Χτυπάνε κόκκινο οι κατασκευές

Σημάδια ξεκάθαρης ανάκαμψης καταγράφει για πρώτη φορά από το 2010 ο κατασκευαστικός τομέας με βάση τον Δείκτη Κατασκευαστικής Βιομηχανίας KNAUF – SAKRET ο οποίος καταδεικνύει ότι το 12% των εργολάβων παρατήρησαν αύξηση των δραστηριοτήτων τους το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ την ίδια ώρα το 22% των εργολάβων αναμένουν αύξηση στην τιμή των προσφορών. Κύρια προβλήματα στον κατασκευαστικό τομέα η έλλειψη ρευστότητας και η ανεπαρκής ζήτηση.
 


Με βάση την έρευνα του Δείκτη Κατασκευαστικής Βιομηχανίας KNAUF – SAKRET, που υλοποιεί η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ σε συνεργασία με την Εταιρεία RAI, με την οικονομική στήριξη της Χορηγού Εταιρείας SAKRET ZEIPPEKKIS  - Όμιλος KNAUF, οι δείκτες που αφορούν στη δραστηριότητα της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας καταγράφουν σημάδια ξεκάθαρης ανάκαμψης κατά την περίοδο Ιούλιος-Δεκέμβριος 2017, μετά από την τεράστια συρρίκνωση που υπέστη ο τομέας τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Το London P&I Club έρχεται στην Κύπρο λόγω Βrexit

Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας περιόδου οι τιμές προσφορών φαίνεται για πρώτη φορά να έχουν πάρει την ανιούσα μετά από χρόνια πίεσης. Το ποσοστό των εργολάβων που απάντησαν ότι οι τιμές θα αυξηθούν μείον αυτό που δηλώνουν ότι θα μειωθούν, δίνει ένα μικρό θετικό πρόσημο της τάξης του 22% και αποτελεί το πρώτο θετικό ποσοστό που καταδεικνύει ότι οι τιμές πλέον αυξάνονται.

Δείκτης Δραστηριότητας
Ο Δείκτης Δραστηριότητας (ποσοστό εργολάβων που δηλώνουν ότι τους τελευταίους 6 μήνες η δραστηριότητα της επιχείρησης τους έχει αυξηθεί μείον το ποσοστό από αυτούς που δηλώνουν ότι έχει μειωθεί), καταγράφει σημαντική αύξηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και για πρώτη φορά από το 2010 έχει θετικό πρόσημο. Για την περίοδο Ιούλιος – Δεκέμβριος 2017 το πρόσημο βρίσκεται στο 12% κάτι το οποίο καταδεικνύει πλέον ξεκάθαρα ότι υπάρχει ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομέα.


Σε ό,τι αφορά το μέγεθος των εταιρειών, το 75% των εργολάβων με 49 και πλέον άτομα προσωπικό απάντησαν ότι η δραστηριότητα της επιχείρησης τους έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2017, όπως και το 37% των εργολάβων με προσωπικό τα 10-49 άτομα.

Την ίδια ώρα, το 25% των μελών της ΟΣΕΟΚ της επαρχίας Λεμεσού απάντησαν ότι έχει αυξηθεί η δραστηριότητα της επιχείρησης τους το τελευταίο εξάμηνο του 2017, το 11% των μελών της επαρχίας Πάφου, το 9% των μελών της επαρχίας Λάρνακας και το 5% των μελών της επαρχίας Λευκωσίας.

Παράλληλα, το 17% των μελών της ΟΣΕΟΚ που δραστηριοποιούνται στην επαρχία Λεμεσού δήλωσαν ότι αυξήθηκαν οι δραστηριότητες τους όπως και το 9% των μελών που δραστηριοποιούνται στην επαρχία Λευκωσία.

Διαβάστε ακόμα: Αεροδρόμιο Λευκωσίας: Η άνοδος και η πτώση

Κυριότερα προβλήματα
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας οι κυριότεροι λόγοι που κάποιες εργοληπτικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είναι η ρευστότητα και η ανεπαρκής ζήτηση. Συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 το 18% των μελών απάντησαν πως η ρευστότητα αποτελεί τον κύριο παράγοντα που περιορίζει τις εργοληπτικές εργασίες της εταιρείας, ενώ το 17% ανέφεραν ως κύριο παράγοντα την έλλειψη ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι λόγοι για τους οποίους σταματούν εργασίες πριν τη ολοκλήρωση τους ή και ακόμα πριν να ξεκινήσουν τα εργοτάξια (δηλαδή μένουν στα χαρτιά) είναι κυρίως λόγω προβλημάτων  χρηματοδότησης (78%).

Διαβάστε ακόμα: Χαλλούμι: Στα σκαριά ερευνητικό πρόγραμμα €30 εκατ.

 

Δείκτης Εργασιών

Με βάση το Δείκτη Εργασιών (ποσοστό εργολάβων που δηλώνουν ότι αυτό τον καιρό οι εργασίες τους είναι πάνω από το κανονικό μείον το ποσοστό από αυτούς που δηλώνουν ότι είναι κάτω από το κανονικό), η πλειοψηφία των εργολάβων εξακολουθούν ν’ αναφέρουν ότι οι εργασίες τους είναι κάτω από το κανονικό. Και εδώ το πρόσημο του συγκεκριμένου δείκτη παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στο -37% από το αρνητικό ρεκόρ (-92%) που βρισκόταν στα τέλη του 2013.
 
Δείκτης Αριθμού Εργαζομένων Επιχείρησης
Στο Δείκτη Αριθμού Εργαζομένων (ποσοστό εργολάβων που δηλώνουν ότι τους επόμενους 4 μήνες ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση τους θα αυξηθεί μείον το ποσοστό από αυτούς που δηλώνουν ότι θα μειωθεί), για πρώτη φορά από το 2010, που ξεκίνησε η έρευνα, παρατηρείται σημαντικό θετικό πρόσημο που το βρίσκουμε το τελευταίο ένα χρόνο στο +12%. Δηλαδή, παρατηρείται αύξηση στο αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον κατασκευαστικό τομέα.

Δείκτης Τιμών Πώλησης
Με βάση τα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2018 οι τιμές προσφορών φαίνεται για πρώτη φορά να έχουν πάρει την ανιούσα μετά από χρόνια πίεσης. Το ποσοστό των εργολάβων που απαντούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν μείον αυτό που λένε ότι θα μειωθούν δίνει ένα μικρό θετικό πρόσημο της τάξης του 22%. Αυτό είναι και το πρώτο θετικό ποσοστό που παρατηρείται και που δείχνει ότι οι τιμές πλέον αυξάνονται.

Θετικά στοιχεία
Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα κατέδειξε και ορισμένα θετικά στοιχεία για τον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Μηνών για την Ολοκλήρωση Υφιστάμενων Εργασιών βρίσκεται στους 8,5 μήνες (μέσος όρος εναπομεινάντων εργασιών με τα υφιστάμενα συμβόλαια) που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προηγούμενων ερευνών παρατηρείται μια συνεχής βελτίωση. Θετικό αποτελεί και το γεγονός ότι μόνο 7% όλων των εργολάβων ανέφεραν πως υπάρχουν υφιστάμενες εργοληπτικές εργασίες που σταμάτησαν, πριν ολοκληρωθούν, το μικρότερο ποσοστό από το 2010 που δείχνει ότι τα καινούργια έργα που ξεκινούν πλέον σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώνονται.
 

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Τα έργα που προγραμματίζονται-Αναθεώρηση στεγαστικών, «Ιππόδαμος» και «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή