Γ. Χρυσοχός: Γιατί εισερχόμαστε στην παραγωγή ενέργειας

Με ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στην Κύπρο που έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια, η Cyfield διευρύνει τον κύκλο δραστηριοτήτων της και εισέρχεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την ανέγερση μονάδας παραγωγής στην περιοχή Μαρί.

Διαβάστε ακόμα: AstroBank: Σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με Crescendo Capital

Μετά και την αγορά της Power Energy Cyprus, η Cyfield προχωρεί με τις εργασίες ανέγερσης του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2021 μαζί με την έλευση και του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η ισχύς της μονάδες παραγωγής θα φθάνει τα 230 ΜW, ενώ όπως σημειώνει σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o Γιώργος Χρυσοχός, CEO της Cyfield, σε συνέντευξη του στο InBusinesNews, επισημαίνει πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αγγίζει το 25% με βάση τις σημερινές ανάγκες της Κύπρου.

Στις αρχές του 2018, η Cyfield προχώρησε στην αγορά της άδειας της PEC (Power Energy Cyprus Ltd) για εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό. Πως η Cyfiled πήρε την απόφαση για να προχωρήσει στην αγορά της άδειας από την ρωσικών συμφερόντων επιχείρηση PEC;
H Cyfield έχει μια εμπειρία 30 χρόνων στα κατασκευαστικά έργα όλων των ειδών πολιτικής μηχανικής, στην παραγωγή και στην ανάπτυξης γης. Έχοντας φτάσει σε ένα μεγάλο μέγεθος για τα κυπριακά δεδομένα δραστηριοτήτων στους προαναφερθέντες τομείς, θέλησε να διευρύνει τον κύκλο εργασιών μας. Η μετάβαση στο νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρική ενέργειας τον Ιανουάριο του 2019 παρουσίασε την ιδανική ευκαιρία για να εισέλθει στην βιομηχανία της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι ξεκίνησε το πρώτο βήμα, με την αγορά της PEC Power Energy Cyprus Ltd (PEC), η οποία κατείχε όλες τις σχετικές άδειες για κατασκευή και λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού με φυσικό αέριο. Είναι σημαντικό για να είναι ανταγωνιστική μια εταιρεία στην αγορά ενέργειας, να έχει φτηνή παραγωγή. 

Θα εξακολουθεί να διατηρείται το όνομα PEC ή θα συσταθεί νέα εταιρεία που θα αποτελεί θυγατρική της Cyfield;
H εταιρεία θα παραμείνει με το όνομα PEC και είναι ανεξάρτητη των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του ομίλου Cyfield.
 
Που αναμένεται να ανεγερθεί η μονάδα παραγωγής; Τι θα περιλαμβάνει το έργο; Ποια θα είναι η ισχύς της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας;
Η μονάδα παραγωγής θα ανεγερθεί στο Μαρί και εφάπτεται του υφιστάμενου Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό και της Ναυτικής Βάσης. Ο Σταθμός θα λειτουργεί με φυσικό αέριο ή πετρέλαιο και θα είναι συνδυασμένου κύκλου, δηλαδή η θερμότητα που αποβάλλουν οι τουρμπίνες αερίου θα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ατμού ο οποίος θα χρησιμοποιείται σε μία ατμογεννήτρια. Για αυτό ο Σταθμός θα έχει μεγάλη απόδοση (52-55%) επειδή θα μειώνονται οι απώλειες. Η ψηλή απόδοση του Σταθμού βοηθά στο περιβάλλον και τους μειωμένους ρύπους. Έχει γίνει περιβαλλοντική μελέτη με σκοπό η κατασκευή του Σταθμού να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η ισχύς της παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας θα είναι 230MW.
 

Μετά από αυτή την εξαγορά θα προχωρήσει άμεσα η κατασκευή της μονάδας παραγωγής; Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα του έργου, πότε αναμένεται να αρχίσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας; Που βρίσκονται οι εργασίες την παρούσα περίοδο;
Οι κατασκευές της μονάδας παραγωγής έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν τέλος του 2020. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2021. Η έναρξη λειτουργίας του Σταθμού θα συνάδει με την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αυτή την περίοδο ανεγείρονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Σταθμού, η περίφραξη, τα χωματουργικά και οι δεξαμενές πετρελαίου που δύναται να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτη ανάγκη (8 ημερών σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΡΑΕΚ).
 

 

Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα γίνουν εξ ολοκλήρου από την Cyfield; Θα υπάρξει χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια ή θα συμμετέχουν και άλλοι επενδυτές;
Η χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα είναι χωρίς οποιαδήποτε ευρωπαϊκά κονδύλια ή κρατική στήριξη με ένα συνδυασμό από εμπορικές ή ευρωπαϊκές τράπεζες και διάφορους επενδυτές.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τους ρύπους από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ποια μορφής γεννητριών θα εγκατασταθούν; Ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί; Θα ζητηθεί η συμβολή ξένων εμπειρογνωμόνων ή οργανισμών ώστε το κόστος παραγωγής να είναι ανταγωνιστικό; Ποιοι είναι σύμβουλοι της εταιρείας στην όλη ανάπτυξη του έργου;
Η καύση φυσικού αερίου από μόνη της σε σύγκριση με το μαζούτ ή το πετρέλαιο, έχει σημαντικούς μειωμένους ρύπους.  Πέραν από αυτό έχοντας μεγάλη απόδοση λόγω τελευταίας τεχνολογίας και γενιάς τουρμπινών, ο σταθμός θα ελαχιστοποιήσει ακόμη περισσότερο τους ρύπους. Οι 3 υποψήφιοι κατασκευαστές που έχουν την κατάλληλη τεχνολογία είναι η Siemens, η General Electric και Ansaldo Energia. Έχουμε διορίσει την Mott McDonald ως Owners Engineers, η οποία είναι η πιο αναγνωρισμένη τεχνική συμβουλευτική εταιρεία στον τομέα της ενέργειας.  Έχουμε ορίσει την PwC ως τους χρηματοοικονομικούς μας συμβούλους.
 
Με την λειτουργία της μονάδας ποιο είναι το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να παράγει σε σχέση με τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο;
Το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να παράγει σε σχέση με τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο θα είναι περίπου το ¼ με βάση τις σημερινές ανάγκες της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμα: Ν. Χαραλάμπους: 5 υπέροχα pineapple years για την ORB
 

 

 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις