Σοβαρές σκέψεις για τηλεργασία στο Δημόσιο

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει γίνει κοινός στόχος πολλών κυβερνήσεων, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο δημόσιος τομέας διέρχεται ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό για να βελτιώσει την αλληλεπίδραση του με τους πολίτες, να προσφέρει καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, να μειώσει το κόστος και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που έθεσε υγειονομική κρίση.

Καταλυτικό ρόλο για μια επιτυχημένη και ταχεία ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών διαδραματίζει η αναπροσαρμογή ακόμη και του τρόπου εργασίας του ανθρώπινού του κεφαλαίου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις και γνώμες για το θέμα ακούστηκαν στην Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης και ανθρώπινο δυναμικό - ο ρόλος των διευθυντικών στελεχών», που φιλοξένησε Ημερίδα της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ) και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΕΚΨΠ). Συζήτηση που έδειξε ότι οι πρωταγωνιστές βλέπουν θετικά την εισαγωγή ενός ευέλικτου ωραρίου εργασίας εντός του δημοσίου.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι Ανδρέας Ζαχαριάδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ελίζα Λοΐζου, Πρώτος Λειτουργός Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού - Προϊστάμενη Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης και Στράτης Ματθαίου, Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ.  

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δρ. Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής, Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Ανδρέας Ζαχαριάδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε αρχικά ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι μεν σημαντικές, αλλά εξίσου κρίσιμο είναι το να κατανοήσουν οι λειτουργοί τι μπορεί να τους προσφέρει η τεχνολογία. «Κατά τον σχεδιασμό πρέπει να σκεφτούμε τι δυνατότητες υπάρχουν προς αξιοποίηση, ώστε να αποκτούμε το μέγιστο όφελος από την οποιαδήποτε ψηφιακή μεταρρύθμιση προωθούμε», ήταν η εισήγηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη συζήτηση η πρωτοβουλία για τις ευέλικτες μορφές εργασίας στο δημόσιο, με επίκεντρο την τηλεργασία. Κληθείσα να δώσει σχετικές πληροφορίες, η κ. Λοΐζου είπε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη μέσω της οποίας θα καταγραφούν εισηγήσεις όσο αφορά νέες ευέλικτες μεθόδους εργασίας που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν. Ήδη, όπως είπε, στάληκε σχετικό ερωτηματολόγιο στους δημόσιους λειτουργούς για καταγραφή των απόψεών τους.

Θετικά είδε την πρωτοβουλία και τις σκέψεις για ευέλικτο ωράριο στο μέλλον για τη δημόσια υπηρεσία ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ. Ο κ.Ματθαίου αφού υπενθύμισε ότι η ΠΑΣΥΔΥ πρωτοστάτησε με την υιοθέτηση της τηλεργασίας, συμφώνησε ότι σε πολλά τμήματα του δημοσίου δύναται να εφαρμοστεί ένα ευέλικτο ωράριο. «Να μην είμαστε κολλημένοι στο αυστηρό ωράριο», ήταν η δήλωσή του, τονίζοντας ότι πρέπει να δηλώνουμε «παρόντες στην αλλαγή».

Παρέμβαση έκανε και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, που εξέφρασε τον προβληματισμό του για καθυστέρηση ως προς την εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου στο δημόσιο. Η δημόσια υπηρεσία δεν είναι εργοστάσιο όπου χτυπάμε κάρτα, αλλά "ναός" που παράγει γνώση και υπηρεσίες, είπε χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται να έχουμε ψηφιακά εγγράμματους δημόσιους λειτουργούς είπε νωρίτερα κατά την εισαγωγή του Δρ. Χειμώνας, συνοψίζοντας τα υφιστάμενα και μελλοντικά έργα της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη ψηφιοποίηση του δημοσίου.

Η Ημερίδα που έφερε τον τίτλο «Η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες των δημοσίων λειτουργών κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», πραγματοποιήθηκε από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσια Διοίκηση (ΚΑΔΔ) και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΕΚΨΠ). 

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί η ΚΑΔΔ με τίτλο «Μαθησιακή Υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών Αλλαγών στη Δημόσιας Διοίκηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας