Αμερικανικές επενδύσεις στις ΑΠΕ της Κύπρου

Την Κύπρο επισκέπτεται αυτές τις μέρες η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ματλίν Ολμπράϊτ η οποία δραστηριοποιείται, μετά την αφυπηρέτησή της, σε εταιρείες επενδύσεων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα στα ηλιοθερμικά πάρκα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο νησί.

Η κ. Ολμπράϊτ, η οποία διετέλεσε ΥΠΕΞ από το 1997 ως το 2001, η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, συναντήθηκε το πρωί με τον Υπουργό Γεωργίας και ανάλογες συναντήσεις επρόκειτο να έχει και με τους Υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών.

Η συνάντηση με τον Νίκο Κουγιάλη κράτησε κάτι περισσότερο από μια ώρα και ο Υπουργός δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η επίσκεψη της κ. Ολμπράϊτ στόχο έχει την προώθηση κάποιων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και ιδιαίτερα από ηλιοθερμικά πάρκα.

Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι η Κύπρος στηρίζει τη δημιουργία τέτοιων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και τα δύο μεγάλα ηλιοθερμικά έργα, αν κατασκευαστούν, θα βοηθήσουν παρά πολύ την Κύπρο στο να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ που αφορούν την μείωση των ρύπων αερίων του θερμοκηπίου αλλά και την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εξήγησε ότι είναι κάτι που σχετίζεται και με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα υπογραφεί την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

“Από κει προκύπτουν και άλλες υποχρεώσεις για τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2050 όπου πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα υπάρχει μια ισορροπία όσον αφορά την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά όλες οι υπηρεσίες του κράτους προς αυτήν την κατεύθυνση γι αυτό και είπα προηγουμένως ότι η επίσκεψη της κ. Ολμπράϊτ και ο σκοπός κυρίως, είναι πολύ θετικά για την Κύπρο”, ανέφερε ο Υπουργός.

Οι επενδύσεις θα γίνουν από αμερικανικά επενδυτικά ταμεία τα οποία στηρίζουν αυτά τα έργα και στηρίζουν και τις εταιρείες που θα τα κατασκευάσουν. Η μία εταιρεία είναι Σουηδική και μαζί με την κ. Ολμπράϊτ πρόκειται να κατασκευάσουν το ένα ηλιοθερμικό πάρκο, εξέλιξη την οποία ο Υπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική.

Υπογραφή σύμβασης για την κλιματική αλλαγή
Την Παρασκευή (22 Απριλίου) ο Υπουργός Γεωργίας αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη όπου θα υπογραφεί στην έδρα των ΗΕ η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στην οποία κατέληξαν συλλογικά όλες οι χώρες στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2015.

Πρόκειται για ιστορική συμφωνία, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης, γιατί είναι η πρώτη παγκόσμια συλλογική συμφωνία που αφορά τον τομέα της κλιματικής αλλαγής.

“Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι όλα τα κράτη δεσμεύονται νομικά ότι θα συνεργαστούν για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από δύο βαθμούς σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, και εγώ και άλλοι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεωρούμε ότι έχουμε αργήσει πάρα πάρα πολύ για να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία”, ανέφερε.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι άμεσα πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά και ειδικά στην Κύπρο έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε τα οποία δεν αφορούν μόνο την παραγωγή ενέργειας, αλλά αφορούν και άλλες σημαντικές δραστηριότητες του τόπου μας που είναι ρυπογόνες όπως οι συγκοινωνίες που είναι ένας μεγάλος τομέας που συνδράμει κατά τριάντα τοις εκατό στις εκπομπές ρύπων αερίων του θερμοκηπίου.

Ρυπογόνες δραστηριότητες είναι επίσης η γεωργία και η κτηνοτροφία και για το λόγο αυτό, είπε ο Υπουργός, πρέπει να αρχίσουμε δουλειά, να επανασχεδιάσουμε τις ρυπογόνες δραστηριότητες και κυρίως τις υποδομές μας και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη συμφωνία που θα υπογράψουμε στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτά τα δύο ηλιοθερμικά πάρκα που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Κύπρο θα βάλουν την Κύπρο στον χάρτη των νεωτεριστικών έργων, πρόκειται για δύο λεγόμενα innovative projects, τα οποία στηρίζονται θερμά και οικονομικά από την Κομισιόν.

Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης
Ο Υπουργός, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης που έγινε την Τρίτη (19 Απριλίου) και αφορά την περίοδο 2014-2020.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ξεκινήσαμε ήδη να τρέχουμε πολύ σημαντικά μέτρα που αφορούν επενδύσεις για εγκατάσταση νέων γεωργών, αγροπεριβαλλοντικά μέτρα τα οποία θα ενισχύσουν την αγροτική οικονομία του τόπου και τους αγρότες μας”, ανέφερε ο Υπουργός.

`Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό της αγροτικής ανάπτυξης είναι το κατ` εξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο στον τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της περιφερειακής ανάπτυξης γιατί προνοεί και εφαρμογή μέτρων που βελτιώνουν υποδομές, την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονιστούν και να κρατηθεί και ο κόσμος εκεί.

“Έχουμε στόχο στο να δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε αρκετές νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίες και για το λόγο αυτό το πρόγραμμα είναι πλέον στοχευμένο στην παραγωγή και στις ανάγκες του τόπου, γιατί ο μεγάλος μας στόχος είναι η περιφερειακή, αγροτική και τοπική ανάπτυξη”, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική