«Αλυσίδες από το παρελθόν φρενάρουν τα βήματα της Cyta στο μέλλον»

Βαρυσήμαντα μηνύματα προς την πολιτεία σε σχέση με το παρόν και πολύ περισσότερο το μέλλον της Cyta, έστειλαν ο CEO και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, Ανδρέας Νεοκλέους και Μιχάλης Ιωαννίδης αντίστοιχα, μιλώντας στο πλαίσιο της προψεσινής φαντασμαγορικής βραδιάς παρουσίασης της μέχρι σήμερα πορείας, των πλάνων και των σχεδιασμών της Cyta για τα επόμενα χρόνια. 

Διαβάστε εδώ: 

Η νέα γενιά στελεχών δίνει το στίγμα πορείας του λιανεμπορίου

Η Αντζελίνα και ο Αντώνης on tour… To ταξίδι που άλλαξε τη ζωή τους

Train Food: Μια εναλλακτική καντίνα για gourmet street food στη Λεμεσό

Βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τα όσα ανέφεραν οι επικεφαλής του οργανισμού, η διαπίστωση πως η Cyta είναι σήμερα δέσμια ενός αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου, το οποίο παρά τις τεράστιες και στρατηγικά τοποθετημένες στον παγκόσμιο χάρτη της τηλεπικοινωνίας επενδύσεις στις οποίες προβαίνει και όσες προγραμματίζει κατά τα επόμενα χρόνια, φρενάρει τα βήματά της προς το μέλλον αφού δεν συμβαδίζει με τις τεχνολογικές απαιτήσεις ενός σύγχρονου οργανισμού.

Στο πλαίσιο της βραδιάς, παρατέθηκαν επίσης στοιχεία και αριθμοί που, σύμφωνα με τους επικεφαλής του οργανισμού, επιβεβαιώνουν την επικράτηση της Cyta έναντι του ανταγωνισμού, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν νέα προϊόντα, όπως η eSIM για τα Apple Watch. 

Διαβάστε εδώ: Cyta: Ζητούμε από την Πολιτεία θεσμική καινοτομία

Στην ομιλία του, ο CEO του οργανισμού Ανδρέας Νεοκλέους έθεσε το εξής ζήτημα: «Πόσο μακριά μπορεί να πάει αυτή η Cyta; Πού μπορεί να φτάσει; Απαντούμε στο ερώτημα, όχι με λόγια, αλλά με έργα». Πρόκειται για έργα που έχει στην ατζέντα της η Cyta για να υλοποιήσει την επόμενη τριετία, τα οποία σχεδιάστηκαν σε απόλυτη ευθυγράμμιση και συντονισμό με το Διοικητικό Συμβούλιο και την πολιτεία.

Τα έργα αυτά, κατηγοριοποιούνται σε τρεις στρατηγικούς άξονες, ως εξής: 

  • Άξονας 1ος: Διεθνής διασύνδεση της Κύπρου με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτό σημαίνει περαιτέρω επενδύσεις σε Νέα Υποθαλάσσια Καλωδιακά Συστήματα. Η Cyta βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή σε ένα σύστημα που ενώνει Ευρώπη και Ασία με κύριους κόμβους, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Σαουδική Αραβία. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζονται συνεχώς οι διασυνδέσεις με τις χώρες της περιοχής, διατηρώντας μακροπρόθεσμα την Κύπρο ως ένα από τους κυριότερους κόμβους διασύνδεσης στην περιοχή μας.

  • Άξονας 2ος: Datacenter

Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας έργο, η απόφαση για το οποίο λήφθηκε το 2021 και αρχίζει η υλοποίησή του. Αφορά στη δημιουργία ενός «πράσινου» datacenter διεθνών προδιαγραφών. Αυτό το έργο αναμένεται να προσελκύσει νέες εταιρείες από το εξωτερικό, με νέες επενδύσεις και ανάπτυξη. Η Cyta είναι θέτει εαυτόν στη διάθεση του κράτους, ώστε το datacenter να σχεδιαστεί στις προδιαγραφές που απαιτεί η χώρα μας για να υλοποιήσει την ψηφιακή στρατηγική της.

  • Άξονας 3ος: Ενέργεια

Η πανδημία και η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έδειξε πως η ενεργειακή εξάρτηση πρέπει να μειωθεί για τις εταιρείες και τα κράτη. Σε αυτή την κατεύθυνση αυτή, η Cyta έχει ξεκινήσει το έργο για επίτευξη πλήρους ενεργειακής ανεξαρτησίας της μέσα από την παραγωγή και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Θεσμικά εμπόδια

Τα πιο πάνω και περισσότερα που αφορούν, τόσο τους πελάτες όσο και τον ίδιο τον οργανισμό, βρίσκονται στην ατζέντα και έχουν τροχοδρομηθεί προς την υλοποίησή τους. 

Διά της ομιλίας του, ο κ. Νεοκλέους έστειλε το μήνυμα ότι η Cyta μπορεί περισσότερα, αλλά με τα σημερινά δεδομένα… τόσα μπορεί ή μάλλον καλύτερα τόσα της επιτρέπονται. «Οι 3 άξονες, αποτελούν ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα, που όμως υπεύθυνα δηλώνω ότι είναι στα μέτρα αυτού του οργανισμού και των δυνατοτήτων του. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κι άλλα; Θα μπορούσαμε ίσως να πάμε και πιο πέρα; Δυστυχώς δεν μπορούμε», είπε, για να εξηγήσει πως αυτά είναι τα όρια που επιτρέπει το υφιστάμενο μοντέλο του ημικρατικού οργανισμού.

«Κάνουμε βήματα στο μέλλον, αλλά την ίδια ώρα είμαστε δεμένοι με αλυσίδες από το παρελθόν. Με νομοθεσίες και πρακτικές της δεκαετίας του ‘60, που δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες μιας εταιρείας τεχνολογίας στον 21ο αιώνα. Αγαπητοί φίλοι, μας παίρνει πάνω από ένα χρόνο, με τεράστιο κόστος και προσπάθεια, απλώς για να προσλάβουμε ένα άτομο.

Καθυστερούμε έργα γιατί φτάνουμε στα όρια των υπερωριών που επιτρέπει ο νόμος. Ο προϋπολογισμός μας γίνεται αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Ο έλεγχος μας το ίδιο. Οι προαγωγές μας, οι προσλήψεις μας, οι αναθέσεις μας, οι συμβάσεις μας καταλήγουν στα δικαστήρια με πισωγυρίσματα και καθυστερήσεις. Οι επιχειρηματικές αποφάσεις μας ακροβατούν σε πολιτικές ισορροπίες και λαϊκισμό. Και την ίδια στιγμή, τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει για τους ανταγωνιστές μας, εντός και εκτός Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο CEO της Cyta, ξεκαθάρισε πως λέγοντας τα πιο πάνω, δεν υπονοεί και δεν  φωτογραφίζει ως προκρινόμενη επιλογή την ιδιωτικοποιήση του οργανισμού. Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για μια σύγχρονη, βιώσιμη και ευέλικτη εταιρεία τεχνολογίας που θα ανήκει στο κράτος.

«Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ συγκεκριμένο: Είναι ουσιαστική διαφοροποίηση αυτού του οργανισμού από το μονολιθικό και απαρχαιωμένο μοντέλο ημικρατικού οργανισμού. Χρειάζεται πολιτική βούληση για ένα εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που θα φέρει ευελιξία, ταχύτητα, και πάνω απ’ όλα επιχειρηματική λογική. Μια τέτοια Cyta, ναι, μπορεί να ανταγωνίζεται, τόσο εταιρείες του ιδιωτικού τομέα όσο και του εξωτερικού», τόνισε.

Καταθέτουν εισηγήσεις

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους παρευρισκόμενους βρίσκονταν και μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών και Υφυπουργός Καινοτομίας, με τον Ανδρέα Νεοκλέους, να παίρνει τη συζήτηση ένα βήμα παρακάτω. Όπως είπε, το Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta έχει ετοιμάσει και θα υποβάλει σχετικές εισηγήσεις προς την πολιτεία για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

Πιο αναλυτικός για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ήταν κατά τη δική του ομιλία ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μιχάλης Ιωαννίδης. Όπως είπε, την δεδομένη στιγμή το θεσμικό πλαίσιο του οργανισμού έχει ελλείψεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από τη σχετική προεργασία, θα θέσει ενώπιον της πολιτείας τα θέματα που χρήζουν αλλαγών, όπως πειρατεία περιεχομένου, διαδικασία προϋπολογισμού, λογοδοσία και απολογισμός, επενδύσεις κεφαλαίων, θυγατρικές κ.α. «Αν θέλουμε ένα δημόσιο οργανισμό που τα επόμενα χρόνια θα μπορεί να ανταποκρίνεται στην εκθετική εξέλιξη της τεχνολογίας, πρέπει να καινοτομήσουμε θεσμικά. Αυτό ζητούμε από την πολιτεία: Θεσμική Καινοτομία! Θεσμική καινοτομία για την Cyta, θεσμική καινοτομία, ενδεχομένως για όλους τους δημόσιους οργανισμούς που εκτίθενται στον ανταγωνισμό», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Με τον Ανδρέα Νεοκλέους να διαμηνύει συναφώς προς πάσα κατεύθυνση πως «δεν υπάρχουν παγίδες στις εισηγήσεις μας, ούτε είναι πορεία προς την ιδιωτικοποίηση. Ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να αλλάξει.

Εμπιστευτείτε μας, νομίζω το έχουμε κερδίσει. Δώστε μας την στήριξη που χρειαζόμαστε. Η Cyta μπορεί να είναι το πρότυπο που θα ακολουθήσουν και άλλοι παρόμοιοι δημόσιοι οργανισμοί. Την ίδια στιγμή, είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε τη γνώση και την εμπειρία μας, με όποιο δημόσιο οργανισμό επιθυμεί. Όλοι οι κανονισμοί, οι αποφάσεις, οι διαδικασίες μας, είναι στη διάθεση αυτού που θέλει να υιοθετήσει όσα έχουμε ήδη υλοποιήσει».

Δειτε Επισης

Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας