Ένας απέραντος ουρανοξύστης η Κύπρος

Μάριος Ιωάννου  29/05/2018 06:58
Ένας απέραντος ουρανοξύστης η Κύπρος

Ένας απέραντος ουρανοξύστης η Κύπρος

Μάριος Ιωάννου  29/05/2018 06:58

Στην παρουσίαση των αναπτύξεων ψηλών κτηρίων που εξασφάλισαν πολεοδομική άδεια, καθώς και τις εξελίξεις γύρω από τα έργα, τα οποία τηρούν στάση αναμονής, καθώς εκκρεμεί ακόμα η έγκρισή τους, προχώρησε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

RELATED ARTICLESΔιαβάστε ακόμα: Οικιστικά δάνεια: Τέλος στην παραπλανητική διαφήμιση

Με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Λεμεσό, οι αιτήσεις που εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές φτάνουν τις 60, ενώ έχουν ήδη δοθεί 25 πολεοδομικές άδειες για ανέγερση πύργων, εκ των οποίων 23 στη Λεμεσό και 2 στη Λάρνακα.

Ο αριθμός των ορόφων για τις ανεγέρσεις ψηλών κτηρίων σε τρεις πόλεις (Λεμεσός, Λάρνακα και Πάφος), για τις οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία από την Πολεοδομία, φτάνει τους 575.

Διαβάστε ακόμα: Λεμεσός: Άδεια σε 23 ψηλά κτήρια, άλλα 29 φλερτάρουν

Διευκρινίζεται ότι για το άθροισμα των ορόφων αλλά και του συνολικού εμβαδού των αναπτύξεων λήφθηκαν υπόψη μόνο τα διαθέσιμα στοιχεία, στα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά για μεγάλα έργα ανάπτυξης στη Λευκωσία, καθώς και άλλες αναπτύξεις πύργων στις υπόλοιπες πόλεις και κυρίως στη Λεμεσό.

Οι περιοχές της Λεμεσού με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ανέγερση ψηλών κτηρίων είναι η Γερμασόγεια, η Μουτταγιάκα, ο Άγιος Τύχωνας και η Παρεκκλησιά, ενώ στην πλειοψηφία τους τα κτήρια προορίζονται για οικιστικές αναπτύξεις.

1ergalemesos

Το ενδεικτικό συνολικό καθαρό εμβαδόν ακίνητης ιδιοκτησίας (το συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου στο οποίο ανεγείρονται/θα ανεγερθούν τα κτήρια) για 13 από τις αναπτύξεις ψηλών κτηρίων στη Λεμεσό φτάνει τα 101,320 τ.μ., ενώ οι όροφοι που έχουν είτε εγκριθεί είτε προταθεί φτάνουν τους 261. Οι αναπτύξεις ξεκινούν από τους 11 ορόφους και φτάνουν μέχρι τους 35.

Στην επαρχία Λάρνακας, οι συνολικοί όροφοι των ψηλών κτηρίων φτάνουν τους 197. Στις αναπτύξεις της πόλης παρουσιάζεται μεγάλη ποικιλία, καθώς υπάρχουν οικιστικές, τουριστικές, εμπορικές, γραφειακές και μεγάλες σύνθετες αναπτύξεις, από 8 έως 25 ορόφους.

1ergalarnaka

Το ενδεικτικό συνολικό εμβαδόν ακίνητης ιδιοκτησίας για 14 αναπτύξεις ψηλών κτηρίων στη Λάρνακα φτάνει τα 24,624 τ.μ.

Στην Πάφο, συνολικά οι όροφοι των εν λόγω αναπτύξεων ανέρχονται στους 117 και το συνολικό εμβαδόν τα 85,418 τ.μ. Οι εν λόγω αναπτύξεις, σε Δήμο Πάφου και Γεροσκήπου, κυμαίνονται από 6 έως 20 ορόφους.

Τα κριτήρια και τα οφέλη
Όπως σημειώνεται στο διευκρινιστικό πλαίσιο των γενικών αρχών και προϋποθέσεων για ανέγερση ψηλών κτηρίων στις αστικές περιοχές των τεσσάρων μεγάλων αστικών συγκροτημάτων, οι αιτήσεις για ανέγερση ψηλών κτιρίων αξιολογούνται κατ’ αξία την περιβαλλοντική περιοχή όπου προτείνονται, την απόσταση από το αστικό κέντρο, το μέγεθος του τεμαχίου, τη θέση του τεμαχίου στον χώρο, τον επηρεασμό των γύρω ανέσεων, καθώς και τα περιβαλλοντικά δεδομένα.

Η ανέγερση ψηλών κτιρίων γίνεται κατά κύριο λόγο είτε στις περιοχές των αστικών κέντρων, είτε στην περιφέρεια μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, και ανάλογα με τη φυσιογνωμία της περιοχής και σε περίπτωση εξαίρετης αρχιτεκτονικής λύσης.

Το πλαίσιο θα αποτελέσει τη βάση για τη διαδικασία αξιολόγησης όλων των εκκρεμουσών και νέων αιτήσεων για ψηλά κτήρια, μέχρι τη δημοσίευση σχετικής εντολής του υπουργού Εσωτερικών, εντός διαστήματος έξι μηνών.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στο σχετικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων, τα ψηλά κτήρια συμβάλλουν στην ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, στην αύξηση της πυκνότητας και τη δημιουργία κρίσιμης μάζας για λειτουργία υποδομών στα αστικά κέντρα, τη δημιουργία μεγάλων ελεύθερων ανοικτών χώρων πρασίνου, τη διατήρηση οπτικών φυγών προς θάλασσα και ανοικτούς δημόσιους χώρους, καθώς και την παροχή χώρων στάθμευσης για δημόσια χρήση σε επιλεγμένες περιοχές.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας