Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΣΕΟΚ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαḯου 2019, η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) στο Ξενοδοχείο Hilton Park Nicosia, παρουσία  των Εντίμων, Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Ανασταστιάδου, Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου, εκπρόσωπων των πολιτικών κομμάτων, της επαρχιακής διοίκησης, κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπρόσωπους επιστημονικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων εκπροσώπων των αντιπροσώπων των ανά επαρχία Συνδέσμων – μελών της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. και λοιπών καλεσμένων.

Κατά το πρώτο μέρος των εργασιών, αναλύθηκαν και εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις και η δράση της Ομοσπονδίας μέσα από την Έκθεση Πεπραγμένων της ανασκοπούμενης περιόδου.

Κατά το δεύτερο μέρος των εργασιών της Συνέλευσης, απηύθυναν  χαιρετισμούς, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Ανασταστιάδου, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ανέγνωσε ομιλία ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. κ. Κώστας Ρουσιάς.

Καταληκτικά, έγινε ολιγόλεπτη αναφορά στο πολύ σημαντικό θέμα της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία από το Διευθυντή της Ομοσπονδίας κ. Φράγκο Προκοπά, ο οποίος έκανε έκκληση προς όλους να προσδώσουν μεγάλη σημασία στο θέμα και όλοι μαζί να δουλέψουμε για την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων, ώστε ο κάθε ένας να επιστρέφει υγιής στο σπίτι του. Σαν Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. είπε, θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για κοινές δράσεις με τις υπόλοιπες οργανώσεις και κυβερνητικούς φορείς, ως έχει αναφέρει και στην ομιλία του ο Πρόεδρος και ταυτόχρονα θα ενταχθούμε ως εταίρος στην παγκόσμια εκστρατεία του Διεθνούς Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης (ISSA), που στοχεύει σε μηδενικά ατυχήματα.

Η Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους Εργασίας αφορά όλους  
Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά εργατικών ατυχημάτων, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) είχε σημειώσει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι Εργοδότες, Εργαζόμενοι και Ιδιοκτήτες Έργων, θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις πρόνοιες της Νομοθεσίας περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ανάθεση εργασιών Κατασκευής, Συντήρησης, Ανακαίνισης, εργασίες Ενεργειακής Αναβάθμισης ή και Κατασκευής Κολυμβητικών Δεξαμενών (πισίνων), θα πρέπει να ανατίθενται στους Επαγγελματίες  Εγγεγραμμένους Αδειούχους Εργολήπτες / Κατόχους της Ετήσιας Άδειας Οικοδομικών ή Τεχνικών Έργων του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών (Σ.Ε.Ε.Ε.) που να αντιστοιχεί στην κατηγορία κάθε έργου.

Ιδιοκτήτες και Αρχιτέκτονες φέρουν ακέραια την ευθύνη της επιλογής του κατάλληλου αδειοδοτημένου εργολήπτη. Εργολήπτες, Επιβλέποντες Μηχανικοί, υπεύθυνοι Συντονιστές / Λειτουργοί για θέματα Ασφάλειας και Υγείας, Υπεργολάβοι και οι ίδιοι οι Εργαζόμενοι, έχουν εξίσου βαρύνουσες νομικές υποχρεώσεις, σημειώνει η ΟΣΕΟΚ.

Με στόχο τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων, συνοψίζονται οι πιο κάτω παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από όλους τους εμπλεκόμενους.
1.    Η ανάθεση εργασιών σε μη εγγεγραμμένο και κατάλληλα αδειούχο Εργολήπτη, αυξάνει τον κίνδυνο σε βάρος των εργαζομένων, με τη νομική ευθύνη να βαραίνει τον Ιδιοκτήτη του Έργου. 

2.    Κάθε εργοδότης ή και αυτοεργοδοτούμενος, θα πρέπει να λαμβάνει και να παρέχει τα κατάλληλα και σωστά μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις ορθές διαδικασίες και υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές Νομοθεσίες  

3.    Στις εργασίες αυξημένου κινδύνου και όχι μόνο, ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η παράμετρος του κατάλληλου και σύγχρονου εξοπλισμού, η επαρκής γνώση συναρμολόγησης και χρήσης του, καθώς και η διατήρησή του σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση.

4.    Πέραν από τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο εργοδότης, ο κάθε εργαζόμενος, σεβόμενος τον εαυτό του και την προστασία της ζωής του, πρέπει να ακολουθεί τις ορθές διαδικασίες χρήσης εξοπλισμού και να χρησιμοποιεί τα ανάλογα μέσα ατομικής προστασίας που του παρέχει ο εργοδότης του.

«Εργολήπτες, Μελετητές, Επιβλέποντες Μηχανικοί, Υπεύθυνοι Συντονιστές / Λειτουργοί για θέματα Ασφάλειας και Υγείας, Υπεργολάβοι και οι ίδιοι οι Εργαζόμενοι, έχουν εξίσου βαρύνουσες νομικές υποχρεώσεις», αναφέρει η ΟΣΕΟΚ.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ