Altamira: Νέα δυναμική στην Κύπρο μετά τo deal με doBank

Στα €412 εκατ. έχει εκτιμηθεί η εξαγορά του 100% της ισπανικής Altamira από την ιταλική doBank η οποία υπέγραψε συμφωνία για απόκτηση του 85% της Altamira Asset Management. Υπογραμμίζεται πως η ισπανική εταιρεία ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2018 τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και ακινήτων του Συνεργατισμού. Η διαδικασία απόκτησης του 85% από την doBank αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο ενώ η απόκτηση του 100% τελεί υπό την αίρεση των μετόχων από πλευράς της Ισπανικής Santander, η οποία σήμερα κατέχει το υπόλοιπο 15%.
 
Το deal εξαγοράς της Altamira από την doBank, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης ΜΕΧ, δημιουργεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή ΜΕΧ και ακινήτων στην Ευρώπη, καθώς με την ολοκλήρωση της εξαγοράς τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία θα ανέλθουν σε €140 δισ., διαθέτοντας παράλληλα, ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότεροι από 30 πελάτες, μεταξύ των οποίων και 10 συστημικές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Διαβάστε ακόμα: KOΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ: Σημαντικές μορφές του κυπριακού επιχειρείν

Διαβάστε ακόμα: Αλλάζει πρόσωπο η Λευκωσία

Διαβάστε ακόμα: Α. Αβρααμίδου: Παίζοντας με το ξύλο και το φως
 
Παράλληλα, δημιουργείται μία αμιγώς ανεξάρτητη πλατφόρμα διαχείρισης με μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες λόγω της ηγετικής θέσης του Ομίλου σε Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο και Ελλάδα καθώς και της σημαντικής παρουσίας της στην Πορτογαλία, αγορές όπου τα ΜΕΧ ξεπερνούν τα €650 δισ. Εξάλλου, η Altamira κατέχει ηγετική θέση στη Νότια Ευρώπη, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους €55 δισ., με τον κύκλο εργασιών της να εκτιμάται στα €255 εκατ. το 2018.
 
Συγκριτικό πλεονέκτημα αποτελεί και το γεγονός πως με την εξαγορά διαμορφώνεται η μεγαλύτερη βάση δεδομένων στην Ευρώπη, με 1,2 εκατ. δάνεια και 300 χιλιάδες ακίνητα, ενώ λόγω της ενσωμάτωσης του χαρτοφυλακίου των ΜΕΧ της Altamira και των δραστηριοτήτων της doBank, όπως και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα πρέπει να αναμένεται σημαντική βελτίωση στην απόδοση τόσο σε λειτουργικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων.
 
Τι αλλάζει στην Κύπρο
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν το deal στελέχη της Altamira Κύπρου αφού η εταιρεία καθίσταται ηγέτης στην ευρωπαϊκή αγορά, διευρύνοντας την παρουσία της σε νέες αγορές και πελάτες, δημιουργώντας βάσεις για συνέργειες και ευκαιρίες για διασταυρούμενες πωλήσεις (cross selling) σε όλους τους τομείς.

Την ίδια ώρα, η doBank αποκτά παρουσία στην Κύπρο με τις δραστηριότητές της να αναπτύσσονται μέσω της Altamira Κύπρου. Όπως μας λέχθηκε προτεραιότητα παραμένει η διαχείριση του διευρυμένου χαρτοφυλακίου της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας μετά την πετυχημένη πορεία της προηγούμενης χρονιάς που έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Παράλληλα, το πρόσφατο deal δημιουργεί μια νέα δυναμική, θέτοντας βάσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων της Altamira στην Κύπρο και ανάληψης νέων έργων.
 
Υπογραμμίζεται ότι η doBank ελέγχεται από δύο μεγάλα επενδυτικά ταμεία, το αμερικανικό Fortress Investment Group και το βρετανικό Jupiter Fund Management, μέσω διαφόρων εταιρειών- οχημάτων.

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος