Οικονομική εγκληματικότητα και νέες τεχνολογίες

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη διευκόλυνση της επικοινωνίας και της πληροφόρησης, ενώ παράλληλα είναι προσβάσιμα εύκολα στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Ωστόσο, παρά τα πολλά πλεονεκτήματα της, ενέχει πολλούς και σημαντικούς κινδύνους. Όσον αφορά στην εγκληματικότητα, η συμβολή των νέων τεχνολογικών μέσων και του διαδικτύου είναι μεγάλη.

Συγκεκριμένα, η πληροφορική τεχνολογία κατέστησε δυνατή τη διάπραξη ενός ευρύτατου φάσματος εγκληματικών πράξεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλη εξειδίκευση και αυξημένη κατάρτιση. 

Παράλληλα, το ηλεκτρονικό οικονομικό έγκλημα, καθημερινά, διογκώνεται και επεκτείνεται σε νέους τομείς του κοινωνικού γίγνεσθαι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ηλεκτρονικό-οικονομικό έγκλημα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αποτελεί ένα κοινό, «παραδοσιακό» οικονομικό έγκλημα, όπως είναι η απάτη, του οποίου η διάπραξη διευκολύνεται και απλουστεύεται με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, και έχει ως τόπο τέλεσης, κυρίως, το περιβάλλον του διαδικτύου.

Δέκα βήματα μπροστά οι χάκερ

Μπορεί η τεχνολογία να κάνει άλματα, αλλά οι χάκερ φαίνεται να βρίσκονται 10 βήματα μπροστά από τις εταιρείες ανάπτυξης τεχνολογίας και έχουν ήδη ενδιατρίψει στα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο νέας γενιάς κάνοντας χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Deepfakes, spear phishing, done swarms, AI bots είναι τα εργαλεία επόμενης γενιάς και αν οι εταιρείες δεν προστατευθούν από αυτές τις επιθέσεις, η ζημιά που θα προκληθεί θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των εταιρειών που πέσουν θύματα.

Για τα είδη εγκλημάτων που έχουν αναπτυχθεί στον κυβερνοχώρο και που ακόμη παραμένουν άγνωστα αναμένεται να μιλήσει ενώπιον του 4ου Cyprus Anti-Fraud Conference, ο Ritesh Bhatia ιδρυτής της V4WEB Cybersecurity. Tο Συνέδριο διοργανώνει το Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) - Cyprus Chapter και η ΙΜΗ και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 στο Hilton Nicosia.

Ο Ritesh Bhatia είναι ένας πολύ γνωστός ερευνητής εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και Σύμβουλος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με εμπειρία 20 χρόνων. Ομιλητής για δύο φορές σε TEDx και πιστοποιημένος εξεταστής απάτης από την ACFE των ΗΠΑ και είναι ευρέως γνωστός για τις έρευνες του για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Έχει επιτύχει στην επίλυση πολλών υποθέσεων για μεγάλες επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπηρεσίες επιβολής νόμου, διασημότητες και άτομα στην Ινδία καθώς και στο εξωτερικό. Εκπαιδεύει συχνά τους πολίτες για τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο από ραδιόφωνα, εθνικά και διεθνή τηλεοπτικά κανάλια.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το περιεχόμενο του Συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο Συνέδριο, κάντε κλικ εδώ.

Οργανωτές: IMH, Association of Certified Fraud Examiners - Cyprus Chapter

Κύριος Χορηγός: Τράπεζα Κύπρου

Χορηγός (μέχρι στιγμής): eBOS Technologies Ltd

Με τη στήριξη: Association of Cyprus Banks, Cyprus Fiduciary Association, Cyprus Integrity Forum, Cyprus Institute of Internal Auditors

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό GOLD, περιοδικό IN Business

 

Για περισσότερες πληροφορίες, κόστος συμμετοχής και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:

Τ: 22505555 │ Φ: 22679820 │ email: events@imhbusiness.com

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας