Αυτοί επένδυσαν στην Κύπρο στον τομέα της ενέργειας

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος κατάφερε να προσελκύσει ξένες εταιρείες σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις αφορούν εταιρείες φυσικού αερίου, πετρελαίου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας.

Το περιοδικό GOLD, μετά από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποίησε, παρουσίασε στο τεύχος Δεκεμβρίου τη λίστα με τις 500+ ξένες εταιρείες στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμα:

Στήνει σε γερές βάσεις το… αντίσκηνό του στην Κύπρο το «Glamping»

Τα πιο φθηνά και πιο ακριβά πρατήρια καυσίμων παγκύπρια

Ακίνητα: Στρατηγική συνεργασία 7Q Investment-Landbank Analytics

 

Η λίστα λειτουργεί ως ένας οδηγός ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, αφού περιλαμβάνει πολυεθνικές που επένδυσαν στη χώρα μας (FDI), εταιρείες που δημιούργησαν εδώ τα κεντρικά τους γραφεία (headquartering), αλλά και κυπριακές εταιρείες οι οποίες προσέλκυσαν ξένο επενδυτικό κεφάλαιο που ανέρχεται σε πέραν του 50% του συνολικού μετοχικού τους κεφαλαίου.

  • Areti International Group

Είναι ένα έργο του Ρώσου επιχειρηματία Igor Makarov, το οποίο δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του rebranding του ITERA International Group of Companies, του οποίου η ιστορία ξεκίνησε το 1992.

Η Areti επικεντρώνεται σε επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, του υγροποιημένου αέριου πετρελαίου (LPG) και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άλλων.

Director: Igor Andrianov

  • Chevron

Είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο που παράγει αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Επίσης, κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, καύσιμα κίνησης, λιπαντικά και πετροχημικά, ενώ αναπτύσσει και τεχνολογίες που ενισχύουν τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Το 2020, η Chevron εξαγόρασε τη Noble Energy, η οποία κατείχε άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Joint venture & government affairs manager: Ηλίας Ορφανού

Cyprus finance manager: Μελίνα Δημητρίου

 

 

  • Coral Energy Products Cyprus Ltd.

Εισήλθε στην κυπριακή αγορά το 2017, έχοντας εξασφαλίσει την άδεια της επωνυμίας μέσω μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής συμφωνίας. Είναι θυγατρική της Coral SA, πρώην Shell Hellas, η οποία μετονομάστηκε το 2010 μετά την εξαγορά από τη Motor Oil Hellas.

Στην Κύπρο, η Coral λειτουργεί επί του παρόντος 36 πρατήρια καυσίμων Shell, παρέχοντας καύσιμα και λιπαντικά υψηλής ποιότητας, καθώς και υπηρεσίες όπως πλύσιμο αυτοκινήτων, λιανική πώληση και παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης.

Ταυτόχρονα, μέσω του καθιερωμένου καναλιού της B2B, η Coral Cyprus καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διανομής καυσίμων και λιπαντικών σε βιομηχανικούς και ναυτιλιακούς πελάτες.

Country chair: Κώστας Τσιγάρας

Marketing executive: Michaela Vezenkova

 

 

  • D.K Windsupply Ltd

Είναι ιδιοκτήτρια εταιρεία του αιολικού πάρκου Ορείτες, του πρώτου και μεγαλύτερου της Κύπρου. Με εγκατεστημένη ισχύ 82 MW, αναπτύχθηκε σε έκταση 16 km². Το έργο κόστισε σχεδόν €200 εκατ. και χρηματοδοτήθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλες τρεις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όταν βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, το αιολικό πάρκο Ορείτες, μπορεί να καλύπτει περίπου το 3% των στόχων ΑΠΕ της Κύπρου, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (Co2) κατά περίπου 100.000 τόνους.

Senior directors: Μιχαήλ Παπαϊακώβου, Άκης Έλληνας

 

  • ExxonMobil Exploration & Production Cyprus (Offshore) Ltd

Παρέχει καύσιμα και λιπαντικά με τις επωνυμίες Esso και Mobil στην Κύπρο για περισσότερα από 65 χρόνια, μέσω ενός σύγχρονου δικτύου 66 πρατηρίων καυσίμων που λειτουργούν όλο το 24ωρο, καθώς και μέσω ορισμένων εξειδικευμένων μεταπωλητών καυσίμων και λιπαντικών ή ακόμη και απευθείας σε μεγάλους πελάτες.

Μετά την υπογραφή σύμβασης εξερεύνησης και κατανομής παραγωγής με την κυπριακή κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2017, ξεκίνησε τις υπεράκτιες εξερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, τον Νοέμβριο του 2018, μαζί με την Qatar Petroleum International.

Η εταιρεία σήμερα εργοδοτεί στην Κύπρο 50 υπαλλήλους.

Διευθύνων σύμβουλος: Βαρνάβας Θεοδοσίου

 

  • Haliburton

Είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαιοειδών στον κόσμο, με δραστηριότητες σε περισσότερες από 70 χώρες.

Διαθέτει εκατοντάδες θυγατρικές, υποκαταστήματα, εμπορικά σήματα και τμήματα ανά το παγκόσμιο, απασχολώντας περίπου 55.000 άτομα.

Το 2014, η εταιρεία δημιούργησε τη βάση δραστηριοποίησής της για την Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο.

Cementing PSL Area Manager, Southeast Asia, India Area: Artem Krokhin

Office Manager: Χριστίνα Χαραλάμπους

 

  • Hellenic Petroleum Cyprus Ltd (EKO) / Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου

Είναι κατά 100% θυγατρική του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., του μεγαλύτερου εμπορικού και βιομηχανικού ομίλου στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε με την εξαγορά της BP Cyprus Ltd τον Δεκέμβριο του 2002. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην προμήθεια, μεταφορά και εμπορία υγρών καυσίμων, λιπαντικών και υγραερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Παράλληλα πουλά όλα τα προϊόντα της μέσω ενός δικτύου 96 πρατηρίων με το σήμα ΕΚΟ.

Βασικός στόχος της εταιρείας είναι η εδραίωση της ηγετικής της θέσης στην κυπριακή αγορά, μέσω της αξιόπιστης προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών, των ασφαλών συνθηκών εργασίας, του σεβασμού του περιβάλλοντος και των καταναλωτών και της κοινωνικής προσφοράς στο κοινό.

Διευθύνων σύμβουλος: Γιώργος Γρηγοράς

Retail sales manager, Hellenic petroleum Cyprus: Αντρέας Στρατής

 

  • VTT Vasiliko Ltd (VTTV)

H VTTV είναι το πρώτο και μεγαλύτερο τερματικό αποθήκευσης πετρελαιοειδών στην Ανατολική Μεσόγειο, με 28 δεξαμενές που παρέχουν συνολική χωρητικότητα 545.000 m³ προϊόντων πετρελαίου.

Η VTTV είναι θυγατρική της VTTI, ενός από τους κορυφαίους παρόχους αποθήκευσης ενέργειας και άλλων προϊόντων στον κόσμο (συμπ. Χημικών), με 18 τερματικά σε 16 χώρες που προσφέρουν χωρητικότητα αποθήκευσης άνω των 10 εκατομμυρίων m³.

Ο τερματικός σταθμός της VTTV έχει ιδιόκτητη θαλάσσια προβλήτα που μπορεί να δεχτεί δεξαμενόπλοια από 5 έως 160 χιλιάδες τόνους (dwt) και βύθισμα έως 17 μέτρα, έχει ξεχωριστό σύστημα για Jet A-1, δυνατότητες αποθήκευσης αιθανόλης, μετάγγισης από πλοίο προς πλοίο και φορτοεκφόρτωσης βυτιοφόρων οχημάτων.

Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος: Γιώργος Παπαναστασίου 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης