Ανεξάρτητο Διαχειριστή επιθυμούν οι επιχειρήσεις ΑΠΕ

Διαφωνία εκφράζουν οι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για τις διαφαινόμενες εξελίξεις και υπαναχωρήσεις από τις αρχικές τους προθέσεις τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ όσο και της κυβέρνησης για Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρική Ενέργειας και τις υποκύψεις σε αντιδράσεις εργαζομένων και συντεχνιών για τη δημιουργία ανεξάρτητου λειτουργού αγοράς ενόψει και προεδρικών εκλογών.

Η συνάντηση της Τρίτης (14 Νοεμβρίου) στο Προεδρικό Μέγαρο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχει κινητοποιήσεις τους επιχειρηματίες ΑΠΕ καθώς έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν σε επενδύσεις εκατομμυρίων στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μάλιστα, λόγω των ανησυχιών για μια ενδεχόμενη μη δίκαιη πρόσβαση στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένοι εξ αυτών έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη του εκφράζοντας τις ανησυχίες τους ενόψει των δρομολογούμενων εξελίξεων.

Διαβάστε ακόμα: Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, οι ρύποι και η πειρατεία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιστολή του διευθυντή του GDL Green Energy Group, Γιώργου Γεωργίου με την οποίαν εκφράζει την έντονη διαφωνία του για ενδεχόμενη αποδοχή ανεξάρτητου λειτουργού αγοράς, ενώ εκφράζει τις ανησυχίες για την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, «ως εταιρεία η οποία έχει επενδύσει και προτίθεται να επενδύσει αρκετά εκατομμύρια στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ».

Σύμφωνα με την επιστολή, στους Κανόνες διαχωρισμού του 3ου ενεργειακού πακέτου, οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) θα πρέπει μεταξύ άλλων να διασφαλίζουν την δίκαιη πρόσβαση στο δίκτυο για τους νεοεισερχόμενους, καθώς και τη διαφάνεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Για να επιτευχθεί ο στόχος για τους οποίους υιοθετήθηκε το 3ο ενεργειακό πακέτο, που ήταν η καθιέρωση ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος ή ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ώστε να διασφαλίζεται θεμιτός ανταγωνισμός, επαρκείς επενδύσεις, πρόσβαση των νεοεισερχομένων στην αγορά και ολοκλήρωση των αγορών ηλεκτρικής ενεργείας, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η αμεροληψία και η ανεξαρτησία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Κύπρου.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργίου απευθύνει έκκληση ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διευθετήσεις, για την άμεση εφαρμογή του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να αποφευχθούν πιθανές στρεβλώσεις. «Για να επιτύχει η φιλελευθεροποίηση απαιτείται μεγάλη πολιτική βούληση και ισχυρές ρυθμιστικές αποφάσεις και κανονισμοί για διάλυση των μονοπωλίων και πλήρη διαχωρισμό της παραγωγής από τη μεταφορά και τη διανομή». 

Διαβάστε ακόμα: Trouva: Ακόμα $10 εκατ. για τη startup του Κύπριου Άλεξ Λοΐζου

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική