Εγκλωβισμένοι σε πανδημία και ψηλά κτήρια οι ανελκυστήρες

Μάριος Ιωάννου  06/04/2021 07:15
Εγκλωβισμένοι σε πανδημία και ψηλά κτήρια οι ανελκυστήρες

Εγκλωβισμένοι σε πανδημία και ψηλά κτήρια οι ανελκυστήρες

Μάριος Ιωάννου  06/04/2021 07:15

Αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες της KONE Elevators Cyprus είχε η πανδημία, εξαιτίας του κλεισίματος ξενοδοχειακών μονάδων για μεγάλο διάστημα και της αναστολής των συμβολαίων συντήρησης ανελκυστήρων, ενώ πλήγμα δέχθηκε και ο τομέας των νέων εγκαταστάσεων.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στέλιος Αναστασιάδης εξέφρασε ανησυχία και για το γεγονός ότι έπειτα από την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος(ΚΕΠ), το μέλλον των ψηλών κτηρίων, ακόμη και αυτών που αδειοδοτήθηκαν και είναι ήδη υπό ανέγερση, είναι αβέβαιο, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία είχε επιλεγεί να προμηθεύσει και να εγκαταστήσει τους ανελκυστήρες σε πολλά από τα έργα αυτά.

Παράλληλα, υπογράμμισε το γεγονός ότι η οικοδομική βιομηχανία έχει πληγεί στο σύνολό της από την κατάργηση του ΚΕΠ, εξηγώντας ότι οι πύργοι είχαν αλληλεπίδραση με πολλούς παράπλευρους τομείς, αλλά και σε πολλά επίπεδα του οικοδομικού κλάδου.

kone6006

 
Τα καινούρια προϊόντα και υπηρεσίες της KONE Elevators Cyprus στηρίζονται στα νέα τεχνολογικά δεδομένα καλύπτοντας τις σημερινές, καθώς και τις μελλοντικές ανάγκες του χρήστη, με τους ανελκυστήρες να είναι έτοιμοι πλέον να δεχτούν διάφορες εφαρμογές που αφορούν θέματα έξυπνων κτηρίων.

kone600

Πώς επηρέασε η πανδημία τις εργασίες σας και ποιες τάσεις διαπιστώνετε στην αγορά;
Η πανδημία είχε και συνεχίζει να έχει έντονα αρνητική επίδραση στις δραστηριότητες της εταιρείας μας.

Οι πλείστες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες παρέμειναν κλειστές για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ανέστειλαν τα συμβόλαια συντήρησης και αυτό επηρέασε πρώτιστα την εταιρεία μας, η οποία έχει αρκετές εκατοντάδες ανελκυστήρων σε ξενοδοχεία. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίσαμε και με τους πελάτες μας στα malls και σε άλλα μεγάλα καταστήματα.

Παράλληλα, όμως, πλήγηκε και ο τομέας των νέων εγκαταστάσεων. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος κατά το κλείσιμο των εργοταξίων και επηρεάστηκε αρνητικά η παραγωγικότητα, τόσο του τεχνικού όσο και του γραφειακού προσωπικού. Σίγουρα το πλέον ανησυχητικό γεγονός, είναι το άσχημο κλίμα που επικρατεί στην αγορά. Είτε αυτό λέγεται έλλειψη εμπιστοσύνης είτε έλλειψη ρευστότητας είτε ανασφάλεια, ο οικοδομικός τομέας βρίσκεται οπωσδήποτε σε πτωτική τάση.

 

kone6002

Πόσο επωφελήθηκε ο τομέας από την κατασκευή πύργων;
Ο τομέας των ανελκυστήρων επωφελήθηκε σημαντικά από την κατασκευή πύργων, διότι ο ανελκυστήρας «ψηλής ταχύτητας και μακράς διαδρομής», δηλαδή ένα άκρως ενδιαφέρον και πολύπλοκο προϊόν, έμπαινε στη ζωή μας. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υψηλές αιτήσεις των κτηρίων αυτών επενδύσαμε σε νέες μεθόδους και νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην πρόσληψη σημαντικού αριθμού εξειδικευμένων μηχανικών και τεχνικών και πληθώρα στελεχών μας καταρτίσθηκαν στα νέα συστήματα από αντίστοιχα στελέχη της μητρικής μας εταιρείας.

kone6003

Το πλήγμα από την κατάργηση του ΚΕΠ

Έχουν αρχίσει να φαίνονται οι επιπτώσεις από την κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και την αναβολή της κατασκευής ψηλών κτηρίων;
Από την πρώτη μέρα, μετά την κατάργηση του ΚΕΠ, άρχισαν οι δυσμενείς επιπτώσεις στην οικοδομική βιομηχανία και κατ’ επέκταση στον κλάδο μας.

Η δική μας εταιρεία, ευτυχώς η δυστυχώς, είχε επιλεγεί να προμηθεύσει και να εγκαταστήσει τους ανελκυστήρες σε πολλά από τα έργα αυτά. Ως εκ τούτου, μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το μέλλον των πύργων, ακόμη και αυτών που αδειοδοτήθηκαν και είναι ήδη υπό ανέγερση, είναι αβέβαιο.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου και του κατασκευαστικού τομέα ευρύτερα, δεν ήταν εκεί για πρόσκαιρο κέρδος. Αντίθετα, επένδυσαν πολλά χρήματα, χρόνο και προσπάθεια για μια μακρόπνοη λογική απόδοση σε βάθος χρόνου.

Το χειρότερο, όμως, που παρατηρούμε την τελευταία περίοδο, είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η οικοδομική βιομηχανία έχει πληγεί στο σύνολό της από την κατάργηση του ΚΕΠ. Προφανώς οι «πύργοι» είχαν αλληλεπίδραση με πολλούς παράπλευρους τομείς, αλλά και σε πολλά επίπεδα της οικοδομικής βιομηχανίας. Διότι παρατηρούμε ότι και μικρότερα κτήρια και επενδύσεις σε άλλου είδους έργα ανάπτυξης γης, που δεν απευθύνονται στους συγκεκριμένους επενδυτές, έχουν και αυτά πληγεί.
 

kone6005

Ανελκυστήρες για έξυπνα κτήρια

Ποια τα επόμενά σας πλάνα/έργα;
Η  νέα στρατηγική της ΚΟΝΕ στηρίζεται σε τρεις πυλώνες.

  • Μαζικότερη μετακίνηση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα.
  • Τεχνολογική ανάπτυξη.
  • Βιωσιμότητα.

Στα πλαίσια αυτά, τα καινούρια μας προϊόντα και υπηρεσίες στηρίζονται στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, καλύπτοντας τις σημερινές, καθώς και τις μελλοντικές ανάγκες του χρήστη.

Οι ανελκυστήρες μάς αποτελούν τον πυρήνα του κτηρίου και είναι έτοιμοι πλέον να δεχτούν διάφορες εφαρμογές που αφορούν θέματα έξυπνων κτηρίων (Smart elevators in Smart buildings).

Έξυπνες εφαρμογές όπως το “KONE 24/7 connected Services”  που στηρίζεται στην ανάλυση δεδομένων που λαμβάνουμε μέσω του δικτύου και αναλύονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, κάνουν πλέον την συντήρηση εξυπνότερη και ασφαλέστερη, ενώ μπορεί να προβλεφθεί μεγάλος αριθμός βλαβών.

Παράλληλα, ο οργανισμός μας έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2030, ενώ όλα μας τα προϊόντα σχεδιάζονται με αυτή την προοπτική.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας