Τι ζητούν οι ξένες ICT από την Κύπρο και το παράδειγμα της Wargaming
06:30 - 20 Ιανουαρίου 2023
Έχοντας διαγράψει περίπου μία δεκαετία παρουσίας στα κυπριακά επιχειρηματικά δρώμενα, η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Wargaming διαθέτει πλέον μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον τομέα ICT στην Κύπρο και τι ενδεχομένως θα αναζητούσε μια ξένη εταιρεία από τη χώρα μας για να μεταφέρει εδώ τα κεντρικά της γραφεία.
Η σημαντικότητα της δημιουργίας έδρας από εταιρείες κολοσσούς-το λεγόμενο headquartering- στο νησί μας, είναι κάτι το οποίο έχει αναφερθεί πολλάκις, τόσο από πλευράς κυβερνήσεων όσο και της ίδιας της αγοράς. Ειδικότερα, ο τομέας του ICT στην Κύπρο είναι από τους πιο αναπτυσσόμενους, με τη συνεισφορά του κλάδου να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 13% του ΑΕΠ το 2022.
Μια από τις μεγαλύτερες ICT εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί μας είναι και η Wargaming, και όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους της ενώπιον δημοσιογράφων, υπολογίζει ότι από το 2012 μέχρι σήμερα έχει συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα στην κυπριακή οικονομία μέσω διάφορων δραστηριοτήτων της, ένα ποσό πιο πάνω από €1 δισ.
Διαβάστε ακόμα:
- Bean Bar: Άνοιξε η ναυαρχίδα της αλυσίδας στη Μακαρίου (vid&pics)
- Σ. Καραμοντάνης: Παθητική στάση εκ μέρους των πιθανών επενδυτών
Αυτό έχει επιτευχθεί από παραμέτρους, όπως οι φορολογίες που έχουν καταβληθεί από την εταιρεία και τους υπαλλήλους της, οι καθαροί μισθοί, αλλά και από συνεισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις και ΦΠΑ. Ακόμη, στο ποσό αυτό προστίθενται οι αγορές ακινήτων και εγκαταστάσεων για την στέγαση των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Περαιτέρω, έχουν γίνει αγορές υπηρεσιών και αγαθών από Κύπριους παρόχους, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και η επένδυση της Wargaming στην Ελληνική Τράπεζα για στήριξη της κυπριακής οικονομίας.
Διαβάστε εδώ: Wargaming: Γιατί πώλησε μετοχές της Ελληνικής-Όλες οι πληροφορίες
Έχοντας αυτά υπόψη, και θέλοντας να εμβαθύνει την παρουσία της στη χώρα, η εταιρεία αποτελεί παράδειγμα για την προσέλκυση εταιρειών, τόσο του gaming industry όσο και γενικότερα του ICT.
Ως γνωστό, η Πολιτεία υλοποιεί ήδη πολιτικές που αποσκοπούν ακριβώς στο να καταστεί η Κύπρος ακόμη περισσότερο ελκυστικός προορισμός για ξένες εταιρείες τεχνολογίας και το προσωπικό τους.
Για παράδειγμα, και ως πυλώνες της νέας στρατηγικής προσέλκυσης επιχειρήσεων και ταλέντων που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2022, παρέχεται πλέον ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας στους/στις συζύγους επαγγελματιών του κλάδου που εργοδοτούνται στην Κύπρο, ενώ παρέχεται ταυτόχρονα φορολογική απαλλαγή ύψους 50% σε νέους κάτοικους-εργαζόμενους με αμοιβή από εργοδότηση ύψους €55.000.
Διαβάστε εδώ: Η νέα στρατηγική προσέλκυσης επιχειρήσεων στην Κύπρο
Εξάλλου, σε ισχύ βρίσκεται από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και εντεύθεν, ειδική συμφωνία για πιο γρήγορη μετεγκατάσταση προσωπικού εταιρειών τεχνολογίας στην Κύπρο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ως αποτέλεσμα της εν λόγω συμφωνίας, μέχρι στιγμής περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα έχουν μετεγκατασταθεί στο νησί μας.
Αναγνωρίζοντας όλα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αυτό που τονίζεται από τους ανθρώπους της Wargaming είναι ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνουν περισσότερα για την προσέλκυση ξένου ταλέντου και νέων εταιρειών στην Κύπρο.
Ένα από αυτά είναι η παροχή υπηκοότητας μέσω μιας πιο άμεσης διαδικασίας, σε άτομα που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως να έχουν συμπληρώσει 4-5 χρόνια μόνιμης διαμονής στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, να τους δίνεται η δυνατότητα να διαμένουν στο εξωτερικό μέχρι 90 ημέρες στο σύνολο το χρόνο.
Θα πρέπει να τονιστεί σε ό,τι αφορά τα αμέσως πιο πάνω αναφερθέντα, πως αποτελούν πρακτικές/κίνητρα που ήδη εφαρμόζονται και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι για παράδειγμα, η Γερμανία και η Φιλανδία, στο πλαίσιο ακριβώς των δικών τους προσπαθειών για προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας.
Παράλληλα, γίνεται η εισήγηση για νέου τύπου βίζα για βραχυπρόθεσμα επαγγελματικά ταξίδια στην Κύπρο για υπαλλήλους από το εξωτερικό (βραχυπρόθεσμη διαμονή, εκπαιδεύσεις, σεμινάρια, συνέδρια, συναντήσεις).
Οι υποδομές είναι παράλληλα ένα σημείο που θα πρέπει να κοιτάξει η Κύπρος, καθώς οι επαγγελματίες του χώρου δυσκολεύονται να βρουν ακίνητα σε προσιτές τιμές, ενώ ακόμη ένα εμπόδιο είναι τα ελάχιστα ξενόγλωσσα σχολεία για την εκπαίδευση των παιδιών τους.
Όσον αφορά την… πρόσβαση στην Κύπρο, ένα εμπόδιο είναι η αεροπορική συνδεσιμότητα. Πολλές φορές για να φθάσει κανείς στην Κύπρο χρειάζεται να κάνει τουλάχιστον μία έξτρα στάση. Οπόταν, μαζί με την ενδεχόμενη καθυστέρηση που μπορεί να προκύψει, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την εταιρεία.
Η αναζήτηση ταλέντων από την τοπική αγορά είναι καίριας σημασίας για τις ICT εταιρείες, καθώς υπάρχει γενικότερα έλλειψη. Για να καλυφθεί αυτό το κενό θα πρέπει να δημιουργηθούν από τον ακαδημαϊκό τομέα οι ανάλογες σπουδές και να προσφέρονται επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Όσον αφορά το υπάρχον προσωπικό, εδώ εισέρχεται το στοιχείο της επανεκπαίδευσης (reskilling) και της αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling).
Η αλλαγή του φορολογικού πλαισίου θα μπορούσε να αποτελέσει επιπρόσθετο κίνητρο για εταιρείες και εργαζόμενους. Εταιρείες όπως η Wargaming, έχουν στην κουλτούρα τους να μοιράζονται τα κέρδη του ομίλου με τους εργαζομένους, ωστόσο, για την Κύπρο και το παρόν φορολογικό πλαίσιο είναι «αγκάθι», καθώς καλούνται οι υπάλληλοι να καταβάλουν πολύ περισσότερα σε φόρους.
Τέλος, η ψηφιοποίηση των κρατικών εγγράφων και η εισαγωγή του One-Stop Shop για τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και η μετάφραση εγγράφων και διαδικασιών στα αγγλικά, θα διευκολύνει πολύ περισσότερο όσες εταιρείες επιλέξουν την Κύπρο για το νέο τους σπίτι.