Μαθήματα από...το μέλλον

Η είδηση που προέκυψε από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Γραφείου Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) και καθιστά την ΜΤΝ ως τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της χώρας είναι θετική είδηση για όλους μας. 

Οι ιστορίες επιτυχίας έχουν συνήθως διττή οπτική ανάγνωσης. Η πρώτη θέλει τον αναγνώστη να μαθαίνει από τις δυσκολίες του ήρωα και η δεύτερη να βρίσκει τους δύο,  σε ταύτιση ή αντίθεση.

Όποια κι αν είναι η οπτική όμως, η ιστορία της ΜΤΝ,  διδάσκει τρία βασικά μαθήματα, χρήσιμα για κάθε επιχειρηματία που θέλει να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του. 

Το πρώτο μάθημα προκύπτει μέσα από  δυσκολότερα χρόνια για την κυπριακή οικονομία 2012-2015. Την περίοδο αυτή υπήρξαν εταιρίες που βγήκαν δυνατότερες διατηρώντας τις θέσεις εργασίας και σήμερα είναι σε θέση να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Η περιπέτεια είναι νωπή ακόμη κι όλοι γνωρίζουμε τις δοκιμασίες της περιόδου εκείνη. Κάτι που αναμφίβολα θα πρέπει να πιστωθεί στις διοικήσεις που κατάφεραν και κράτησαν σταθερά το τιμόνι των εταιρειών τους,  στηρίζοντας αποτελεσματικά την κυπριακή οικονομία. 

Εταιρείες που έθεσαν στο επίκεντρο στρατηγικής την τεχνολογική τους ανάπτυξη, κομίζουν σήμερα τους καρπούς αυτής της επιλογής. Είναι ένα το δεύτερο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε. Το να παρέχει κανείς σε 440.000 συνδέσεις και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας  κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση είναι. Απαιτεί υψηλή κατάρτιση και επαγγελματισμό ανθρώπινου δυναμικού αλλά και μια καλοκουρδισμένη μηχανή παραγωγής. 

Το τρίτο και ίσως σημαντικότερο μάθημα που προκύπτει από την επιτυχία του τηλεπικοινωνιακού ομίλου είναι ότι οι καταναλωτές αναζητούν πλέον καθαρές λύσεις, διαφάνεια κι εμπιστοσύνη. Η εποχή του καλοπληρωμένου μάρκετινγκ που καταλήγει σε φουσκωμένες πωλήσεις έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μια εταιρία στο μέλλον φαίνεται πως θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει εύρος υπηρεσιών που καλύπτουν σύνολο αναγκών.

Οι προκλήσεις διαρκώς μεταβάλλονται από πεδίο σε πεδίο. Τα μαθήματα εταιρειών σαν την ΜΤΝ είναι  απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού μοντέλου.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας