Γ. Μαλέκκος: Εργαζόμαστε και ελισσόμαστε

Πρέπει να παραμείνουμε innovative, digital και γρήγοροι, όχι να πάμε πίσω στις παλιές συνήθειες και γραφειοκρατίες τονίζει ο Γιώργος Μαλέκκος, CEO Powersoft Computers Solutions.
 
Δυο χρόνια μείωσης
Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών στον τομέα μας, για το 2020 αναμένω ότι θα υπάρξει μια μείωση γύρω στο 30% από νέους πελάτες, καθώς οι πλείστοι θα είναι επιφυλακτικοί στο να ανοίξουν καινούργια καταστήματα. Για τον επόμενο χρόνο εκτιμώ ότι το ποσοστό της πτώσης θα κυμανθεί στο 10% με 20% από υφιστάμενες αλυσίδες που είτε θα κλείσουν καταστήματα είτε δεν θα ξοδεύουν σε νέες επενδύσεις. 
 
Εργαζόμαστε και ελισσόμαστε   
Στην περίπτωση της εταιρείας μας, τα λογισμικά είναι στο cloud και οι πελάτες μας δεν σταμάτησαν να δουλεύουν, έτσι δεν μπορούσαμε ούτε κι εμείς να πάψουμε να τους βοηθούμε. Απλώς κάποιοι δούλευαν από το σπίτι για να μειώσουμε τα άτομα στο γραφείο.

Επίσης, όλα τα trainings έγιναν με webinars και οργανώσαμε μια σειρά από δωρεάν εξειδικευμένα webinars για αντιμετώπιση της νέας κατάστασης πραγμάτων.

Κάθε κρίση αλλάζει τη στρατηγική όλων των οργανισμών κι εμείς δεν αποτελέσαμε εξαίρεση, καθώς ελισσόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες τις αγοράς. Κάποια έργα που προγραμματίζαμε να ξεκινήσουν σε ένα με δύο χρόνια τελικά επισπεύσθηκαν και άρχισαν από τώρα για να είναι έτοιμα να βοηθήσουν τους πελάτες μας το συντομότερο.
 
Πρέπει να μείνουμε υγιείς
Η κρίση έχει, ασφαλώς, παρουσιάσει και ευκαιρίες κι είναι σημαντικό να πω ότι δουλεύουμε από την πρώτη μέρα πάνω σε συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο για να πετύχει απαιτείται να μείνουμε υγιείς. Αυτό είναι που εύχομαι πρώτα και κύρια σε όλους μας. Σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να υπάρξει υποτροπή και δεύτερο κλείσιμο τον Δεκέμβριο. Αυτό θα είναι καταστροφικό. Δύσκολα θα επανέλθουμε μετά από κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ οι αυστηροί κανόνες υγιεινής.
 
Θα το ξεπεράσουμε αν δουλέψουμε
Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η οικονομία της Κύπρου και οι επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν σύντομα αυτή την κρίση. Αυτό, όμως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αρκετούς παράγοντες, όπως είναι ο τουρισμός. Ίσως είναι η ευκαιρία να δουλέψουμε πραγματικά, ώστε να καταφέρουμε να προσελκύσουμε χειμερινούς επισκέπτες στη χώρα μας. Πόσες χώρες έχουν 18-20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα; Εμείς δεν αξιοποιήσαμε ποτέ αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα. Επομένως, τώρα είναι ανάγκη να γίνει.

Ο τουρισμός του καλοκαιριού, κακά τα ψέματα, τροφοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και τον χειμώνα. Αν δεν έχουν λεφτά φέτος, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο.
 
Innovative, digital και γρήγοροι
Πρέπει να παραμείνουμε innovative, digital και γρήγοροι, όχι να πάμε πίσω στις παλιές συνήθειες και γραφειοκρατίες. Τώρα είναι η ώρα να υιοθετήσουμε τη φιλοσοφία που λέει ότι: Αν θα γίνετε digital, να γίνει τώρα! Πρέπει να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί. Για παράδειγμα, γιατί δεν κάναμε πρόταση στην Αγγλία ή τη Γερμανία ή την Ιταλία να ολοκληρώσουν τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματά τους στη Κύπρο, παραχωρώντας τους γήπεδα και εγκαταστάσεις δωρεάν;

Με αυτό τον τρόπο, θα γέμιζαν 10-20 ξενοδοχεία με όλη την ποδοσφαιρική elite και εκτός από το εισόδημα θα είχαμε και δωρεάν διαφήμιση από όλα τα κανάλια παγκοσμίως. Γιατί πρέπει πάντα να βλέπουμε τι κάνει η Ελλάδα και μετά να το κάνουμε εμείς;
 
Φέτος μένουμε εντός
Οι Κύπριοι φέτος δεν πρέπει να πάνε στο εξωτερικό για διακοπές, αλλά να μείνουν εδώ, ενισχύοντας τις ντόπιες τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Αυτό είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους μας.

Δειτε Επισης

Υφ. Καινοτομίας: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής