Αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου

Με την τελετή εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 14 του μήνα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο μεταξύ άλλων αναμένεται να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού μας, εισέρχεται ουσιαστικά σε τροχιά υλοποίησης.

Ο λόγος για το EuroAsia Interconnector, η τελετή εγκαινίων του οποίου σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών για μια κορυφαία πολυτερματική διασύνδεση, σε πρώτη φάση των εθνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και της Κρήτης, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο και του Ισραήλ, με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα: 

Πρόκειται για έργο, η υλοποίησή του οποίου πέραν του ότι θα δώσει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, διανοίγει ταυτόχρονα τεράστιες προοπτικές για τα εμπλεκόμενα κράτη και την ίδια την Ε.Ε.

Τα πολλαπλά οφέλη

Ειδικότερα, με την υλοποίηση του EuroAsia Interconnector, επί της ουσίας η χώρα μας ενσωματώνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού και καθίσταται ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ενεργειακό επίπεδο, ενώ μέσα από την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης εκτιμάται πως θα αποκομίσει ένα σημαντικό μερίδιο των κοινωνικοοικονομικών οφελών που θα προκύψουν, ύψους περίπου 10 δις ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector θεωρείται ως ίσως το σημαντικότερο έργο ενεργειακής υποδομής για την Κύπρο, καθώς προσφέροντας σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, τόσο στους Κύπριους όσο και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους καταναλωτές, διασφαλίζει παράλληλα την επίτευξη των ενεργειακών στόχων στα πλαίσια της μετάβασης στην πράσινη οικονομία, συμβάλλοντας στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Συναφώς, το έργο-το οποίο συμβαδίζει κατά τρόπο απόλυτο με τους στόχους της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας- αναμένεται να συμβάλει στην προσέλκυση σχετικών επενδύσεων και κατ' επέκταση στην ενσωμάτωση πρόσθετων έργων ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα των τριών εμπλεκόμενων χωρών, Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, εκτιμάται πως θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μελέτες που έγιναν στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, κατέδειξαν ότι η ηλεκτρική διασύνδεση, σε συνδυασμό και με τη χρήση συστημάτων αποθήκευσης, μπορεί μέχρι το 2030 να οδηγήσει σε διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου που θα υπερβαίνει το 50%.

Η χρηματοδότηση και το έργο 

Σημειώνεται πως σε μια εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ, ο EusoAsia Interconnector εξασφάλισε τον περασμένο Ιανουάριο από την Ε.Ε. χορηγία ύψους €657 εκατομμυρίων, το μεγαλύτερο που έχει εξασφαλιστεί ιστορικά για έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ποσό(σ.σ. συγκεκριμένα €687 εκατ.) ζητήθηκε από τον φορέα υλοποίησης για τις κατασκευαστικές εργασίες στο σκέλος Κύπρου-Κρήτης, με το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης φάσης να ανέρχεται σε €1,57 δισεκατομμύρια. Επιπρόσθετα, ο EuroAsia εξασφάλισε και €100 εκατ. χορηγία μέσω του κυπριακού Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως έχει προαναφερθεί, η τελετή εγκαινίων του EuroAsia Interconnector την προσεχή Παρασκευή, σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών διασύνδεσης σε πρώτη φάση των εθνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και της Κρήτης, εντός του 2022, με τον φορέα υλοποίησης να στοχεύει σε ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector στο τέλος του 2025 και να θέτει ως ορίζοντα λειτουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2026. Ως ιδιαιτέρως σημαντική, αξίζει να σημειωθεί, κρίνεται η συμμετοχή στο όλο έργο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ).

Το έργο, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο υποδομών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος(ΕΚΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2013, αποτελείται από την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων Κύπρου- Ελλάδας μέσω Κρήτης, και Κύπρου με Ισραήλ, με υποθαλάσσια καλώδια συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης και με χερσαίους σταθμούς μετατροπής HDVC σε κάθε σημείο σύνδεσης. Θα έχει συνολική δυναμικότητα 1.000 Μεγαβάτ (MW) και δυνατότητα επέκτασης στα 2.000 MW με συνολικό μήκος διασύνδεσης 1,208 χιλιομέτρων.

Παρούσα στην τελετή εγκαινίων της ερχομένης Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο θα είναι Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια Kadri Simson, η οποία και θα απευθύνει χαιρετισμό. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος Κώστας Σκρέκας, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της EuroAsia Interconnector Νάσος Κτωρίδης και βεβαίως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Περισσότερες πληροφορίες για την τελετή εγκαινίων του EuroAsia Interconnector εδώ.

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου