Βότσης: H Kύπρος διαδραματίζει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

InBusinessNews  15/05/2018 16:00
Βότσης: H Kύπρος διαδραματίζει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

Βότσης: H Kύπρος διαδραματίζει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ

InBusinessNews  15/05/2018 16:00

Το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ και ως μεσογειακή χώρα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης και στη στρατηγική διαφοροποίησης του εφοδιασμού φυσικού αερίου, ανέδειξε ο Βουλευτής Άγγελος Βότσης, ο οποίος συμμετείχε, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, στις εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ενέργειας των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σόφια.

RELATED ARTICLES


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Βότσης επεσήμανε ότι ο ρόλος της Κύπρου είναι αμοιβαία επωφελής για την ΕΕ και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς ενισχύει την υλοποίηση της Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ μέσα από την εδραίωση των θεμελιωδών αξιών και αρχών της Ένωσης σε μια γεωπολιτικά ασταθή περιοχή. Επίσης συμβάλλει, πρόσθεσε, ως παράγοντας οικοδόμησης της ειρήνης και ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Αναφέρθηκε στην εξέλιξη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου σε δυνητικό κόμβο φυσικού αερίου συνεπεία της σημαντικής ανακάλυψης φυσικού αερίου στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Περαιτέρω έκανε μνεία στις γεωστρατηγικής σημασίας ενεργειακές εταιρικές σχέσεις που έχει δημιουργήσει η Κύπρος με γειτονικές χώρες, καθώς και στην εντατικοποίηση της περιφερειακής συνεργασίας.

Περαιτέρω, ο κ. Βότσης τόνισε ότι οι προσπάθειες της Κύπρου για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης παρεμποδίζονται από τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από ξένες εταιρείες, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα έρευνας και εξερεύνησης στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθύμισε δε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μαρτίου 2018, η οποία καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Βότσης επεσήμανε επίσης ότι, εάν η Τουρκία φιλοδοξεί να καταστεί μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, όπως ορίζει το Διαπραγµατευτικό Πλαίσιο της ΕΕ για την Τουρκία της 3ης Οκτωβρίου 2005.

Τόνισε, τέλος, την επιτακτική ανάγκη εξάλειψης όλων των εναπομείναντων εμποδίων για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, αναφερόμενος ειδικότερα στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η Κύπρος ως απομονωμένη αγορά μικρού μεγέθους, χωρίς χερσαία διασύνδεση με τα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και υπογραμμίζοντας σ’ αυτά τα πλαίσια τη σημασία υλοποίησης του έργου EuroAsia Interconnector.

Η Σύνοδος της Σόφιας ασχολήθηκε με θέματα που άπτονται των ενεργειακών υποδομών και της ασφάλειας εφοδιασμού της ΕΕ, της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη, καθώς και της ολοκλήρωσης της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας