ανοδική τάση, ωστόσο φέτος ο κορωνοϊός άλλαξε άρδην τα δεδομένα.
 
Μειωμένες είναι οι τιμές διαμερισμάτων και στούντιο που απευθύνονται σε φοιτητές, στον απόηχο της πανδημίας και της αβεβαιότητας που αυτή προκαλεί και στον κλάδο της εκπαίδευσης, ειδικά δε σε ότι αφορά το μέλλον των σπουδών των ξένων φοιτητών.
 
Μιλώντας στο InBusiness ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης, ανέφερε ότι φέτος τα ενοίκια των διαμερισμάτων στη Λευκωσία, τα οποία απευθύνονται σε φοιτητές παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 5% - 10% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Όπως εξήγησε ο κ. Μουσκίδης, επειδή πολλοί ξένοι φοιτητές έχουν φύγει από την Κύπρο και είναι αβέβαιο το αν και πότε θα επανέλθουν λόγω της πανδημίας, αρκετή ζήτηση έχει χαθεί από την αγορά.  Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες φοιτητικών διαμερισμάτων είναι διατεθειμένοι να ρίξουν τις τιμές για να προσελκύσουν Κύπριους φοιτητές, οι οποίοι διαφορετικά θα αναγκάζονταν να ενοικιάσουν σε πιο μακρινή απόσταση από τα πανεπιστήμια, ή θα προτιμούσαν τη λύση της συγκατοίκησης με άλλους συμφοιτητές τους.
 
Διαβάστε ακόμα: Δ. Κατωποδης: Η πανδημία αύξησε τις online αγορές
 
Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Μουσκίδης τόνισε ότι:
  • Οι τιμές των διαμερισμάτων τύπου στούντιο στις περιοχές που γειτνιάζουν με πανεπιστήμια στη Λευκωσία κυμαίνονται περίπου σε €400 – €420, ενώ πέρσι ήταν περίπου στα €460  
  • Αντίστοιχα, για ένα μονάρι στις ίδιες περιοχές ο φοιτητής φέτος καλείται να καταβάλει ενοίκιο ύψους €480 – €500 έναντι €530 - €560 κατά την προηγούμενη χρονιά.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιο πάνω τιμές είναι ενδεικτικές και καθορίζονται αναλόγως και της ηλικίας του διαμερίσματος.
 
Διαβάστε ακόμα: Altamira: Deal €1,3 εκ. για φιλέτο στην Πινδάρου (photos)
 
Οι εστίες
Σε ότι αφορά τις φοιτητές εστίες που γειτνιάζουν με πανεπιστήμια, ο κ. Μουσκίδης ανέφερε ότι η καθαρή εικόνα για τις τιμές ενοικίασης τους θα φανεί περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινούν οι κρατήσεις. Για την ώρα, πρόσθεσε, οι διαχειριστές των εστιών προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές τους. «Το πιο πιθανό είναι να περιμένουν να δουν την προσέλευση και μετά να κάνουν πιθανές διαφοροποιήσεις», συμπλήρωσε ο κ, Μουσκίδης.
 
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, οι ενοικιάσεις δωματίων σε φοιτητικές εστίες κόστιζαν κατά μέσο όρο €480- €520 τον μήνα, περιλαμβανομένου του κόστους για παροχή ρεύματος, νερού, διαδικτύου και τηλεόρασης.
 
Εξάλλου σε προχωρημένο στάδιο ανέγερσης, βρίσκεται και το Apollonia Students Hall στη Λεμεσό, οι φοιτητικές εστίες που ανεγείρει η Αρχιεπισκοπή. Οι εστίες, 290 στον αριθμό θα έχουν όλες τις παρεμφερείς κοινόχρηστες υπηρεσίες, ενώ το ενοίκιό τους δεν θα υπερβαίνει τα 250 ευρώ μηνιαίως.
 
Σταθερή η Λεμεσός
Την ίδια ώρα, στη Λεμεσό τα ενοίκια των φοιτητικών διαμερισμάτων παραμένουν σταθερά σε σύγκριση με πέρυσι. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο λόγος που δεν παρατηρείται αντίστοιχη μείωση στην τιμή των ενοικίων είναι γιατί εκεί οι φοιτητές στην πλειοψηφία τους είναι Κύπριοι. Συνεπώς, δεν μειώθηκε ο αριθμός τους για να υπάρξει πίεση προς τους ιδιοκτήτες να κατεβάσουν τα ενοίκια, όπως συνέβη στη Λευκωσία.
 
Γενικότερη μείωση 5% στη Λευκωσία
Σε ότι αφορά τα ενοίκια για οικιστικούς σκοπούς γενικότερα, ο κ. Μουσκίδης τόνισε ότι παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 5% στη Λευκωσία. Βεβαίως, πρόσθεσε, εξαρτάται από την περιοχή.

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy