Ένας απέραντος ουρανοξύστης η Κύπρος

Στην παρουσίαση των αναπτύξεων ψηλών κτηρίων που εξασφάλισαν πολεοδομική άδεια, καθώς και τις εξελίξεις γύρω από τα έργα, τα οποία τηρούν στάση αναμονής, καθώς εκκρεμεί ακόμα η έγκρισή τους, προχώρησε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Διαβάστε ακόμα: Οικιστικά δάνεια: Τέλος στην παραπλανητική διαφήμιση

Με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη Λεμεσό, οι αιτήσεις που εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές φτάνουν τις 60, ενώ έχουν ήδη δοθεί 25 πολεοδομικές άδειες για ανέγερση πύργων, εκ των οποίων 23 στη Λεμεσό και 2 στη Λάρνακα.

Ο αριθμός των ορόφων για τις ανεγέρσεις ψηλών κτηρίων σε τρεις πόλεις (Λεμεσός, Λάρνακα και Πάφος), για τις οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία από την Πολεοδομία, φτάνει τους 575.

Διαβάστε ακόμα: Λεμεσός: Άδεια σε 23 ψηλά κτήρια, άλλα 29 φλερτάρουν

Διευκρινίζεται ότι για το άθροισμα των ορόφων αλλά και του συνολικού εμβαδού των αναπτύξεων λήφθηκαν υπόψη μόνο τα διαθέσιμα στοιχεία, στα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά για μεγάλα έργα ανάπτυξης στη Λευκωσία, καθώς και άλλες αναπτύξεις πύργων στις υπόλοιπες πόλεις και κυρίως στη Λεμεσό.

Οι περιοχές της Λεμεσού με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ανέγερση ψηλών κτηρίων είναι η Γερμασόγεια, η Μουτταγιάκα, ο Άγιος Τύχωνας και η Παρεκκλησιά, ενώ στην πλειοψηφία τους τα κτήρια προορίζονται για οικιστικές αναπτύξεις.

Το ενδεικτικό συνολικό καθαρό εμβαδόν ακίνητης ιδιοκτησίας (το συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου στο οποίο ανεγείρονται/θα ανεγερθούν τα κτήρια) για 13 από τις αναπτύξεις ψηλών κτηρίων στη Λεμεσό φτάνει τα 101,320 τ.μ., ενώ οι όροφοι που έχουν είτε εγκριθεί είτε προταθεί φτάνουν τους 261. Οι αναπτύξεις ξεκινούν από τους 11 ορόφους και φτάνουν μέχρι τους 35.

Στην επαρχία Λάρνακας, οι συνολικοί όροφοι των ψηλών κτηρίων φτάνουν τους 197. Στις αναπτύξεις της πόλης παρουσιάζεται μεγάλη ποικιλία, καθώς υπάρχουν οικιστικές, τουριστικές, εμπορικές, γραφειακές και μεγάλες σύνθετες αναπτύξεις, από 8 έως 25 ορόφους.

Το ενδεικτικό συνολικό εμβαδόν ακίνητης ιδιοκτησίας για 14 αναπτύξεις ψηλών κτηρίων στη Λάρνακα φτάνει τα 24,624 τ.μ.

Στην Πάφο, συνολικά οι όροφοι των εν λόγω αναπτύξεων ανέρχονται στους 117 και το συνολικό εμβαδόν τα 85,418 τ.μ. Οι εν λόγω αναπτύξεις, σε Δήμο Πάφου και Γεροσκήπου, κυμαίνονται από 6 έως 20 ορόφους.

Τα κριτήρια και τα οφέλη
Όπως σημειώνεται στο διευκρινιστικό πλαίσιο των γενικών αρχών και προϋποθέσεων για ανέγερση ψηλών κτηρίων στις αστικές περιοχές των τεσσάρων μεγάλων αστικών συγκροτημάτων, οι αιτήσεις για ανέγερση ψηλών κτιρίων αξιολογούνται κατ’ αξία την περιβαλλοντική περιοχή όπου προτείνονται, την απόσταση από το αστικό κέντρο, το μέγεθος του τεμαχίου, τη θέση του τεμαχίου στον χώρο, τον επηρεασμό των γύρω ανέσεων, καθώς και τα περιβαλλοντικά δεδομένα.

Η ανέγερση ψηλών κτιρίων γίνεται κατά κύριο λόγο είτε στις περιοχές των αστικών κέντρων, είτε στην περιφέρεια μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, και ανάλογα με τη φυσιογνωμία της περιοχής και σε περίπτωση εξαίρετης αρχιτεκτονικής λύσης.

Το πλαίσιο θα αποτελέσει τη βάση για τη διαδικασία αξιολόγησης όλων των εκκρεμουσών και νέων αιτήσεων για ψηλά κτήρια, μέχρι τη δημοσίευση σχετικής εντολής του υπουργού Εσωτερικών, εντός διαστήματος έξι μηνών.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στο σχετικό πλαίσιο, μεταξύ άλλων, τα ψηλά κτήρια συμβάλλουν στην ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, στην αύξηση της πυκνότητας και τη δημιουργία κρίσιμης μάζας για λειτουργία υποδομών στα αστικά κέντρα, τη δημιουργία μεγάλων ελεύθερων ανοικτών χώρων πρασίνου, τη διατήρηση οπτικών φυγών προς θάλασσα και ανοικτούς δημόσιους χώρους, καθώς και την παροχή χώρων στάθμευσης για δημόσια χρήση σε επιλεγμένες περιοχές.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας