Επιχορηγούνται ηλιακά συστήματα, θερμομονώσεις και φωτοβολταϊκά

Δύο σχέδια για εγκατάσταση ή αντικατάσταση ολοκληρωμένου ηλιακού συστήματος θέρμανσης νερού και ηλιακών πλαισίων, καθώς και για τη θερμομόνωση οροφών και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με κόστος 390 χιλιάδων ευρώ, και πέραν των 7 εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα δυο σχέδια θα εξαγγελθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα τρέξουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 ή μέχρι την υποβολή συγκεκριμένου αριθμού αιτήσεων.

Διαβάστε ακόμη: 

G&P Lazarou: Ακίνητα από €28.000 στη νέα e-δημοπρασία

Αντέχει στις πιέσεις του espresso o κυπριακός καφές

Εγκλωβισμένοι σε πανδημία και ψηλά κτήρια οι ανελκυστήρες

Show apartment στο Trilogy (video & photos)

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, δήλωσε πως εγκρίθηκαν δυο σχέδια χορηγιών από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΑΠΕ και ΕΞ.Ε) του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, το πρώτο σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση ή αντικατάσταση ολοκληρωμένου ηλιακού συστήματος θέρμανσης νερού και την εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακών πλαισίων. Τα ποσά χορηγίας για το συγκεκριμένο σχέδιο διπλασιάζονται για τις οικίες που βρίσκονται στις ορεινές περιοχές, βάσει του ταχυδρομικού κώδικα που έχει παραχωρηθεί από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου που έχει εγκριθεί είναι 390 χιλιάδες ευρώ και το σχέδιο αυτό θα εξαγγελθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αρχές της επόμενης εβδομάδας, και θα τρέξει μέχρι την 1η του Σεπτέμβρη του 2021 ή μέχρι την οριστική υποβολή 1000 αιτήσεων που θα καλύπτουν το ποσό που έχει εγκριθεί, είπε η Υπουργός Ενέργειας.

Πρόσθεσε πως το δεύτερο σχέδιο αφορά τη θερμομόνωση οροφών και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Για τη θερμομόνωση οροφών η κατηγορία προνοεί χρηματοδότηση μέχρι 30% επί των επιλέξιμων δαπανών, ενώ για τη θερμομόνωση οροφών σε συνδυασμό με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος η χρηματοδότηση φτάνει στο 35%, και υπάρχει επίσης ειδική κάλυψη για ευάλωτους καταναλωτές, όπως επίσης και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων σε υφιστάμενες κατοικίες.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε πως τα επιλέξιμα ποσά για τη συγκεκριμένη κατηγορία φτάνουν στα 3.750 ευρώ για ευάλωτους καταναλωτές, σε σύγκριση με μέγιστο ποσό χορηγίας τα 1.000 ευρώ για μη ευάλωτους καταναλωτές. Το συγκεκριμένο σχέδιο επίσης θα εξαγγελθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και το ποσό υπερβαίνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό το σχέδιο θα τρέξει μέχρι τον Σεπτέμβριο ή μέχρι την υποβολή συγκεκριμένου αριθμού αιτήσεων, και έχει αναδρομική ισχύ για έργα τα οποία πραγματοποιήθηκαν μετά τις 9/6/2020, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις