Πώς αντιδρά η αγορά ακινήτων στο ανανεωμένο σχέδιο πολιτογραφήσεων

Οι πρόσφατες αλλαγές στο Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο και οι επιπτώσεις τους στην κυπριακή αγορά ακινήτων αναλύθηκαν στο πλαίσιο συζήτησης πάνελ στο 13ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης, με τους εμπλεκόμενους φορείς να το χαρακτηρίζουν ως το σωσίβιο του τομέα των ακινήτων και των κατασκευών, ζητώντας επιτακτικά τη συνέχισή του.

Το πρόγραμμα δεν πρέπει να λήξει
Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του Εκτελεστικού Διευθυντή της Giovanni Group, Αντώνη Αντωνίου ότι «το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο είναι σχετικά πολύ νεαρό για να του βάζουμε την ταμπέλα ότι πρέπει να λήξει».

Όπως είπε, παρόλο που πολλοί θεωρούν ότι το πρόγραμμα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, εντούτοις αυτό που φαίνεται να έχει σημασία είναι η ενίσχυση, η βελτίωση και η θωράκισή του.

«Οι επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων καλούμαστε να ενισχύσουμε και να κάνουμε πιο σαφές και ξεκάθαρο το πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να καταστεί μακροχρόνιο, χωρίς ορίζοντα λήξης, εκτός και αν οι κανόνες αγοράς και ζήτησης το ρυθμίσουν με τρόπο που πρέπει να ολοκληρωθεί», τόνισε σχετικά ο κ. Αντωνίου. 

Διαβάστε ακόμα: Πολεοδομία: Απλοποιούνται οι διαδικασίες για «πράσινο» στις αιτήσεις

Διαβάστε ακόμα: Μ. Μιχαήλ: Καθησυχάστηκαν για την ποιότητα των πολιτογραφήσεων οι χώρες της ΕΕ

Πιθανός ανταγωνισμός από άλλες χώρες
Χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ως το σωσίβιο του κλάδου του real estate και των κατασκευών, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Giovanni εξήγησε ότι πραγματική ζήτηση στην αγορά ουσιαστικά δεν υπάρχει ή είναι υποτονική. «Οι επενδυτές που καταλήγουν στην Κύπρο φέρνουν αξία στη χώρα και την οικονομία, ενώ το όφελος μετακυλείται στις κοινωνίες, και γι’ αυτό θα πρέπει να προστατέψουμε το Επενδυτικό Σχέδιο στο σύνολό του», πρόσθεσε.

Εξήγησε ακόμα ότι σε περίπτωση που μία άλλη ανταγωνιστική χώρα αποφασίσει να εισέλθει στην αγορά με πιο ελκυστικό επενδυτικό πρόγραμμα σχετιζόμενο με επενδύσεις στα ακίνητα, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν ριζικά και πιθανόν να υπάρξουν επιπτώσεις για την Κύπρο.

Εξάλλου, ο Αντώνης Αντωνίου αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία του τομέα ανάπτυξης γης και των κατασκευών για την αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση παγώματος των κατασκευαστικών έργων και κατ’ επέκτασης της οικοδομικής βιομηχανίας, τότε αναπόφευκτα οι οικοδόμοι δεν θα έχουν εναλλακτικές λύσεις εργοδότησης.
 

Να συνεχιστεί το περισσότερο
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ, επεσήμανε ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο συνέβαλε στην ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων, τονίζοντας μάλιστα ότι ο κλάδος της ανάπτυξης γης προβλέπεται να έχει και στο μέλλον τη μερίδα του λέοντος στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που έχει δεχθεί το πρόγραμμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μιχαήλ εξήγησε ότι οι ίδιοι οι συγγραφείς της έκθεσης της Κομισιόν, στην οποία εξαπέλυσαν κριτική κατά της Κύπρου για το σχέδιο πολιτογράφησης, τελικά αναγνώρισαν ότι η έκθεση εμπεριείχε λάθη και παραλείψεις.

«Από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 που είχε δοθεί η έκθεση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεν κατόρθωσαν να ενσωματώσουν στην έκθεση τις αλλαγές που έκανε η Κύπρος στο Επενδυτικό Σχέδιο», είπε σχετικά.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «με τις νέες αλλαγές που αποφασίστηκαν το πρόγραμμα έφτασε σε επίπεδο που ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει μέχρι το σημείο που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η κυπριακή οικονομία χωρίς αυτό».

Το αυστηρό πλαίσιο και τα έσοδα €1 δισ.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Invest Cyprus, τα μέτρα που λήφθηκαν καθιστούν πιο αυστηρό το πρόγραμμα, με τον αιτούντα/αιτούσα να πρέπει υποχρεωτικά να είναι κάτοχος θεώρησης Schengen, η οποία να είναι σε ισχύ, για να μπορεί να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης, τη διαδικασία ενδελεχούς μελέτης (due diligence) για τον αιτητή και τους εξαρτώμενούς του, καθώς και την υποχρεωτική συνεισφορά €75,000 στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας και €75,000 στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για κάθε πολιτογράφηση.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα ετήσια καθαρά έσοδα από το πρόγραμμα ανέρχονται στο €1 δισ., τονίζοντας ότι όλα τα ποσά διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία, έχουν εργοδοτηθεί υπάλληλοι στον τομέα της ανάπτυξης γης, ενώ έχουν ταυτόχρονα εξοφληθεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ζήτησαν στούντιο για την ταινία του Nicolas Cage
Την ίδια ώρα, ο Μιχάλης Μιχαήλ εξήγησε ότι ανεξάρτητα από το είδος επένδυσης που έρχεται στην Κύπρο, ο τομέας του real estate είναι πάντα εμπλεκόμενος.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι υπήρξε ζήτηση για ακίνητα που θα μετατραπούν σε στούντιο για την ταινία που θα γυριστεί στην Κύπρο με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage.

Η μετεξέλιξη του προγράμματος
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Partner & Head of Regulatory Practice Group της L. Papaphilippou & Co LLC Advocates & Legal Consultants, Παντελής Χριστοφίδης, επεσήμανε ότι από το σχέδιο πολιτογραφήσεων έχουν να κερδίσουν οι ευάλωτες ομάδες (συνεισφορά στον ΚΟΑΓ), ο τομέας της καινοτομίας (συνεισφορά στο στην Έρευνα και την Καινοτομία), αλλά και ο τομέας της ανάπτυξης γης.

Ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στους πυλώνες δυνητικής μετεξέλιξης του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου, τονίζοντας την ανάγκη ενός συντονιστικού οργάνου για τις πολιτογραφήσεις, καθώς και την ενίσχυση και στελέχωση των εμπλεκόμενων Υπουργείων με περισσότερο προσωπικό και πόρους.

«Την ίδια ώρα ο Διοικητής της ΚΤΚ ενθαρρύνει τις τράπεζες να επενδύσουν στην εκπαίδευση προσωπικού σε θέματα τεχνολογίας για αντιμετώπιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, κάτι που μας χαροποιεί», πρόσθεσε σχετικά.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι φαίνεται να διαψεύδονται μέχρι στιγμής τα σενάρια ακαδημαϊκών που ήθελαν ξένους επενδυτές να αγοράζουν μία κατοικία στην Κύπρο και να την αποχωρίζονται εντός πέντε ετών.

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο