Χαλλούμι: Στα σκαριά ερευνητικό πρόγραμμα €30 εκατ.

Ερευνητικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό €30 εκατ. βρίσκεται στα σκαριά, με στόχο την αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος στην Κύπρο, ώστε με την κατοχύρωση του χαλλουμιού να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος για τήρηση του προτύπου που έχει υποβληθεί στον τεχνικό φάκελο για το χαλλούμι.

Μιλώντας στο InBusinessNews, o υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής επιβεβαίωσε τις αναφορές ξένων δημοσιευμάτων ότι στην όλη προσπάθεια συμμετέχει και το βρετανικό Ινστιτούτο Roslin όπου έγινε η κλωνοποίηση του προβάτου Ντόλι. Συγκεκριμένα, ο κ. Καδής υπογράμμισε πως «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι έγκυρες. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο συντονίζει το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια από την Κύπρο και το εξωτερικό και το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος».
 
Διαβάστε ακόμα: Χτυπάνε κόκκινο οι κατασκευές

Η αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος αποτελεί μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, καθώς με βάση το πρότυπο που μπήκε στο φάκελο για το χαλλούμι το 50% της ποσότητας γάλακτος που θα χρησιμοποιείται για την παρασκευή χαλλουμιού θα πρέπει να προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα. Η πρόκληση έγκειται στο γεγονός ότι σήμερα οι ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος είναι πολύ πιο κάτω από το προαπαιτούμενο. «Άρα αν θέλουμε και εμείς να εναρμονιστούμε με αυτό το πρότυπο θα πρέπει να αυξήσουμε δραστικά την παραγωγή γάλακτος. Έχουμε υπόψη μας μέτρα τα οποία ήδη άρχισαν να αποδίδουν. Ένα από τα μέτρα αυτά είναι και η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, το οποίο αν εγκριθεί τελικά, διότι έχει εγκριθεί μόνο το προκαταρκτικό του στάδιο, θα έχει ένα προϋπολογισμό της τάξης των €30 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα €15 εκατομμύρια θα προέρχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και τα υπόλοιπα από ευρωπαϊκούς πόρους».

Το εν λόγω έργο αναμένεται όντως να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος μέσω της γενετικής βελτίωσης των αιγοπροβάτων, της βελτίωσης της αποδοτικότητας των ζωοτροφών και γενικότερα των οικοσυστημάτων που συνδέονται με την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος. «Θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καδής.
 
Διαβάστε ακόμα: Το London P&I Club έρχεται στην Κύπρο λόγω Βrexit 

Πού σκαλώνει η κατοχύρωση;
Σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ο υπουργός Γεωργίας επισήμανε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. «Από τεχνικής άποψης έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του φακέλου, παραμένουν ανοιχτά κάποια ζητήματα που έχουν πολιτική διάσταση και τα οποία έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα ζητήματα αυτά συνδέονται με τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και τον τρόπο διάθεσης του χαλλουμιού που θα παράγεται από τα κατεχόμενα. Καθώς τα εν λόγω ζητήματα έχουν πολιτική διάσταση τα χειριζόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και ευελπιστώ ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη, χωρίς να μπορώ το προσδιορίζω χρονικά καθώς δεν εξαρτάται από εμάς πότε θα έχουμε την τελική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε ο κ. Καδής.

Ο σάλος λειτούργησε ως διαφήμιση
Αναφορικά με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο για έλλειψη χαλλουμιού και η φρενίτιδα που δημιουργήθηκε στη Βρετανία, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι, με βάση την ενημέρωση που είχε το Υπουργείο ως προς την επάρκεια ποσοτήτων χαλλουμιού στη Βρετανία, δεν παρατηρήθηκε τουλάχιστον συστηματικά έλλειψη χαλλουμιού. «Ωστόσο, θεωρούμε ότι όλος αυτός ο θόρυβος που έγινε λειτούργησε ως μια καλή διαφήμιση για το χαλλούμι, του οποίου η ζήτηση στο εξωτερικό αυξάνεται κατακόρυφα χρόνο με το χρόνο. Το 2017 οι εξαγωγές χαλλουμιού ανήλθαν στα €155 εκατ. και αποτελεί το πρώτο προϊόν σε εξαγωγές στον πρωτογενή τομέα. Είναι τεράστιες οι ποσότητες που εξάγονται και τεράστιες είναι και οι προοπτικές. Θεωρώ ότι ειδικά με την κατοχύρωση θα έχουμε ένα πάρα πολύ δυνατό προϊόν που θα τονώσει τόσο τον πρωτογενή τομέα όσο και την οικονομία της Κύπρου γενικότερα».
 
Διαβάστε ακόμα: Αεροδρόμιο Λευκωσίας: Η άνοδος και η πτώση
 

Δειτε Επισης

Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Investors In People Platinum: Η σημαντικότερη διεθνής διάκριση ανθρώπινου δυναμικού για τρίτη φορά στον Όμιλο ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ