Αντέχει στις πιέσεις του espresso o κυπριακός καφές

Παρά τη δυναμική ανάπτυξη των ροφημάτων espresso ο κυπριακός καφές παραμένει, σταθερά, ανάμεσα στις προτιμήσεις των καταναλωτών και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, με όπλο την παράδοση. 

Το πιο πάνω συμπέρασμα εξάγεται μέσα από τα όσα ανέφεραν στο InBusinessNews ο CEO της Laiko Cosmos Trading, Βασίλης Πετρίδης και ο διευθυντής της G.CHARALAMBOUS LTD, Κυριάκος Μάτσης, εξηγώντας ότι και οι νεαρότερες ηλικίες στρέφονται προς τον κυπριακό καφέ, με το που ανοίγουν το δικό τους νοικοκυριό. 

Πώς επηρέασαν οι νέες τάσεις του καφέ τις πωλήσεις του κυπριακού καφέ;

Β. Πετρίδης: Παρόλες τις πιέσεις που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια η κατηγορία του κυπριακού καφέ από την κατηγορία του espresso- χάνοντας κάποιο μερίδιο από την συνολική πίτα κατανάλωσης- η αγορά του κυπριακού καφέ εξακολουθεί να είναι η πιο μεγάλη στην κατηγορία των καφέδων, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία (στο σύνολο γύρω στους 900 τόνους ετησίως, περίπου 9 εκατ. ευρώ).

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις τις οποίες οι καταναλωτές, όλων των ηλικιών, τις έχουν συνδέσει στη συνείδησή τους με την κατανάλωση του κυπριακού καφέ (συνήθειες). Για παράδειγμα: Πρωί στην δουλειά, μετά το φαγητό μεσημέρι ή βράδυ, οικογενειακά τραπέζια και γενικά οικογενειακές συνάξεις, στο καφενείο και γενικά σε εναλλακτικά μοντέρνα καφενεία και άλλους χώρους εστίασης κλπ.

Κ. Μάτσης: Νομίζω ότι οι νέες τάσεις έχουν αυξήσει την πίτα του καφέ στην Κύπρο, δηλαδή ο κόσμος δοκιμάζει νέα είδη, αλλά ο κυπριακός καφές είναι μια παράδοση, η οποία διατηρείται. Φαίνεται ότι εισάγεται στους νέους μέσω των γονιών και των παππούδων. 

Είναι αλήθεια ότι με την αύξηση των αλυσίδων καφέ ο κόσμος έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει νέα είδη και αυξάνει τις επιλογές του. 

Κάτι που έχουμε διαπιστώσει, από την κρίση του 2013 και ισχύει μέχρι σήμερα, είναι ότι ο κόσμος προτιμά να πάει κάποιες ώρες για καφέ και να κοινωνικοποιηθεί, με σχετικά χαμηλό κόστος, παρά να κάνει άλλου είδους εξόδους.    

Διαβάστε ακόμα:

Εγκλωβισμένοι σε πανδημία και ψηλά κτήρια οι ανελκυστήρες

SAS: Η ψηφιακή εξέλιξη είναι και γυναικεία υπόθεση!

 

Ποια η τάση στις δικές σας πωλήσεις τα τελευταία χρόνια; Έχετε στοιχεία για τις πωλήσεις ανά ηλικιακή ομάδα;

Β. Πετρίδης: Το μερίδιο του καφέ Λαϊκού τα τελευταία χρόνια έχει παραμείνει σταθερό (γύρω στο 61%), παρόλο που όπως ήταν επόμενο- αφού υπάρχουν απώλειες στη συνολική αγορά του κυπριακού καφέ- έχουμε χάσει και εμείς κάποιες πωλήσεις. 

Κάποιες έρευνες αγοράς μας έχουν δείξει πως οι νεαρές ηλικίες 20-30 ετών κυρίως έχουν επηρεαστεί αρκετά από τα ροφήματα του espresso, ενώ όταν μπαίνουν στην επόμενη φάση της ζωής τους (σπίτι, οικογένεια κλπ.) αρχίζουν και πάλι την κατανάλωση του κυπριακού καφέ.

Κ. Μάτσης: Ο κυπριακός καφές είναι σταθερός. Υπάρχουν αυξήσεις σε καφέδες άλλων ειδών, ωστόσο το στοιχείο αυτό συσχετίζεται με την αύξηση του μεριδίου του καφέ, όσον αφορά τις γενικότερες προτιμήσεις του κοινού.  

Κάτω από τα 25 έτη είναι λίγοι αυτοί που πίνουν κυπριακό καφέ. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουν και ειδικότερα όταν ανοίγουν το δικό τους σπίτι, στρέφονται περισσότερο προς τον κυπριακό καφέ. Αυτό γιατί δέχονται επισκέψεις από γονείς και συγγενείς στους οποίους προσφέρουν κυπριακό καφέ και σε κάποια φάση τον εντάσσουν και οι ίδιοι στις προτιμήσεις τους. Αυτή είναι η παρατήρησή μας, με το άνοιγμα των δικών τους νοικοκυριών οι νέοι προσθέτουν τον κυπριακό καφέ στα ντουλάπια των σπιτιών τους. 

Με ποιους τρόπους προσπαθείτε να προσελκύσετε νέο κοινό, ώστε ο κυπριακός καφές να διατηρηθεί ανάμεσα στις προτιμήσεις των καταναλωτών; 

Β. Πετρίδης: Μέσα από τις ενέργειες marketing προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τους νέους σε ηλικία καταναλωτές, όπως μέσα από τα social media του brand και αλλά διαφημιστικά μέσα, αλλά και μέσα από ενέργειες που γίνονται στα σημεία πώλησης με γευστικές δοκιμές, άλεσμα φρέσκου καφέ κ.α. 

Προσπαθούμε να κάνουμε ξεκάθαρη στους νέους την παράδοση και την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και γενικά τα ευεργετικά για τον οργανισμό πλεονεκτήματα που έχει ο κυπριακός καφές έναντι των άλλων κατηγοριών καφέ.    

Ο Χρυσός Καφές Λαϊκού συνεχίζει να παράγεται από επιλεγμένες ποικιλίες καφέ Arabica Βραζιλίας και της Αφρικής, με σύγχρονα μηχανήματα ψησίματος, αλέσματος και συσκευασίας, ώστε να κρατά πάντα την ίδια σταθερή ποιότητα και άρωμα. 

Επιπλέον, μέσα από το μεγάλο δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας μας ο καφές Λαϊκού είναι διαθέσιμος σε όλα τα υποστατικά πώλησης κυπριακού καφέ, είτε είναι σημεία του retail είτε του HORECA. 

Κ. Μάτσης: Το βασικό χαρακτηριστικό που κρατά ζωντανό τον κυπριακό καφέ είναι η ταύτιση του με την παράδοση, τις αναμνήσεις και την οικογενειακή θαλπωρή. Αυτά είναι που τον μεταφέρουν από γενιά σε γενιά. 

Εδώ και λίγους μήνες αλλάξαμε την συσκευασία του καφέ μας και κάποια χαρακτηριστικά της συνάδουν με τα όσα είπα πιο πάνω (φόντο με στοιχεία κυπριακής χειροτεχνίας, που παραπέμπει στην παράδοση). Το ίδιο σκεπτικό εφαρμόζεται και στη διαφήμισή μας για τον κυπριακό καφέ.   

 

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο