Αλλάζει πρόσωπο η Λευκωσία

Το νέο δημαρχείο Λευκωσίας, η υπό ανάπλαση Πλατεία Ελευθερίας, η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου, η αναβάθμιση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου - Ευαγόρου – Στασικράτους, καθώς και η ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ είναι μόνο μερικά από τα έργα που αλλάζουν ριζικά την εικόνα της πρωτεύουσας.

Στο κοινό τμήματα της Πλατείας Ελευθερίας
Στο κοινό για χρήση δόθηκαν τμήματα του έργου της Πλατείας Ελευθερίας, το οποίο προκαλεί αναπόφευκτη ταλαιπωρία τα τελευταία χρόνια στους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Τα πεζοδρόμια της λεωφόρου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, από την Πλατεία μέχρι την οδό Φιλοκύπρου, που εμπίπτουν στο όλο έργο έχουν ολοκληρωθεί και ήδη χρησιμοποιούνται από το κοινό, όπως και ο Βόρειος κόμβος (άνοιγμα προς Πεζόδρομους Λήδρας και Ονασαγόρου), που έχει φιλοξενήσει εορταστικές εκδηλώσεις.

Διαβάστε ακόμα: Altamira: Νέα δυναμική στην Κύπρο μετά τo deal με doBank

Διαβάστε ακόμα: KOΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ: Σημαντικές μορφές του κυπριακού επιχειρείν

Διαβάστε ακόμα: Α. Αβρααμίδου: Παίζοντας με το ξύλο και το φως
 

Παράλληλα, η ανατολική τάφρος βρίσκεται επίσης σε προχωρημένο στάδιο, αλλά λόγω της σύνδεσής της με τη δυτική τάφρο, με την οποία αποτελούν έναν ενιαίο χώρο, θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ολοκλήρωση και της δυτικής τάφρου. Ταυτόχρονα, γίνεται η ασφαλτόστρωση της λεωφόρου Στασίνου και μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές, τα συγκεκριμένα τμήματα θα δοθούν για εξυπηρέτηση του κοινού.

Η εικόνα της Πλατείας Ελευθερίας το βράδυ είναι εντυπωσιακή.
 

 

Νέο Δημαρχείο
Στην καρδιά της πόλης μετακόμισε το Δημαρχείο Λευκωσίας, ένα ανοικτό και φιλόξενο για τους δημότες κτήριο, λειτουργικό από πλευράς σύγχρονων αναγκών, με έμφαση στον σύγχρονο ενεργειακό σχεδιασμό, που το χαρακτηρίζει η ευαίσθητη ένταξη του στο χώρο και η αρμονική συνύπαρξη του με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρέθηκαν εκεί.
 


Περικλείεται μεταξύ των οδών Παλιάς Ηλεκτρικής, Επτανήσου και Ισαακίου Κομνηνού.

Το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας διαθέτει σύγχρονα γραφεία, ημιυπαίθριους χώρους με εσωτερικές αυλές και υπέροχη θέα, ειδικά από την οροφή του.
 
Τα χρονοδιαγράμματα για το εμπορικό τρίγωνο
Μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευαστική φάση α' της ολοκληρωμένης ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου Γ’-Στασικράτους-Ευαγόρου για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας.

Οι κατασκευαστικές εργασίες που άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2018 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2020.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τις οδούς Στασικράτους, Πριγκιπίσσης Ντε Τύρας, Θεοφάνη Θεοδότου και τμήμα της οδού Μνασιάδου.

Η φάση β’ του έργου περιλαμβάνει τη Λεωφόρο Μακαρίου (τμήμα) και τις οδούς Αναστασίου Λεβέντη, Αρνάλδας, Γρηγορίου Ξενοπούλου, Στασάνδρου (τμήμα)  και τμήματα των οδών Άννης Κομνηνής, Ήρας, Μπουμπουλίνας και Αγίας Ελένης από τη συμβολή τους με τη Λεωφόρο Μακαρίου, μέχρι τη συμβολή τους με την οδό Στασάνδρου.
 

Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της Φάσης Α΄ ανέρχεται σε €8 εκατ. ενώ η αξία του συμβολαίου της Φάσης Β' φτάνει τα €10,9 εκατ.

Το έργο αποσκοπεί στη συνολική αναδιαμόρφωση του χώρου με την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία ταυτότητας και χαρακτήρα σύγχρονου αστικού εμπορικού κέντρου, που αρμόζει στην περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας.

Η ανάπλαση περιλαμβάνει τη συνολική αναδιαμόρφωση του υπαίθριου χώρου μεταξύ των προσόψεων των κτηρίων, που αποτελείται από τον δημόσιο δρόμο και τα δημόσια και τα ιδιωτικά πεζοδρόμια, με σκοπό την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την κατασκευή νέου οδοστρώματος και πεζοδρομίων, την ορθολογική οργάνωση πεζοδρομίων σε ζώνες με διευκόλυνση πεζών και ΑμεΑ για βέλτιστη προσβασιμότητα.

Περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης, τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων διπλής κατεύθυνσης στον άξονα Μακαρίου-Αναστασίου Λεβέντη, την υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, την εφαρμογή αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού, τη δημιουργία μικρών πλατειών με σκίαση και με δυνατότητες υπαίθριων δραστηριοτήτων και την εγκατάσταση ψηλής ποιότητας οδικού εξοπλισμού και ψηλής απόδοσης οδικού φωτισμού.

Αποκατάσταση Δημοτικού Θεάτρου
Τον Μάρτιο του 2019 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, οι οποίες άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2017.

Από την ερχόμενη άνοιξη, η Λευκωσία θα διαθέτει έναν εντελώς καινούριο, υπερσύγχρονο θέατρο, χωρητικότητας 1,000 θεατών, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.
 

Το κόστος της αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας υπολογίζεται περίπου στα €8,7 εκατ.

Ανάπλαση παλιού ΓΣΠ
Στις 14 Δεκεμβρίου του 2018 έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ του Δήμου Λευκωσίας και των Συμβούλων Μελετητών για τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών Συμβούλων Μελετητών για το έργο «Ανάπλαση του Χώρου του Παλιού ΓΣΠ» στη Λευκωσία.

Με τη συμφωνία αυτή ξεκινά ουσιαστικά η εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής και των εγγράφων διαγωνισμού για το κατασκευαστικό συμβόλαιο του έργου. 

Ο διαγωνισμός για το κατασκευαστικό συμβόλαιο εκτιμάται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του 2019.
 


 Το έργο περιλαμβάνει μεγάλο αστικό πάρκο με εκτενή χώρο πρασίνου και υπαίθριο αμφιθέατρο, πλατεία και χώρους αναψυχής στο επίπεδο του δρόμου, συνδέοντας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το κτήριο του ΘΟΚ με το χώρο του παλιού ΓΣΠ.
 
Επίσης δημιουργούνται δύο υπόγεια επίπεδα με χώρους στάθμευσης, συνολικά 650 θέσεων, με διευκόλυνση πρόσβασης για άνετη κυκλοφορία και σύνδεση με δημόσιες συγκοινωνίες και το δίκτυο μικρών λεωφορείων Λευκωσίας.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας