Τα ψηφιακά άλματα της Κύπρου και οι πλούσιες ευκαιρίες στον ICT τομέα

Η νέα Βιομηχανική Πολιτική 2019-2030 σκοπεύει να εγκαινιάσει μια ισχυρή, πνευματική και τεχνολογικά προηγμένη βιομηχανία, η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την ελκυστικότητα της οικονομίας μας και θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για νέους, σύμφωνα με το κράτος.

Οι στρατηγικοί στόχοι και τα ορόσημα της Πολιτικής, καθώς και οι στρατηγικές για ψηφιοποίηση του δημοσίου ευρύτερα, αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης-στο πλαίσιο του CITEA Digital Cyprus Conference 2022-, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: 

Αντέχει στις πιέσεις του πληθωρισμού το εμπόριο

Γεμίζει με νέα στέκια και εμπορικά καταστήματα η Μακαρίου

Σε πλειστηριασμό καταστήματα και κτήρια από €20.400 έως €833.600

Ειδικότερα, στο πάνελ συμμετείχε Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, η πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου και ο Δημήτρης Νησιώτης, Πρόεδρος του CITEA. Τον συντονισμό έκανε ο Πρόεδρος του ACEMPI, Ιωάννης Γεωργούλας.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Καινοτομίας, η Κύπρος έκανε ψηφιακά άλματα, με τη χώρα μας να κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία “Strong Innovators”, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος καταλαμβάνει τη 10η θέση στη συνολική κατάταξη, μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ έχει βελτιώσει την επίδοσή της κατά 38% από το 2015 μέχρι και σήμερα, ποσοστό που αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε όλη την Ευρώπη και το οποίο ανέρχεται πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο βελτίωσης (10%) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εμπλέκει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, είπε αργότερα ο Υφυπουργός, ο οποίος δήλωσε πως ως Πολιτεία “πρέπει να εξηγήσουμε στο κοινό ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια και πλούσιες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης στον κλάδο του ICT”.

Η Υπουργός Ενέργειας είπε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι που έχει ενσωματωθεί σε σειρά πολιτικών που λαμβάνουν χώρα από διάφορα Υπουργεία της Κύπρου.

«Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά και αυτός ο εκσυγχρονισμός του framework σε συνδυασμό με τα κίνητρα που παρέχονται κινητοποιούν την οικονομία πιο αποτελεσματικά. Η κυβέρνηση διαρκώς βελτιώνεται στο τομέα αυτό», σχολίασε.

Η κ. Πηλείδου πρόσθεσε ότι η ψηφιοποίηση είναι μια συλλογική δουλειά που αφορά όλους. Όσο για το δυναμικό από εταιρείες ICT που έρχεται από το εξωτερικό για να εργαστεί στην Κύπρο, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα ενθαρρύνει τους πολίτες στην Κύπρο να ασχοληθούν με τον κλάδο και πως θα μεταδώσει εξειδικευμένες γνώσεις.

Η Δήμητρα Καλογήρου είπε, ακολούθως, πως η Κύπρος πρέπει να πάει προς τα μπρος. Για να γίνει εφικτό απαραίτητη είναι, όπως εξήγησε, η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και η παροχή νέων υπηρεσιών, ώστε η χώρα να μπορεί να είναι ανταγωνιστική στην Ευρώπη.

Απευθυνόμενη στον επιχειρηματικό κόσμο, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στις χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη. Ακολούθως, η κ. Καλογήρου είπε πως η επενδυτική βιομηχανία του τόπου αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό και πως τροφοδοτεί την οικονομία. Αναφορά έκανε και στα microloan, αλλά και στα startup μέσω των οποίων υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει με το capital markets union.

Ο Δημήτρης Νησιώτης πήρε το λόγο κάνοντας αναφορά στη ψηφιακή αναβάθμιση και στην πράσινη μετάβαση που εμπεριέχουν σπουδαίες για το οικοσύστημα πολιτικές. Στη συνέχεια, κάλεσε την πολιτεία να συνεχίσει τη στήριξή της προς τις επιχειρήσεις πληροφορικής.

Οι επιχειρήσεις επιθυμούν βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται όταν πρέπει να έρθουν σε επαφή με την κυβέρνηση, καθώς και να έχουν περισσότερα κίνητρα και χρηματοδοτήσεις είπε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά με την ψηφιακή αναβάθμιση των εταιρειών, ο κ. Νησιώτης δήλωσε πως η συνεργασία του CITEA με το Υπουργείο Εμπορίου προς αυτή την κατεύθυνση είναι στενή και ιδιαίτερα πολύτιμη. Συνέστησε, πάντως, όπως υπάρχουν λιγότερες καθυστερήσεις σε διαδικαστικά ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις, καθώς συχνά προκαλούνται προβλήματα. Αναφορά έκανε και στην συμβολή των τραπεζών στο οικοσύστημα, οι οποίες με τη σειρά τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την επιχειρηματική κοινότητα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Οργανωτής: CITEA

Συντονιστής: IMH

Κύριος Χορηγός: ECOMMBX

Technology & Innovation Conference Partner: Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Χορηγοί: Capacitor Partners, Cyta Business, Hellenic Bank, JINIUS, KPMG, Kyndryl, NAGA Pay, NetU, Oracle, SoftOne, YouDream

Εκθέτες: Datatech, Demstar, MS Electronics, Ralliton

Υποστηρικτής: AdTech Holding, IMR/Πανεπιστήμιο ΛευκωσίαςΤΜ

Με την Στήριξη: EnterCY, Invest Cyprus, ISACA Cyprus Chapter

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business, πόρταλ REPORTER, OmegaLive

Δειτε Επισης

Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας
Η Huawei απένειμε τις υποτροφίες για το πρόγραμμα Seeds for the Future