Λακκοτρύπης: Έτσι εξάλειψε την πετρελαιοκηλίδα η VTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη η επιχείρηση ελέγχου και αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας που είχε εξαπλωθεί στην ανατολική θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, από τις VTS & VSS EPE. 

Μιλώντας στο ΙnBusinessNews για το περιστατικό, o CEO της Vassiliko Terminal Services Group, Γιάννος Λακκοκτρύπης, εξήγησε ότι από τη θάλασσα αφαιρέθηκαν κοντά στα 1,000 κιλά ρυπογόνων ουσιών και χαρακτήρισε την εν λόγω ποσότητα ως πολύ μεγάλη. Η ρύπανση της θάλασσας φαίνεται ότι προήλθε από πλοίο που έπλεε ανοικτά της Κύπρου, μία με δύο εβδομάδες πριν τον εντοπισμό της -αφού το μαζούτ είχε ήδη ξεκινήσει να στερεοποιείται.

Διαβάστε ακόμα: Ιστορίες διαδοχής σε έξι κυπριακές εταιρείες

Διαβάστε ακόμα: Τουρισμός: €2 εκατ για το rebranding της Κύπρου

Η κοινοπραξία VTS Vassiliko Terminal Services Ltd & VSS EPE Environmental Protection Service Ltd είναι επιφορτισμένη με το έργο της επιτήρησης της θαλάσσιας ακτής της Λεμεσού και της συλλογής στερεών και βιολογικών αποβλήτων που αφήνονται στη θάλασσα (από σκάφη αναψυχής κτλ.). Ωστόσο, η ρύπανση από πετρελαιοειδή είναι μία διαφορετική περίπτωση, η οποία απαιτεί διαφορετικού τύπου εξοπλισμό και δεν περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της σύμβασης της κοινοπραξίας με τον Δήμο Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της VTS, στην προκειμένη περίπτωση, αρχικά, η κοινοπραξία εξέτασε τη θαλάσσια περιοχή και όταν αντιλήφθηκε το μέγεθος της ρύπανσης ειδοποίησε το Τμήμα Αλιείας.
 
Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε
Στη περιοχή επικρατούσε νοτιοανατολικός άνεμος, ο οποίος ωθούσε τη ρύπανση προς το παλιό λιμάνι της Λεμεσού. Για την επιχείρηση απλώθηκε φράγμα 400 μέτρων, κατά μήκος της προβλήτας που βρίσκεται κοντά στο παλιό λιμάνι και συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα: 
  • Τέσσερα σκάφη   
  • Φράγματα: τοποθετούνται στην αντίθετη κατεύθυνση του ανέμου, ώστε τα απορρίμματα να συγκεντρώνονται μέσα σε αυτά 
  • Τρεις βάρκες: βοήθησαν στην ανάπτυξη του φράγματος
  • Μηχανήματα απορρόφησης της πετρελαιοκηλίδας, τα οποία διαχώριζαν το νερό
  • Ειδικές πετσέτες: με δυνατότητα απορρόφησης του πετρελαίου
  • Λουκάνικα: Έχουν την ίδια δυνατότητα με τα φράγματα, ωστόσο είναι μικρότερα και χρησιμοποιούνται για μικρότερες κηλίδες
Επιπρόσθετα, πέραν της θάλασσας, καθαρίστηκαν η άμμος, τα βράχια και οι πέτρες που επηρεάστηκαν από τη ρύπανση. Το υλικό της ρύπανσης συγκεντρώθηκε σε πλαστικές σακούλες και παραδόθηκε σε ειδική και μόνιμα αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης και επεξεργασίας λυμάτων.
 
Οι μεγάλες συνεργασίες
Η κοινοπραξία VTS & VSS EPE παρέχει υπηρεσίες αντιρύπανσης, μεταξύ άλλων, στις VTT Vasiliko Ltd (VTTV), Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Βρετανικές Βάσεις, ExxonMobil, Total και ΕΝΙ. Αντίθετα, το Κράτος δεν διατηρεί αντίστοιχη σύμβαση με την κοινοπραξία.

Πρόκειται για κοινοπραξία με μεγάλη εμπειρία, η οποία είναι από τις πιο εξειδικευμένες στην Κύπρο. Στο παρελθόν συμμετείχε σε επιχειρήσεις με μεγάλο δείκτη δυσκολίας, όπως ήταν η περίπτωση της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό κόλπο το 2017, η οποία προκλήθηκε από τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ.
 

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία